Hlavní obsah

Zápach nohou? Tohle na něj funguje!

Foto: Thinkstock

Nenechte si teplé počasí zkazit nepříjemnými zápachyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplo je tady, ale s ním i vůně, které byste si dokázali odepřít? Třeba o zápach nohou nikdo nestojí! Proto pro vás máme tipy, jak se ho zbavit či mu předejít.

Článek

Je to, jako byste se chtěli zbavit pocení. „Jde o věc tělu přirozenou, je to reakce organismu na přehřátí,“ říká MUDr. Jan Hlusička. Lze však zjemnit následky. „Zápach nohou vzniká usazováním bakterií mezi prsty a může mít mnoho příčin, ale každopádně je nepříjemný a rušivý,“ uvádí pedikérka Renata Bílá z Laserového centra Anděl. Co tedy proti němu pomůže?

1. Důkladná hygiena

To, že právě v teplém počasí je potřeba se o své nohy starat více než obvykle, je samozřejmost. „Nohy byste si měli mýt mýdlem v teplé vodě i několikrát denně, poté je důkladně usušit a natřít krémem proti pocení,“ radí pedikérka. Přes den v práci si můžete nohy umýt a zastříkat sprejem. Rozhodně však střídejte obuv i během dne. Večer pak po koupeli nohy promažte.

Foto: Thinkstock

Samozřejmě, že je příjemná odborná péče o chodidla, ale zvládnete ji i samyFoto: Thinkstock

2. Ošetření chodidel

Tím, že vaše chodidla budou brzy i víc na očích, věnujte pozornost péči o úpravu pokožky. „Pomoci může pemza, kterou se odstraní olupující se kůže,“ doporučuje pedikérka. „Možné je si také připravit koupel z pár zrnek hypermanganu a chodidla v koupeli máčet přibližně deset minut,“ přidává další tip, který vám pomůže zápachu zabránit. Podle intenzity potíží provádějte 1 až 3x týdně, vždy večer.

3. Speciální koupele a zásypy

Dalším tipem podle odbornice může být i koupel v octové vodě. „Do litru vody dejte jednu až dvě polévkové lžíce octa a nohy do ní ponořte na deset minut. Stejně jako hypermangan i ocet ničí zárodky kvasinek a plísní,“ uvádí Renata Bílá. Po těchto koupelích ošetřete chodidla hydratačním krémem na nohy. Ten kůži mírně promastí a zároveň zmírní pocení. Opět platí: 1x až 3x týdně večer, aby nohy měly čas na regeneraci a vstřebání krému.

Tip redakce: Mezi další pomocníky patří zásypy, které jsou dostání v lékárnách. Obsahují látky, které vážou pach, ale jsou účinné, pouze když se sypou na suchou nohu. Používat je můžete večer po umytí, ale stejně tak i po umytí během dne, nejlépe do ponožek.

Foto: Thinkstock

Po koupeli chodidla promažte krémem či zasypteFoto: Thinkstock

4. Bez ponožek a bos

Důležitá je i výměna ponožek několikrát denně: nejvhodnější jsou bavlněné, které dobře absorbují pot. Stejně tak se pochopitelně nepařte v uzavřených botách, ale s přibývajícím teplem volte častější chození v otevřené obuvi. A kdykoli můžete, snažte se svá chodidla mít bosky a „větrat je" – pochopitelně umytá. „Boty střídejte obden, protože vysychají 24 hodin,“ radí odbornice. A je jasné, že obout si propocené boty na umyté nohy je bez efektu. Vyschlé boty můžete také dezinfikovat přípravky proti zápachu.

5. Zdravá i estetická pedikúra

Mít nohy hladké jako miminko patří k létu stejně jako opalovací krém. O pohled na zatvrdlé a popraskané paty v otevřených botách nestojí nikdo. „Nezapomínejte proto na pedikúru, kde jde především o zdraví nohou, i když i estetický vzhled nelze zanedbávat,“ doporučuje odbornice. Včasnou péčí o nohy lze předejít komplikacím a návštěva salonu jednou za měsíc stojí za to. Uvažte sami, jestli si vyberete pedikúru suchou nebo mokrou.

Co vy na to? Máte nějaký ověřený tip? Podělte se s ostatními v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám