Hlavní obsah

Zázrak z pecek od třešní: Uleví od bolavých zad, svalů i zubů!

Foto: Profimedia

Trápí vás bolest hlavy a nechcete si brát další pilulku? Vezměte si na pomoc polštářek plněný peckami z třešníFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocenili byste pomocníka pro řešení bolestí kloubů, zubů nebo břicha? Líbilo by se vám mít po ruce něco, co pomůže uspat vaše děti? Všechno zvládne pár hrstí pecek z třešní!

Článek

Právě vrcholí sezona třešní. Jestli z nich děláte ve velkém kompoty, marmelády nebo šťávu, mohlo vás napadnout, že by bylo fajn nějak využít zbylé pecky. Naše babičky by vám asi poradily výrobu polštářku, který jimi naplníte. Umí totiž ulevit od mnoha neduhů.

Proč si polštářek pořídit?

Využití polštářku se liší podle toho, zda ho zahřejete, nebo naopak ochladíte. Výhodou je, že se přizpůsobí tvaru části těla, na kterou ho přiložíte. Třešňové pecky skvěle absorbují teplo a dlouho ho uvolňují. Proto je můžete dát na chvíli do mikrovlnné trouby (asi na 2,5 minuty při výkonu 700 W), a pak si z polštářku udělat obklad na namožená záda, natažený sval, při bolesti hlavy, ale i místo termoforu na bolavé břicho nebo jen tak na vyhřátí postele před spaním.

Pomohou i proti únavě, při relaxaci, na uklidnění. Pokud pecky zašijete do plyšáka, mohou po zahřátí sloužit jako uspávací prostředek nebo na bolení bříška při dětských kolikách.

Polštářek můžete nahřát i jen na radiátoru nebo v chladnoucí troubě po pečení. Mezi kůži a teplý polštářek dejte vždy raději ručník nebo podobnou izolační vrstvu.

Chladivý obklad se z polštářku stane po zhruba hodině v mrazáku. „Vychlazený polštářek lze využít i na vymknutý kotník, naražené koleno, otok při zánětu nebo po štípnutí hmyzem. Suchý chladný obklad není příliš ledový, a proto může být pro některé lidi příjemnější než mokrý obklad,“ radí masérka Radka Pavlová, která je ale používá spíš teplé – na uvolnění ztuhlých svalů před masáží.

Foto: Archiv redakce

Na výrobu polštářku nemusíte kupovat drahou látku. Naopak je lepší zvolit již opranou, čistě bavlněnou – například utěrku. Snese zahřátí i mrazení a stoprocentně nebude barvitFoto: Archiv redakce

S peckami jsme si užili

Pokud jste jen občasnými konzumenty třešní, tak na výrobu polštářku z vlastnoručně nasbíraných pecek zapomeňte. Abyste naspořili potřebnou dávku, chce to očesat minimálně celý strom. Záleží samozřejmě na zamýšlené velikosti polštářku, ale i na ten o velikosti 15 centimetrů odhadujeme množství třešní asi na patnáct kilo.

Nasbírané pecky musíte očistit od zbytků dužiny, což není vůbec lehké. Vyzkoušeli jsme pecky vysušit a zbytky odrolit. S výsledkem jsme nebyli až tak spokojeni. Proto jsme vyzkoušeli i další metodu – dát pecky do myčky – v cedníku nebo jiné děrované nádobě. Lze použít i držák na příbory. Efekt byl ještě horší. Pecky byly po koupeli slizké a manipulace s nimi obtížnější.

Totéž platí i pro metodu pecky povařit a pak vydrhnout po částech – rychleji to jde, když na odrhnutí použijete starou ponožku, do které pecky po malých částech dáváte – to je metoda, kterou jsme je nakonec očistili.

Další metoda radí dát pecky v děrovaném sáčku do mraveniště – ale to jsme nevyzkoušeli. Žádná metoda ale není tak rychlá a snadná, abychom se neklonili k nápadu pecky raději koupit.

Jak na šití

Ušít polštářek zvládne opravdu každý. Jen sešijete na dva čtverce látky na třech stranách, pak otočíte na líc, vsypete třešňové pecky (jejich vrstva by měla být ideálně 3–5 centimetrů) a zašijete poslední stranu. Protože to není žádné velké šití, můžete to udělat i ručně.

Foto: Archiv redakce

Pruh látky sešijte tak,aby vznikl polštářek. Nevadí, jestli nemáte šicí stroj – zvládnete to i ručně. Aby se látka netřepila, ohněte kraj dvojitě a prošijteFoto: Archiv redakce

Materiál na polštářek volte bavlněný, ideálně stálobarevný a odolný. Nebojte se použít třeba i utěrku s pěkným vzorem či barvou. Musí snášet vysoké teploty i chlad.

Polštářky můžete prát v ruce nebo v pračce na 30 stupňů. Po praní je nechejte pořádně vyschnout.

Foto: Archiv redakce

Polštářek ušijte kolem dokola, ponechejte jen otvor, kterým dovnitř dáte pecky – ten pak zašijte. Polštářek naplňte tak, aby vrstva pecek byla od dvou do pěti centimetrůFoto: Archiv redakce

Máte zkušenosti s výrobou polštářku nebo jeho použitím? Napište nám!

Související témata:

Načítám