Hlavní obsah

Zánět spojivek se dá chytit i při sexu!

Foto: Thinkstock

Po krásné noci bolavý pohled do nového dneFoto: Thinkstock

Reklama

Naše oči jsou velmi citlivé na vnější podněty. Stačí málo... viry, plísně, bakterie, smog, práce s počítačem a v neposlední řadě také letní čas plný alergenů. Mnohdy se ani nenadáte, a život vám i na několik týdnů znepříjemní zánět spojivek. Co na něj zabírá? Zeptali jsme se odborníků!

Článek

Zánět spojivek neboli konjunktivitida není v rámci příznaků nijak záludný, odhalíte ho poměrně lehce – řezání, zarudnutí, bolest, pálení, zvýšené slzení, otok víček, pocit cizího tělíska v oku, svědění, tvoří se hlen, v těžších případech i ošklivý žlutobílý hnis, který může vyvolat zhoršené vidění a rozhodně nepřidá na atraktivitě.

Příčina č. 1: Alergeny

Jednou z velice častých příčin zánětu spojivek jsou alergeny. Mohou jimi být různé pyly, prach, zvířecí srst – míra alergické reakce pak závisí na době a intenzitě styku s dráždivou látkou.

„Takový zánět spojivek se projevuje zarudnutím očí, většinou svěděním a vodnatým otokem spojivek. Často se k tomu přidružuje i otok víček, který může být opravdu velký, takže je-li to akutní, může to pacienta i polekat,“ tvrdí MUDr. Urania Tavandzi.

Foto: Thinkstock

Spouštěčů očního zánětu může být mnohoFoto: Thinkstock

Bohaté zkušenosti s tímto typem zánětu spojivek má naše čtenářka Iveta: „Trpím chronickým zánětem spojivek, který se mi čas od času objeví. Večer jsem v pohodě a ráno se probudím s očima nateklýma, že se stydím vyjít mezi lidi. Nejhorší jsou na tom opuchlá víčka, kterých se ne a ne zbavit. Připadám si hrozně. Nemluvě o řezání a pálení, které je taky dost nepříjemné,“ svěřila se. (O tom, jak bojovat s klasickými otoky očí, se dozvíte v článku: Zbavte se kruhů pod očima!).

„V současnosti je na trhu velká spousta antialergenních kapek, některé už i bez konzervačních látek, protože alergik je nesmírně vnímavý i na různé přidané látky, které jsou normálně v kapkách obsaženy. Často se musí i vyhledávat, které kapky pacientovi subjektivně vyhovují nejlépe,“ radí dále Urania Tavandzi. Přestože kapky jsou většinou rychlé a účinné (pozor, nejsou volně prodejné, jen na předpis), samozřejmostí by mělo zjištění alergenu, kterému je pak nutné se úplně vyhnout, pokud je to možné.

Příčina č. 2: Sex

Tento druh hnisavého infekčního zánětu způsobují chlamydie anebo bakterie neisseria, která je původcem kapavky či meningitidy. Protože se v těle rozšíří během několika hodin, může se stát, že se po vášnivé noci plné nechráněného sexu probudíte s „pěkným“ dárečkem. Ale i známý streptokok nebo stafylokok může oči pěkně potrápit.

„Infekční záněty spojivek se většinou nevracejí. Nepříjemnou formou však bývá právě chlamydiový zánět, který se často přenáší kromě sexuálního styku také ve veřejných bazénech,“ varuje MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.

V těchto případech je nutné podávat silná antibiotika ve velkých dávkách, nejčastěji v podobě mastiček a tablet.

Jiným typem infekčního zánětu spojivek je virový, který se rovněž přenáší z infikované osoby (například při použití stejného ručníku…). Na takový antibiotika nezabírají, je možno aplikovat studené obklady, dodržovat absolutní hygienu a užívat kapky do očí.

Příčina č. 3: Suché oko

Nedostatečná vlhkost oka nebo málo slz mají na svědomí takzvaný suchý zánět. Pokud s ním máte zkušenosti, víte, jak moc dokáže potrápit. Bolí, škrábe, řeže, a navíc je u něj tendence ke zhoršení, pokud se včas neléčí. V tomto případě se vyvarujte zakouřeného prostředí, suchého vzduchu, výfukových plynů z aut a také nadměrného zatížení očí, zvláště pokud pracujete s počítačem – koukání do monitoru má totiž na svědomí fakt, že mrkáte až desetkrát méně než za běžných okolností!

Povrch oka však musí zůstat dostatečně vlhký. Tmavé sluneční brýle jsou samozřejmostí, stejně jako kvalitní kapky při ruce. Doporučují se například Visine, výše zmíněný Ofthalmo–septonex nebo Livostin, které jsou volně prodejné. Dbejte informací o způsobu použití na příbalovém letáku.

A jaká je další účinná samoléčba suchého zánětu?

  • na oči nikdy nesahejte
  • chraňte je před sluníčkem
  • nenamáhejte oči (sledování televize, ruční práce, řízení automobilu)
  • snažte se je co nejčastěji alespoň na minutu zavřít
  • nepoužívejte kontaktní čočky

Podráždění by mělo během dvou dní zmizet, pokud ne, vyhledejte lékaře.

Tip: Pamatujte na to, že zánět spojivek a kosmetika nejdou dohromady. Po dobu, kdy jsou oči podrážděné, úplně vynechejte líčení včetně denních či nočních krémů. Místo mýdla používejte borovou vodu.

A jaké jsou vaše zkušenosti se zánětem spojivek? Podělte se s ostatními v diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám