Hlavní obsah

Zahrádkáři, konec sezony je tu! Které listí nedávat do kompostu a jak na zimu ochránit trávník?

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listí hraje všemi barvami, vítr je rozfoukává do všech světových stran… Podzim je tu v plné síle a pro zahrádkáře nastává chvíle připravit trávník, záhony a okrasné či ovocné dřeviny na zimu. Jak na to?

Článek

Abyste se z atraktivní zahrady a bohaté úrody mohli těšit i příští rok, je třeba vaše venkovní království dobře zazimovat. Máme pro vás hned několik užitečných informací ohledně podzimní péče. Věděli jste například, proč vůbec shrabovat listí nebo co je nejlepším izolantem pro kořeny rostlin?

Padá a padá

Co se vám vybaví, kdy se řekne „podzim“? Většině asi barevné a padající listí. Zahrádkářům pak v těsném závěsu vyvstanou na mysli i hrábě. Kdyby totiž trávník nechali listím přikrytý, hrozí, že by pod jeho nánosy začaly bujet zárodky plísní – „odměnou“ by pak byly nevzhledné skvrny. Na vyhrabování se zvlášť se soustřeďte, pokud vám na zahradě opadává jírovec, ořech či dub. Jejich listy obsahují velké množství tříslovin a kvůli nim se rozkládají zvlášť pomalu – proto se nehodí ani do kompostu.

Zakládáte si na krásně zeleném a hustém trávníku? Pak buďte obzvlášť pečliví, vyhrabávejte i drobné větvičky či kůru. Herbicidem zlikvidujte houževnatý plevel a koncem října aplikujte speciální hnojivo. Vysoký obsah draslíku zvýší odolnost trávníku proti vymrzání a napadání houbovými chorobami.

Vyplatí se investice do vertikutátoru. Z travnatého porostu snadno odstraní nánosy plsti – zbytky posečené trávy, odumřelé rostliny, plevel či mech. Zajistíte tak rychlejší průsak vody a živin, přívod světla a lepší cirkulaci vzduchu. Přirozenou formou podpoříte kořenový systém traviny, což také působí preventivně proti vzniku plísní.

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Čím víc budete pečliví s vyhrabáním listí z vašeho trávníku, o to hezčí na jaře bude...Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Listí dále využijte 

Trávník je vyhrabaný, připravený na chladné počasí. Ovšem všechno spadané listí neodstraňujte. Pokryté nechte okolí okrasných dřevin a keřů a listy nahrabte i k živým plotům a trvalkám, které jste předtím pečlivě vypleli a ostříhali jejich odkvetlé trsy. Nejlepší službu udělá listí ovocným stromům, javorům, lískám a mnoha okrasným keřům, jelikož velmi dobře tlí. Listová pokrývka pak bude fungovat jako mulč – ochrání kořeny před promrznutím a zároveň jim udrží potřebnou vlhkost. Tlející listí kořenům navíc dodá i potřebné živiny. Pro toto je ideální kombinace s jehličím.

Kmeny nově vysázených dřevin obalte jutovinou, vnitřek můžete vyplnit suchým listím. A pokud ještě přetrvává slunečné počasí, dopřejte vysazeným dřevinám dostatečnou zálivku. Zkontrolujte opory solitérních stromů a nezapomeňte svázat sloupovité jehličnany – jejich větve by mohl poškodit těžký sníh.

Nezapomínejte ani na skalku a růže

Skalku pečlivě vyplejte a odstraňte nejrůznější větvičky a opadané bobule. Pak ji přikryjte větvičkami jehličí, zvlášť si dejte záležet v případě choulostivějších rostlinek.

Nevynechejte ani růže. Zkontrolujte je, a jestliže trpí chorobami, aplikujte speciální ochranný postřik. K rostlinám přihrňte zeminu – použít můžete buď kvalitní zahradnický substrát, nebo prosetý kompost. Korunky stromečkových růží obalte netkanou textilií či jutovinou.

Záhony a skleník čekají na zrytí

Volné záhonky před zimou zryjte a současně s tím zapravte kompost, případně minerální hnojivo. Po odstranění všech zelených zbytků postupujte stejně i u záhonů ve skleníku. Zeminu neuhrabávejte, aby promrzla. Díky tomu se zlepší její struktura. Důležitá je i dezinfekce skleníku. Pro tyto účely požijte sirné knoty: zavěste je, zapalte a skleník nechte minimálně dvě hodiny zavřený.

Jak jste na tom vy? Co vás ještě čeká na podzim na zahrádce?

Reklama

Související témata:

Načítám