Hlavní obsah

Zahřeje i zasytí. Krémová polévka z rajčat se sýrovou bagetkou

Foto: Jakub Jurdič

Polévku ozdobte bazalkou, opepřete a podávejte s čerstvě rozpečenou bagetkou!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Krémová rajčatová polévka s čerstvou bazalkou a křehkou rozpečenou sýrovou bagetkou. Tuto kombinaci rozhodně chcete okusit! Tak nečekejte a pusťte se do příprav!

Článek

Rajčata jsou poměrně levná a co víc, lze z nich během chvíle vykouzlit skvělou pochoutku. Nevěříte? Vyzkoušejte recept na lahodnou krémovou rajčatovou polévku ovoněnou čerstvou bazalkou. Hodí se perfektně do studených dnů, které neustále číhají za dveřmi, a navíc vám bezpečně nahradí hlavní chod.

Rajčatová polévka s rozpečenou sýrovou bagetkou

Na 4 porce potřebujete: 500 g rajčat, 250 g cherry rajčat, 1–2 brambory, 1 menší červenou papriku, 140 g rajského protlaku (1 plechovku), 3 hrnky zeleninového vývaru, 1 cibuli, 6 stroužků česneku, 10 velkých lístků čerstvé bazalky, 3 lžíce olivového oleje, 4 lžíce rostlinného oleje, 2–3 lžíce hnědého cukru, sůl, pepř, bazalku na ozdobu

Rozehřejte troubu na 200 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Vyskládejte na něj opláchnutá rajčata a neoloupané stroužky česneku. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte péct asi na půl hodiny, dokud rajčata nepopraskají a nezačnou hnědnout.

Mezitím si nakrájejte cibuli, červenou papriku a brambory na menší kousky. Rozpalte v hrnci slunečnicový olej a osmahněte na něm postupně cibulku, brambory i papriku. Restujte zhruba 10 minut, dokud brambory trošku nezměknou. Přidejte rajský protlak, promíchejte a zalejte vývarem. Osolte, opepřete, přidejte cukr, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Jakmile dosáhnete varu, plamen ztlumte a pomalu vařte zhruba 15 minut.

Pečená rajčata pokrájejte na menší kousky a česnek zbavte slupky. Rajčata i česnek přidejte do hrnce společně s opláchnutými a natrhanými lístky bazalky. Nechte chvilku vše společně provařit a posléze rozmixujte tyčovým mixérem. V případě potřeby ještě osolte a opepřete. Polévku podávejte zakápnutou olivovým olejem, okořeněnou čerstvě mletým pepřem a ozdobenou čerstvou bazalkou.

Tip: K rajčatové polévce můžete servírovat sýrovou bagetku. Pokrájené kousky pečiva vyskládejte na pánvičku, zakápněte olivovým olejem a opečte z obou stran. Poté posypte nastrouhaným sýrem a dejte na chvilku rozpéct do rozehřáté trouby.

Jste-li milovníci polévek, rozhodně vyzkoušejte také minimálně jednu z těchto tří krémových variací. Nebo vás více zaujme netradiční italská polévka Ribollita?

Reklama

Načítám