Hlavní obsah

Zamilujte se! Půvabný venkovský styl pohladí na duši

Foto: Möbelix

Rustikální dřevěné tvary nábytku působí útulněFoto: Möbelix

Čistý vzduch, pomalé tempo a blízkost přírody… Tím vším nás okouzluje venkov. Možná proto v tolika lidech vzbuzuje venkovský styl interiéru pozitivní pocity, sympatie, či dokonce okouzlení. Tak hurá na venkov!

Článek

Proč je venkovský styl při zařizování domova tak oblíbený? Na to asi neexistuje jednoznačná odpověď. Ale zatímco minimalismus získává body především díky své praktičnosti a racionalitě, záliba v rustikálních interiérech inspirovaných venkovem bude spíše srdeční záležitostí. Hlavně venkovská kuchyně je srdcem domova.

Foto: Möbelix

Pro kuchyňskou linku ve venkovském stylu zvolte pracovní desku z kamene či masivu, drobné retro spotřebiče a keramický obkladFoto: Möbelix

Barvy podle gusta

Venkovský styl bydlení je velmi útulný, milý. Umí být i praktický, ale není to jeho primární účel. Důležitá je estetika a pohodlí. Co se týče barevnosti, škála je velmi široká. V současné době si oblibu získávají zejména venkovské interiéry s převahou bílé jako vystřižené ze švédských letních domků. Ale vzdávat se nemusejí ani milovníci barev. Ať už dávají přednost klasické paletě, na níž nesmí chybět červená, zelená či hnědá, nebo pastelovým odstínům šalvějové, mátové, pomněnkové nebo levandulové. Zkrátka, venkovský styl nabízí svobodu barev.

Foto: Möbelix

Vzdušná „světnice“. Co takhle doplnit rustikální příborník a jednoduchý stůl s lavicí moderními skleněnými svítidly?Foto: Möbelix

Moderní, nebo tradiční pojetí?

Pokud si potrpíte na účelnost, zvolíte pravděpodobně nábytek jednodušších tvarů, nebo dokonce vyrobený na míru ve vestavěné podobě, jen s venkovským nádechem. Moderní kuchyňská linka s pokročilými spotřebiči přináší komfort 21. století, stejně tak vestavěné skříně. Rustikální prvky, jako jsou dvířka s frézováním, římsy na horních skříňkách a ozdobné kovové či keramické úchytky, jim ale dodají příjemný vzhled a hřejivou atmosféru.

Toužíte-li však po autenticitě, jistě zapátráte na půdách chalup či v osvědčených bazarech a sestavíte si svou vysněnou „světnici“ plnou kudrlinek a dekorativních vyřezávaných prvků, které sice nejsou úplně praktické, ale přinášejí kouzlo domova.

Foto: Möbelix

Nebojte se experimentovat. Květinové vzory a tradiční tvary nábytku vyváží módní odstín mátové nebo jutový koberecFoto: Möbelix

Tak či tak by neměla chybět patina (ať už původní, nebo uměle vytvořená) a samozřejmě textilní doplňky s typickými vzory. Jednodušší pojetí venkova si žádá proužky či jemné rostlinné motivy, tradičnější zařízení pak vyšperkujete kostkou, patchworkem nebo bohatými květinovými vzory. Chcete-li se inspirovat anglickým venkovským stylem, vsaďte na růže. Pro styl Provence jsou zase charakteristické levandule a olivy.

Foto: Möbelix

Keramické dózy s ornamenty, bedýnky i prkénka z masivu a plátěné utěrky. Bez těchto doplňků se venkovská kuchyně neobejdeFoto: Möbelix

Přírodní materiály jsou základ

Materiálem číslo jedna je ve venkovském interiéru dřevo. Na podlaze, nábytku i doplňcích. Stylově ho krásně doplní kámen či keramika. Co se týče kovu, autenticky působí nikl a mosaz. Pokud jde o vodovodní baterie, můžete zvolit i praktičtější a levnější chromované varianty, nezapomeňte však na retro tvary. Také textilie jsou ve venkovském bydlení většinou přírodního charakteru: bavlněné plátno, len, vlna… V modernějším pojetí se nemusíte bát experimentovat ani s jutou nebo ratanem.

Reklama

Načítám