Hlavní obsah

Základní principy hubnutí: Co musíte pochopit, aby kila padala dolů?

Foto: Profimedia

Při hubnutí je důležité pohlídat si vyváženou stravu, abyste neshazovali jen svaly a voduFoto: Profimedia

Reklama

Zmizí tukové buňky, když změníte jídelníček a začnete cvičit? Nebo se přemění na svaly? A proč kvůli rychlým dietám budete jen rychle přibírat? Tohle byste před začátkem hubnutí měli vědět!

Článek

Zdravý člověk začne hubnout ve chvíli, kdy je jeho energetický příjem nižší než výdej. Jedno kilo tělesného tuku odpovídá zhruba 7000 kcal. Pokud tedy každý den správnou úpravou jídelníčku a pohybem ušetříte 500 kcal, jedno kilo shodíte za dva týdny.

To je základní princip hubnutí. Ovšem všechno má svá úskalí, a abyste zhubli a zformovali své tělo bez větších problémů, je dobré vědět o něm i něco více.

Kam mizí tukové buňky, když hubnete?

Nemizí. A už vůbec se nemohou měnit na svaly, jak slibuje řada „zázračných“ zeštíhlovacích metod. Tukové buňky se jen a pouze smršťují. Přijít o ně můžete pouze při liposukci, kdy jsou v dané partii odsáty. V jiném případě je počet tukových buněk, se kterými se člověk narodí, neměnný.

Při hubnutí se však snižuje obsah tuku v buňce. Tělo na svoje fungování potřebuje určité množství energie. Kolik – to záleží na mnoha faktorech – na genetice, pohlaví, věku a samozřejmě i denních aktivitách.

Když z výživy získá této energie deficitní množství ,zpozoruje to známý hormon inzulin, který iniciuje proces, při němž se tuk v tukové buňce rozpadne na tři mastné kyseliny, jež se promění na energii, což je při hubnutí žádoucí.Nikdy ne na nic jiného. Sval se z tuku opravdu stát nemůže, protože se jedná o úplně jiný typ tkáně.

Foto: Profimedia

Při pravidelném cvičení je důležité dodat svalům správnou výživu ve formě bílkovinFoto: Profimedia

Pozor na zpomalený metabolismus!

Aby výše popsaný proces nastal, musíte tělo dostat do energetického deficitu, jak jsme již řekli na začátku. Každopádně se vyhněte drastickým dietám, kdy za účelem rychlého zhubnutí přijímáte extrémně nízké množství energie.

„Roztočíte totiž bludný kruh, protože organismus se postupně učí žít se stále menším přísunem energie. Veškerou energii, kterou přijmete, tak potom schováte do zásob,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

V podstatě to znamená, že se metabolismus adaptuje na úsporný režim, a tak i když toho budete jíst relativně málo, hubnout nebudete, nebo dokonce budete stále přibírat. Víte, jak zařídit, aby byl metabolismus, co nejrychlejší? Máme pro vás 5 tipů!

Střežte svoje svaly!

Ještě náročnější, než pro vás bylo sama sebe přimět k hubnutí, bude pohlídat si, abyste hubli skutečně tuky. „Tělo se snaží šetřit spíše právě tuk než svalovou hmotu, proto ji musíte chránit,“ upozorňuje fitness trenérka Dita Šípková z centra Euforie.

Foto: Profimedia

Nezapomínejte ani na zeleninu, která je zdrojem vlákniny i cenných vitaminů a minerálůFoto: Profimedia

Proces odbourávání tuků by měl jít proto ruku v ruce s budováním svalové hmoty. Pokud se rozčilujete, že svaly nechcete, vězte, že za ně budete jednou rádi. Čím více svalové hmoty totiž máte, tím rychlejší je váš metabolismus a můžete přijímat více energie jídlem.

Abyste dosáhli žádoucích výsledků, musíte se zaměřit na tři věci. Pravidelně zařazovat aerobní aktivity za účelem spalování tuku, a to aspoň na 20 až 30 minut třikrát týdně. A zároveň třikrát týdně zařadit i posilovací cvičení, klidně v návaznosti na aerobní aktivitu.

A co je ta třetí věc? „Pokud toužíte po větším objemu svalu, musíte se kromě tréninku soustředit i na správné stravování. Základní stavební jednotkou svalu jsou bílkoviny, musíte jim věnovat větší pozornost a zvýšit jejich příjem,“ říká trenérka Dita Šípková.

Bílkoviny byste měli mít v jídelníčku zastoupené 10 až 15 procenty, pokud však hubnete a posilujete, zvyšuje se tato míra na 20 až 25 procent. Jak si spočítat vhodný příjem bílkovin podle své váhy, se dozvíte v tomto článku.

Foto: Archiv firem

Pomoc při hubnutí? Sáhněte i po doplňcích stravy. Chilliburner podporuje hubnutí, trávení a napomáhá ke zdravé střevní mikroflóře (45 + 15 zdarma), Fit Chitosferín na sebe váže tuky z přijaté potravy a následně je přirozenou cestou vylučuje z těla (90 tablet) a Garsin podporuje metabolismus při spalování tuků (60 kapslí)Foto: Archiv firem

Jdete do toho?

Reklama

Načítám