Hlavní obsah

Závislost na kávě? Víme, co ji spolehlivě nahradí!

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Reklama

Nedovedete si představit, že byste se ráno dostatečně probrali bez kávy? Co když za tu vzpruhu ale platíte vyšším rizikem vzniku rakoviny nebo onemocnění ledvin? Povíme vám to.

Článek

Kdy máte chuť si dát pořádné kafe? Když potřebujete dodat energii, povzbudit mozek nebo rozproudit krev. Ovšem kofein, tedy látka, která právě tohle umí, je třeba i v čaji nebo kolových nápojích. Možná ho tedy konzumujete víc, než je zdrávo. A právě o tom bychom vám dnes chtěli říct víc.

Kolik kofeinu je akorát?

Kofein je nejčastěji spojován s konzumací kávy. Proto se i doporučení odborníků na jeho spotřebu nejčastěji převádí na šálky tohoto nápoje. Denní maximum kofeinu by mělo být kolem 5 mg na kilogram hmotnosti. Když vážíte 70 kg, je to asi pět šálků kávy denně, protože jedno espresso nebo káva moka obsahuje až 100 mg kofeinu, cappuccino kolem 75 mg.

Podle statistik vypije každý Čech kolem 2,5 kilogramu kávy ročně, ale třeba na průměrného Fina nemáme – jeho roční dávka je asi pětkrát větší!

Přínosy kofeinu

Kofein, lhostejno jestli z kávy, koly nebo čaje, rozhodně povzbudí, dodá energii, vylepší náladu a podpoří činnost mozku. Ovšem má i další blahodárné účinky:

  • Využívá se i jako součást léků proti bolesti a horečce, pomáhá s infekcemi a správnou prací plic, odbourává alkohol.
  • Zrychluje peristaltiku střev a tím předchází zácpám a podporuje spalování tuků. „Je tedy vhodné dát si kávu před fyzickou aktivitou. Naopak ji nepijte na lačno ani hned po jídle, dráždí pak žaludek a žlučník,“ říká výživová specialistka Alena Balíková Přídová z Naturhouse.
  • Existují studie, které u pravidelných konzumentů kávy prokázaly nižší výskyt srdečních chorob. Pomáhá i proti nízkému tlaku.
Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Dobře načasovaný přísun kofeinu pomůže s hubnutím a zvýší efekt cvičeníFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Negativa kofeinu

I když může být pravidelný přísun kofeinu prevencí některých chorob, má i svá rizika. Podle průzkumů jsou pravidelní a nadměrní pijáci kávy například častěji ohroženi rakovinou ledvin, jater a slinivky. Neprospívá ani lidem s vředy jícnu či dvanáctníku. Množství konzumovaného kofeinu byste si ale měli hlídat i z dalších důvodů:

  • Kofein odvodňuje, a tím z těla odvádí nejen potřebnou tekutinu, ale i vápník a minerály, a tedy zvyšuje riziko osteoporózy. „Ač v zimě berete horký čaj jako dobrý způsob ohřátí, může působit opačně. Kofein ze zeleného i černého čaje způsobí ztrátu vody, ale na jejím obsahu v těle závisí mimo jiné i schopnost termoregulace, takže se dostáváte do začarovaného kruhu. Nahraďte tyto čaje ovocnými nebo mátovým,“ říká praktický lékař MUDr. Michal Hondl.
  • Podporuje usazování cholesterolu v cévách, tedy zvyšuje riziko nejen křečových žil, ale i cévních onemocnění a třeba infarktu.
  • Překyseluje, tedy může způsobovat i pálení žáhy.
  • „Poměrně výrazně zasahuje do hormonální hladiny, a ve výsledku tedy uměle navyšuje vnitřní stres a vzbuzuje úzkost,“ varuje Alena Balíková Přídová.
Foto: Fortyforks, Shutterstock.com

Pokud se chcete vyhnout kofeinu, pak černý a zelený čaj nahraďte třeba mátovýmFoto: Fortyforks, Shutterstock.com

Závislost na kofeinu

Posledním a pro mnohé možná překvapivým negativem je, že se můžete na kofeinu stát závislými. Většinou v případě, že vypijete víc než doporučených maximálně pět šálků kávy denně (nebo šest hrnků černého či zeleného čaje). Pokud svou dávku tělo nedostane, nastoupí abstinenční příznaky v podobě bolesti hlavy, malátnosti, neklidu, zhoršeného vidění i sluchu. Právě proto odborníci radí odbourávat závislost postupně a hledat za kofein vhodné náhrady na uvolnění i povzbuzení. Které to jsou?

  • Dejte si šlofíka - pokud nebude trvat víc než 25 minut, osvěží a nabije energií.
  • Svačte - zvýšíte nízkou hladinou cukru v krvi, která způsobuje únavu a nesoustředěnost.
  • Pijte - sklenka vody osvěží a tělu dá možnost lépe roznést kyslík a výživu.
  • Pomazlete se - odborníci radí sice kontakt s domácími mazlíčky, ale vy si to můžete vyložit po svém. Jakékoli pomazlení přinese lepší náladu a uvolnění.
  • Jděte ven - krátká procházka zásobí tělo kyslíkem, a navíc uniknete umělému osvětlení, které otupuje mozek.
  • Poslouchejte hudbu - už po patnácti minutách poslechu oblíbeného žánru zaplaví mozek hormony štěstí.
  • Žvýkejte - stimuluje to oběh, aktivuje mozek, zbavuje ospalosti, snižuje úzkost a zvyšuje koncentraci.

Káva bez kofeinu?

Možná kofein vůbec nepotřebujete a jde vám jen o vůni a chuť kávy. „Pak si vyberte takovou, která byla zbavena kofeinu za pomoci oxidu uhličitého a ještě před pražením, což je nejšetrnější způsob, který zachová všechny vlastnosti kávy,“ radí šéf školicího centra Lavazza Marcello Arcangeli. Ostatní metody dekofeinizace probíhají chemicky, což je sice podle norem zdravotně nezávadné, ale na kávě to může být znát. Jaký proces výrobce zvolil se většinou na obalech nedočtete, takže můžete pátrat na stránkách výrobce, anebo si pro takovou kávu dojděte do specializovaných prodejen či pražíren, kde vám tento údaj řeknou.

Kolik kávy denně vypijete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám