Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Vyzkoušejte tyhle skvělé zapečené brambory na slovenský způsob. Byt vám provoní slanina, cibulka a brynza a na jednoduchém vydatném jídle si opravdu pochutnáte.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
  • 800 g brambor
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka celého kmínu
  • 2 špetky pepře
  • 1 lžíce oleje na vymazání
  • 110 g brynzy
    7
  • 200 g zakysané smetany
    7
  • 150 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1 ks červené cibule
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Tento recept z echt slovenských surovin pochází z instagramového profilu Rêve de vivre slovenské kolegyně Andrey. Když jsem ho uviděla, musela jsem ho vyzkoušet. A dopadl skvěle. Použijte brambory typu A, po uvaření drží pěkně celistvé a na zapékání jsou ideální. Slaninu zkuste sehnat slovenskou oravskou.

Postup

01.

Celé oloupané brambory uvařte v osolené vodě se špetkou kmínu téměř doměkka. Slijte je a nechte mírně zchladnout. Prochladlé brambory nakrájejte na centimetrové plátky. Zapékací mísu vymažte olejem a bramborové plátky do ní vložte.

02.

V misce smíchejte zakysanou smetanu a brynzu. Směs pak zamíchejte do brambor a povrch zarovnejte.

03.

Slaninu nakrájejte na kostičky a zlehka orestujte na pánvi – stačí jen do doby, kdy začne pouštět tuk. Poté slaninou posypejte brambory s brynzovou směsí.

Na pánvi na výpeku po slanině jemně osmahněte cibuli nakrájenou na měsíčky. Stačí tak dvě minuty, cibule se dopeče v troubě. Naložte ji na brambory.

04.

Zapékací mísu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut, aby povrch zezlátl.

Energetická hodnota celkem pro 1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Energie8 644,82 kJ
Bílkoviny76,39 g
Tuky124,52 g
Sacharidy156,27 g
Sůl12,29 g
SAFA67,25 g
Vláknina17,46 g
Cukry25,94 g

Načítám