Hlavní obsah

Zakládáme živý plot. Praktické rady

Foto: Thinkstock

Živý plot ochrání vaše soukromíFoto: Thinkstock

Reklama

Toužíte po přírodním soukromí a rozhodli jste se pro živý plot, jen nevíte, který vybrat a jak se o něj starat? Dáme vám pár tipů, které vám začátky rozhodně usnadní!

Článek

Jak nakupujeme rostliny

Pokud hledíte na peníze, pak se zajímejte o rostliny, které jsou tzv. prostokořenné. Jsou ze tří možných variant nejlevnější. Dalšími variantami jsou sazenice s kořenovým balem nebo v kontejneru. Dopředu si rozvrhněte, kolik rostlin budete potřebovat (je to podle toho, jak daleko se mají sázet, což je u každé rostliny jiné). Zahradníci radí koupit si pár rostlin navíc a nechat je růst někde, kde pro ně najdete místo. Kdyby náhodou některá z původních v plotě zahynula.

Nejvhodnější doba sázení

Výhodou u živých plotů je, že se dají koupit kdykoli v průběhu roku. Se sázením však raději počkejte na jaro nebo podzim. To se uchytí nejlépe. Jestliže z jakéhokoli důvodu nemůžete zasadit rostliny hned, udržujte je alespoň ve vlhkém prostředí.

Výběr správné rostliny

Než si koupíte sazenice, popřemýšlejte také, zda toužíte mít plot stálezelený, nebo by se měl v průběhu roku měnit či jestli vám nevadí, když v zimě opadá.

Nejčastější volba pro různá využití:

Stálezelené ploty:

  • Thuja – velmi často využívaná, ale pozor na půdu – měla by být kvalitní, čistá, vlhká a stanoviště dostatečně prosluněné. Když má horší podmínky, nemusí být tak hustá. Je poměrně náročná na zastřihávání – je lepší se poradit s odborníkem, abyste to nepřehnaly, a neztratila na dobro tvar.
  • Cypřišek a cypřišovec – některé druhy rostou spíše kuželovitě nebo nejsou dostatečně husté, a proto se všude nehodí nebo se musí sázet blíže k sobě.
  • Jalovec – roste spíše do špičky, má modrozelenou barvu a hodí se do nižších nebo středně vysokých živých plotů.
Foto: Thinkstock

Pravidelným stříháním bude rostlina hustšíFoto: Thinkstock

Listnaté ploty:

  • Habr – patří k nejvhodnějším listnatým stromům určeným ke tvarování. Je nenáročný na půdu i na své působiště a hodí se i do vysokých živých plotů.
  • Skalník – existují desítky druhů. Je nenáročný na půdu, na jaře má bílé květy a na podzim se začervená díky svým plodům. Hodí se i pro vyšší živé ploty.
  • Dřišťál – má zelené listy, na zimu opadá, ale není náročný na údržbu ani půdu. Existuje spousta druhů. Hodí se nejen na tvarované, ale i volně rostoucí ploty.
  • Buk lesní – podobný habru, na podzim jsou listy žluté a opadají.
  • Tavolník – přes léto nádherně růžově kvete, dorůstá cca jednoho metru, a proto se hodí na nižší živé ploty, jako předěl v zahradě apod. Není nutný zastřihávat. Je velmi nenáročný, ale potřebuje dostatek slunečních paprsků.
  • Mochna dřevitá – jde o nižší keříkovitou rostlinu. Kvete nejčastěji bíle nebo žlutě. Může být i na suchém místě. Hodí se pro nižší živé ploty.
  • Hloh – je známý pro své červené plody, které se dají využít i v kuchyni. Na jaře se vám odmění hustými bílými květy. Nejčastěji se využívá pro tvarované ploty.
  • Pustoryl (Jasmín) – kvete na jaře bíle, má velmi aromatickou vůni.
  • Ptačí zob - je jedním z nejrozšířenějších rostlin určených pro živý plot. Dorůstá až do výšky 3 metry. Potřebuje ovšem kvalitní půdu a světlé místo.

Jak na správný tvar

Stálozelené živé ploty se mají první roky po výsadbě zkracovat jen nepatrně, a to spíše jejich postranní linie. Špičky, tedy výška se upravuje až tehdy, když doroste do požadované úrovně. Když si ovšem pořídíte listnaté rostliny či keře, které na zimu opadají, musíte je tvarovat mnohem dříve. Prakticky hned po výsadbě se jim zkracuje hlavní výhon a silné boční výhony. O kolik? To je dobré se zeptat zahradníka, ale obecně asi o třetinu jejich stávající výšky. Stejný postup je třeba zopakovat i další rok. Díky tomu, že budete poctivě stříhat, odmění se vám bohatou korunou, takže hustším porostem a o to přeci jde.

Když nastane problém

Máte krásný prorostlý živý plot a náhle vám jedna rostlina uhyne? Nemusíte  panikařit, pokud je ještě plot relativně mladý, jednoduše uhynulou rostlinu vykopněte a nahraďte novou. Většinou se spolu s ní odebere i kus staré zeminy, která se nahradí novou bohatou na živiny.

Po zimním období se stává, že kvůli sněhu jsou některé větve plotu vychýleny na stranu, kde nevzhledně překážejí. Náprava je jednoduchá, svázejte je měkkým provázkem. Příští zimu už to bude o poznání lepší.

Pokud rostlina na některé části plotu hnědne, odstraňte tato odumřelá místa. Ruší celkový vzhled plotu a už se stejně nevzpamatují. Může vám ovšem tím ale vzniknout lysé místo. To opět zamaskujete pomocí jemného provázku tak, že svážete některé větve dohromady.

Tak ať vám hodně let dělá živý plot radost!

Reklama

Související témata:

Načítám