Hlavní obsah
3,5
(40)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Toto, u nás, velmi netradiční jídlo má svůj původ v Makedonii. Tady v Česku ale vzbuzuje lehkou nedůvěru: brambory s rýží? A kde je maso? No... Maso do tohohle receptu nepatří. Křupavé plátky brambor a lehce pepřová chuť jsou ale příjemným překvapením i pro „masožravce“. Brambory s rýží podávejte třeba jako druhý chod po vydatnější polévce a doplňte salátem z kysané zeleniny.

3 hod.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu
  • 750 g brambor
  • 100 g kulatozrnné rýže
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 3 dl vody
Článek

Postup

01.

Propláchněte rýži a namočte ji na dvě hodiny do studené vody. Nemusíte ji přesně vážit, odměřte asi tři čtvrtě hrnku.

02.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Kouskem sádla vymažte zapékací mísu o rozměrech asi 20 × 25 cm. Vaříte-li pro vegetariány, použijte rostlinný olej. Brambory a cibuli očistěte a nakrájejte na půlcentimetrová kolečka.

03.

Polovinou brambor (nejhezčí kolečka si nechte na vrchní vrstvu) vyložte dno mísy. Namočenou rýži sceďte, nechte okapat a lžící rovnoměrně poklaďte na brambory. Na rýži přijde vrstva cibule. Pořádně osolte, opepřete a podlijte vodou (můžete použít i vývar). Na povrch naskládejte zbylé brambory a poklaďte je zbytkem sádla nebo pokapejte trochou oleje. Vrchní vrstvu opět osolte a posypte mletým černým pepřem.

04.

Pečte zhruba 45 minut – až brambory zezlátnou, tekutina bude vyvařená a rýže uvařená na skus. Nechte v pekáčku chvíli dojít a podávejte.

Tip: Nemůžete-li bez masa vydržet, zkuste zapečené brambory s rýží jako luxusní přílohu ke kuřecímu plátku či vepřovému na přírodní způsob.

Láká vás tato nezvyklá kombinace?

Reklama

Související témata:

Načítám