Hlavní obsah

Poznejte nečaje. Jsou bez kofeinu, a přesto chutné!

Foto: Sebastiana, Shutterstock.com

Foto: Sebastiana, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co mají společného rooibos, honeybush a lapacho? Jsou to takzvané nečaje. Směsi, které připomínají čaj, ovšem s klasickým čajovníkem nemají nic společného, takže neobsahují kofein, přesněji řečeno thein.

Článek

Zima je čajovou sezonou. Kdo by si nedal šálek teplého nápoje příjemné chuti? Pokud z jakéhokoli důvodu nemůžete pít černý nebo zelený čaj, nebo vám večer nedělá dobře, protože po něm špatně usínáte, sáhněte po nečajích. Nejsou to bylinkové nálevy, i když mají podobný základ. Jedná se o listy nebo kůru stromů, z nichž se luhováním ve vodě uvolňují lahodné látky, které jsou navíc zdraví prospěšné.

Rooibos

Bývá označován jako červený čaj, protože jeho barva je zlatavě hnědá s rudým nádechem. To proto, že listy a malé větvičky keře zvaného čajovníkovec kapský se po rozdrcení fermentují. Jeho domovinou je jižní Afrika, kde se odpradávna pije s cukrem a mlékem, stejně jako černý čaj ve staré dobré Anglii. Podobná je i příprava, tedy stačí zalít vařící vodou a počkat. Jeho výhodou je, že se nemůže „přeluhovat“. Ze směsi se prostě neuvolní víc tříslovin, než by bylo záhodno, takže výsledný nápoj má vždy nasládlou, mírně ořechovou chuť. Možná i proto je tolik oblíbený mezi dětmi.

Foto: Chamille White

Na obvyklý čajový šálek stačí vrchovatá lžička směsi a můžete si pochutnat na výborném nápojiFoto: Chamille White

Často rooibos můžete koupit ve směsi s vanilkou nebo sušeným ovocem, které sladkou chuť ještě umocní. Když ještě vezmete v úvahu jeho zdravotní účinky a absenci kofeinu, jeví se jako ideální společník zimních večerů.

Zajímavé je, že obsahuje fluor, takže posiluje zubní sklovinu. Z dalších minerálů pak draslík, vápník, železo a měď. Je rovněž zdrojem antioxidantů, které zpomalují proces stárnutí, takže se dá říct, že jde o přírodou namíchaný elixír prospěšných látek.

Existuje také nefermentovaná verze rooibosu, která je známá pod názvem greenbosch. Zachovává si léčivé účinky, ovšem jeho chuť je trochu ostřejší.

Honeybush

V překladu medový keř je vlastně „bratranec“ rooibosu, protože také pochází z Afriky. Nepěstuje se ovšem na plantážích, ale sklízejí se celé, divoce rostoucí keře vysoko v horách. Nasekané větvičky i s lístky a květy se na tři dny stlačí a teprve potom suší na slunci, což nápoji dodává charakteristickou zlatou barvu a medové aroma.

Honeybush, podobně jako rooibos, je přímo nabitý pozitivní energií. Za pozornost stojí především vitamin C a již zmiňované antioxidanty, které jsou výborným pomocníkem v boji proti rakovině. Pravidelné pití tohoto nápoje posiluje imunitu a zklidňuje mysl.

Lapacho

Třetí zástupce nečajů pochází z jižní Ameriky a jedná se o kůru stromu lapacho. Roste převážně v Andách a jeho květy jsou masožravé. Dvakrát ročně se oloupe vnitřní strana jeho kůry, která se pak drtí. Příprava samotného nápoje je odlišná, protože kůru je třeba nejprve alespoň pět minut povařit a následně čtvrt hodiny luhovat.

Foto: oberto Tetsuo Okamura

Strom lapacho je ve své domovině zvaný taheebo a dožívá se i 700 letFoto: oberto Tetsuo Okamura

Výčet jeho přínosů je opravdu dlouhý, zmiňme jen schopnost léčit rakovinu a zpomalovat šíření leukémie, což potvrzují nejen zkušenosti šamanů indiánských kmenů, ale i moderní medicína. Lapacho pomáhá proti migréně i nespavosti a je vhodný pro pacienty s Parkinsonovou nemocí či sklerózou. Nezanedbatelný je také jeho přínos při očistě organismu, protože dokáže odbourávat těžké kovy a toxiny.

Cizokrajné tradice

Do kategorie nečajů spadá i karkade, tradiční egyptský nápoj ze sušených květů ibišku súdánského, jenž je vhodný pro diabetiky, neboť zvyšuje sekreci inzulinu a rovněž snižuje krevní tlak. Z „kuchyně“ jihoamerických indiánů pochází yerba maté, silně povzbudivý a aromatický nápoj z listů cesmíny paraguayské. Zajímavý je i sahlep, specialita Blízkého východu, kdy se v teplém mléce rozmíchá jemně mletá „mouka“ z hlíz orchidejí. Ale to už jsme ve sféře jiných než čajových nápojů…

Čaje můžou mít nejen léčivé účinky. Zajímá vás, po kterých čajích určitě zhubnete?

Načítám