Hlavní obsah

Zahřešte si! Geniálně jednoduchá britská klasika Fish & Chips

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne smažená ryba, možná si představíte vánočního kapra, možná kus lisovaného filé v trojobalu. Co takhle ale klasické anglické pivní těstíčko? Přidejte křupavé lupínky a máslovou hráškovou kaši a je to.

Článek

O anglické kuchyni se obvykle nemluví s nějakým gurmánským zapálením, světu ale Británie dala i pár skvělých jídel, která rozhodně stojí i za domácí vyzkoušení. A jedním z nich je určitě klasika v podobě smažené ryby s bramborovými lupínky. A když to doplníte hráškovou kaší, o stálici na domácím jídelním lístku máte vystaráno.

Fish & Chips s hráškovou kaší

Na 2 porce potřebujete: 120 g filetů z bílé ryby (třeba tresky), sůl a hrubě mletý pepř, 120 g hladké mouky, 1 vrchovatou lžičku prášku do pečiva, 140 ml studeného světlého piva, řepkový olej na smažení, 2–3 větší brambory, 25 g másla, 150 g mrazeného hrášku, 2 snítky máty, ½ citronu

Postup: Rybu osušte, osolte a lehce opepřete a nechte chvíli odležet. Zatím v pánvi rozehřejte olej. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pivem, až vznikne těstíčko. Rybu znovu osušte a nakrájejte na kousky. Ty obalujte v těstíčku a postupně vkládejte do vroucího oleje. Rybu smažte na několikrát, pokud byste ji do oleje daly všechnu naráz, rychle by se ochladil a těstíčko by zbytečně nasáklo mastnotu. Smažte z obou stran dozlatova, pak vyjměte a nechte na papírové utěrce okapat.

Brambory oškrábejte a nastrouhejte na plátky. Ty vkládejte do vroucího oleje a rychle osmahněte dokřupava. Vyndejte a ihned promíchejte se solí a hrubě mletým pepřem.

V hluboké pánvi rozpusťte máslo a zpěňte na něm hrášek, trvá to asi 10 minut. Pak přidejte jemně nasekanou mátu a nechte rozvonět. Stáhněte z plotny a podle chuti část rozmixujte s trochou vody nebo zeleninového vývaru a smíchejte se zbytkem, případně můžete jen rozmačkat vidličkou. Záleží na tom, jakou chcete mít výslednou konzistenci. Dochuťte solí a citronovou šťávou.

Smaženou rybu ihned podávejte s lupínky a hráškovou kaší. A pokud chcete pravý zážitek jako z britských ostrovů, místo citronu hranolky i rybu zalejte sladovým octem (ten seženete v obchodech s britskými potravinami). Pokud jej nemáte, rodilí Britové doporučují použít náš klasický kvasný lihový ocet.

Vzbudili jsme ve vás chuť na rybu, smažené ale není to pravé? Zkuste ji upéct s bylinkami nebo zkuste rovnou rybí burger.

Jaká je vaše oblíbená úprava smažené ryby? Podělte se o svoje tipy na to nejlepší těstíčko v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám