Hlavní obsah

Zájem o sex: Víme, proč ho ženy ztrácejí už po roce vztahu!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o sex v dlouhodobém vztahu postupně klesá. To není nic nového. Ovšem šokující je, že chuť na milování ztrácejí ženy dvakrát víc než muži. A dokonce už po roce soužití. Proč to tak je a dá se s tím něco dělat?

Článek

To, že na začátku vztahu se všechno točí v podstatě jen kolem sexu, není žádná novinka. A že tahle milostná euforie po čase přejde, také každý ví. Jenže teď se ukázalo, že ženy ztrácejí zájem o sex výrazně víc než muži – a to dělá ve vztazích paseku. Největší krize přitom přichází už po prvním společném roce.

Tohle říkají čísla

Mezi roky 2010 a 2012 sbírali britští odborníci data od 4839 mužů a 6669 žen ve věku od 16 do 74 let, kteří minimálně poslední rok žili s jedním sexuálním partnerem. Vědci jim pokládali nejrůznější otázky týkající se sexu a s výsledky se pochlubili ve studii, kterou nedávno zveřejnil lékařský magazín BMJ Open.

Pokles zájmu o sex v dlouhodobém vztahu hlásili v podstatě všichni, muži i ženy. Jenže pánové ho pociťovali „jen“ v patnácti procentech případů, zato ženy ve více než 34 procentech. Což je víc než dvakrát tolik!

Největší rozdíly mezi mužským a ženským libidem odborníci zaznamenali u ročních vztahů. Pánové mívají ještě chuti dost a dost, ženy ale již začínají zájem ztrácet.

Foto: ProStockStudio, Shutterstock.com

Čísla jsou neúprosná: u žen klesá zájem o sex ve vztahu výrazně rychleji než u mužůFoto: ProStockStudio, Shutterstock.com

Propána, proč?

To je otázka, která samozřejmě napadne každého. Včetně autorů studie. Libido snižují následující věci – a to u obou pohlaví. Jenže ruku na srdce, na většinu z nich jsou „náchylné“ (nebo se jich více dotýkají) spíš ženy:

  • Diety -
  • Nespavost (nedostatek spánku) -
  • Péče o dítě mladší pěti let -
  • Hormonální změny -
  • Léky -
  • Psychické či zdravotní obtíže -

A k tomu je tu tradiční problém: většina žen neumí oddělit vztah od sexu a opačně. Jednoduše řečeno, když nejsou s něčím úplně spokojené ve vztahu, promítne se to i v ložnici. Kdežto muži si umějí užít milování, i když jiné věci tak docela v pořádku nejsou. „Pro ženy je kvalita vztahu a komunikace s partnerem velmi důležitá v prožitku sexu,“ potvrzuje psycholožka Cynthia Graham, vedoucí studie.

A když uplyne první magický rok, pánové dost často přestávají o vztah s partnerkou houževnatě pečovat. Zkrátka už se tak nesnaží, protože mají pocit, že už to takzvaně mají v kapse. Jenže ženám ty poklony, vyznání lásky, povídání si o všem a o ničem začnou chybět. Nejsou naplněny jejich emoční potřeby, a proto nemají chuť zajímat se o ty fyzické.

Špatný sex

Ztráta zájmu o sex může ale mít ještě jeden důvod, a to velmi prostý. „Nesmíte zapomenout na to, že lidé přestávají mít chuť na sex jednoduše proto, že je neuspokojuje,“ říká kanadská expertka Jessica O’Reilly.

To se samozřejmě opět týká mužů i žen. Jenže vzhledem k tomu, že ženský sexuální systém je výrazně složitější než ten mužský, mívají ženy v této oblasti mnohem víc problémů a jsou o dost častější. Přivést k vrcholu muže je prostě o značně snadnější než dopřát orgasmus ženě.

Podle Jessicy O’Reilly má tahle situace jednoduché řešení: „V tomto případě by měla žena nejdřív sama zjistit, co se jí líbí a co jí je příjemné, a následně to naučit svého partnera.“

Jak dlouho jste s partnerem? A pořád je sex žhavý?

Reklama

Související témata:

Načítám