Hlavní obsah

Dluhy, které jste neudělali? Neochrání vás ani rozvod!

Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

I když jste rozvedení, může vám exekutor obstavit účet kvůli dluhům bývalého partnera. Do problémů vás mohou dostat i vaše už dospělé děti, které s vámi žijí ve společné domácnosti. Jak to udělat, abyste nemuseli splácet cizí dluhy?

Článek

Každý, kdo si půjčuje peníze, bere hypotéku nebo kupuje zboží na splátky, by si měl uvědomit, zda tento závazek zvládne splácet. Stát se může ledacos, rozumné je se dobrovolně nezadlužovat. Jak ale zabránit tomu, aby vás nezadlužil někdo jiný? Jak zařídit, aby na vás „nespadly“ dluhy partnera během manželství, nebo po rozvodu? (Víte, že během manželství šetříte?)

Předmanželská smlouva 

Předmanželskou smlouvu by neměli uzavírat jen boháči, ale hlavně ti, kteří do společného života vstupují s dluhy. „Pokud by měl jeden z vás před manželstvím dluhy, mohli by se věřitelé domáhat uspokojení svých pohledávek z vašeho společného jmění. Pokud ale u notáře sepíšete předmanželskou smlouvu, ke vzniku společného jmění vznikem manželství nedojde a věřitelům je k dispozici jen výhradní vlastnictví dlužníka,“ vysvětluje advokát Petr Novák z internetové poradny Vaše nároky.

Jestliže jste předmanželskou smlouvu neuzavřeli a partner má dluhy, nezoufejte. Můžete podepsat smlouvu či dohodu o zúžení společného jmění manželů, která bude mít z hlediska případné exekuce stejný dopad. Takovou dohodu byste měli zveřejnit v Seznamu listin o manželském majetkovém režimu, který vede Notářská komora České republiky. V něm si věřitelé a exekutoři ověřují, jaký majetek mají „k dispozici“.

Foto: Roman Motizov, Shutterstock.com

Jestli vstupujete do manželství s dluhy, pak je předmanželská smlouva dobrou volbouFoto: Roman Motizov, Shutterstock.com

Společná domácnost - společný dluh?

I v případě, že máte smlouvu či dohodu o společném jmění, můžete mít problémy. „Ať si to ve smlouvě či dohodě domluvíte jakkoli, běžné vybavení domácnosti musí zůstat vždy společné,“ říká vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Lukáš Zelený. Znamená to, že pokud přijde exekutor do vašeho společného bytu, budete muset dokazovat, co z vybavení patří dlužníkovi a co je ostatních osob, které s ním bydlí ve společné domácnosti. „Podle zákona totiž platí, že co se nachází v bytě dlužníka, patří dlužníkovi, pokud není prokázán opak,“ varuje advokát Petr Novák.

Rozvod vás nemusí chránit

Dělení majetku při rozvodu bývá komplikované (tohle si ohlídejte). Můžete se dohodnout, nebo o rozdělení majetku může rozhodnout soud na základě návrhu jednoho z vás. Pokud se nedohodnete ani jednou cestou, po třech letech automaticky vzniká podílové spoluvlastnictví a dělíte si veškerý majetek na polovinu.

Jestliže nemáte vyřešené majetkové vyrovnání a exmanžel má dluhy, může přijít exekutor  a obstavit váš bankovní účet. Pak musíte čekat, až se dlužník s věřitelem vypořádá, nebo budete dokazovat, že tento dluh nespadá do společného majetku.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Obstavení účtu kvůli dluhům bývalého manžela vám může pěkně zavařitFoto: Pormezz, Shutterstock.com

Odpovídáte za dluhy svých dětí?

Není bohužel výjimkou, že dluhy nadělají i vaše děti, které s vámi žijí ve společné domácnosti. Pokud je dítě zletilé a plně svéprávné, nenesete za takové pohledávky odpovědnost. Čeká vás ale dokazování, které věci ve společné domácnosti jsou vaše.

Dluhy svých dětí (a nejen jich) byste platili v případě, že se stanete ručitelem jejich půjčky a ony nebudou splácet. Pak by závazek přešel na vás. A jak je to s pokutami za černé jízdy v MHD? Rodiče jsou zodpovědní za dluhy svých nezletilých dětí, pokutu tedy musíte zaplatit.

Někdy je složité se domluvit na rozdělení majetku. Láska a peníze. Jak vám finance mohou zničit vztah?

Reklama

Související témata: