Článek
Co přináší září? Jablka, hrušky, švestky, rané brambory, patizón, čekanku i dýně! My pro vás máme 4 tipy, co si uvařit ze surovin, které jsou zrovna chuťově nejvýraznější a jejich cena nejnižší. Na co se připravit? Lahodný koláč z dýně, švestková omáčka k masu, bramborový salát i kompot!
Dýňový koláč s ořechy
Dýně hokkaidó je neuvěřitelně univerzální kus zeleniny. Dá se připravovat na nespočet způsobů. Dýně jsou plné vitaminů, pomáhají ledvinám a při hubnutí, snadno se pěstují a dlouho vydrží, co více si přát?
Na formu o průměru 24 cm potřebujete:1 dýni hokkaidó, 220 g dětských piškotů, 180 g cukru krupice, 3 vejce, šťávu z jednoho pomeranče, 100 g rozinek, hrst vlašských ořechů, hrst lískových ořechů
Postup:Dýni omyjte, rozkrojte, zbavte semínek a nakrájejte ji na kostičky. Ty nasypte do hrnce, zalejte vodou a 10 minut je na sporáku povařte. Vodu sceďte, směs rozmixujte nebo rozmačkejte a nechte zchladnout. Do mísy nalejte žloutky, přidejte šťávu z pomeranče, cukr a dýňovou směs. Vše ručním šlehačem vyšlehejte. Z bílků vytvořte sníh. A jde se kompletovat! Do dýňové směsi přimíchejte rozmačkané piškoty, rozinky, ořechy i sníh z bílků, vymíchejte pevné těsto, které nalejte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte 35 minut při 180 stupních.
Tip: Co ještě připravit z dýně? Zkuste dýňovou omáčku na těstoviny, dýňovou polévku nebo nádivku ke kuřeti!
Kuřecí paličky se švestkovou omáčkou
Švestky mají sezonu od srpna až do října. Obsahují vitamin E a spoustu minerálů, které pozitivně působí na játra i krevní oběh. Díky nakyslé chuti se dají využít ve slané i sladké kuchyni.
Na 4 porce potřebujete:8 kuřecích paliček, 8 vyzrálých švestek, 2 šalotky, 2 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce portského vína, 2 lžičky balzamikového octa, 200 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř, 3 lžíce smetany na vaření, lžíci oleje, lžíci másla, pečivo k podávání
Postup:Paličky omyjte, osušte a dejte do misky spolu s marinádou z oleje, jedné lžíce povidel, soli a pepře. Šalotky nakrájejte najemno, švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na malé kostičky. V malém hrnci rozpusťte máslo a dejte na něj zvolna opékat šalotku. Asi po minutě přidejte švestky a počkejte, dokud nepustí šťávu. Zalejte je portským vínem a balzamikovým octem a nechte probublávat, dokud se nevyvaří alkohol. Pak přidejte druhou lžíci povidel a vývar a omáčku zredukujte na půlku. Omáčku rozmixujte, zjemněte smetanou, osolte a opepřete.
Kuřecí paličky zprudka opečte ze všech stran, dejte do pekáčku, zalejte připravenou omáčkou a dejte péct na 25 minut na 180 stupňů. Podávejte s čerstvým pečivem.
Tip:Máte švestky raději nasladko? Pusťte se do koláče s marcipánem, švestkových knedlíků nebo koláče s perníkovou drobenkou!
Salát z raných brambor po Italsku
Kořenová zelenina s vysokou výživovou hodnotou – to jsou brambory. Obsahují vitamin C, vápník i železo a dají se upravit na tisíc způsobů. Dobré jsou jako příloha, hlavní chod i nasladko v podobě bramborového těsta.
Na 4 porce potřebujete:12 brambor, 12 sušených rajčat, lžíci kapar, hrst cherry rajčat, 2 stroužky česneku, 2 šalotky nebo 1 červenou cibuli, sůl, pepř, dvě lžíce olivového oleje, 3 lžíce parmezánu, plnou hrst bazalky
Postup:Brambory důkladně omyjte a i se slupkou je dejte vařit do osolené vody. Na pánvi rozpalte olivový olej a dejte na něj zvolna opékat cherry rajčata. K rajčatům přidejte česnek nasekaný najemno a promíchejte. Po minutě dejte do pánve sušená rajčata nakrájená na kousky a kapary. Pod směsí vypněte oheň, přidejte uvařené brambory (podle velikosti je můžete pokrájet na půlky či čtvrtky), promíchejte, osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte natrhané lístky bazalky a najemno nasekanou cibuli. Podávejte posypané parmezánem.
Tip:Bramborové saláty snadno nahradí hlavní chod, zkuste třeba tyhle tři. Nebo si z brambor připravte báječné domácí hranolky!
Voňavý jablečný kompot
Jablka patří mezi nejběžnější druhy ovoce ve střední Evropě. Obsahují vysoké množství vitaminu C a antioxidantů, posilují srdce a zvyšují imunitu. Zimní jablka se sklízejí od září až do ledna. Ideální čas s tím začít!
Na 4 porce potřebujete: 3 načervenalá jablka, hrst malin, 2 ruličky skořice, 5 celých hřebíčků, 3 lžíce třtinového cukru
Postup:Jablka omyjte, vykrojte jádřince a rozdělejte je na osminky. Dejte je do hrnce, zalejte je vodou tak, aby byly ponořené, přidejte celou skořici, hřebíček i cukr. Rozmíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Nakonec do kompotu vhoďte maliny, nechte je jen prohřát a podávejte teplé.
Tip:Co takhle vyzkoušet nepečený dort s jablkynebo kuře s jablky a švestkami?
Jaké dobroty si ze zářijových surovin připravíte vy?