Článek
Tento recept z echt slovenských surovin pochází z instagramového profilu Rêve de vivre slovenské kolegyně Andrey. Když jsem ho uviděla, musela jsem ho vyzkoušet. A dopadl skvěle. Použijte brambory typu A, po uvaření drží pěkně celistvé a na zapékání jsou ideální. Slaninu zkuste sehnat slovenskou oravskou.
Postup
01.
Celé oloupané brambory uvařte v osolené vodě se špetkou kmínu téměř doměkka. Slijte je a nechte mírně zchladnout. Prochladlé brambory nakrájejte na centimetrové plátky. Zapékací mísu vymažte olejem a bramborové plátky do ní vložte.
02.
V misce smíchejte zakysanou smetanu a brynzu. Směs pak zamíchejte do brambor a povrch zarovnejte.
03.
Slaninu nakrájejte na kostičky a zlehka orestujte na pánvi – stačí jen do doby, kdy začne pouštět tuk. Poté slaninou posypejte brambory s brynzovou směsí.
Na pánvi na výpeku po slanině jemně osmahněte cibuli nakrájenou na měsíčky. Stačí tak dvě minuty, cibule se dopeče v troubě. Naložte ji na brambory.
04.
Zapékací mísu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut, aby povrch zezlátl.



