Hlavní obsah

Zbraně proti chřipce a nachlazení: Nebuďte letos nemocní!

Foto: Thinkstock

Slzící oči, nos plný rýmy a třeštící hlava. Pokud se zamyslíte nad prevencí, možná se vám letos podaří se těmto „radostem" vyhnoutFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že se chřipce či nachlazení stoprocentně vyhnete, vám nezaručí žádná metoda ani přípravek. Proč ale svoje šance aspoň nezvýšit? Víme, co doopravdy funguje: spreje do nosu, česnek i křen.

Článek

Hlavní ochrannou bariérou, která brání bakteriím a virům dostat se do těla, je překvapivě – váš nos. Částečky prachu i mikroorganismy se při dýchání zachytí o chloupky, nalepí na hlen nosní sliznice, pomocí řasinek se posunují do nosohltanu a nakonec skončí v žaludku, který si s nimi hravě poradí.

Pokud ale vlhkost vzduchu klesne pod 40 procent, sliznice dýchacích cest začíná vysychat. Tvorba hlenu se snižuje, obranyschopnost slábne. V přetápěných bytech ale bývá vlhkost vzduchu nižší než 20 procent! Probouzíte se ráno se suchem v ústech a škrábáním v krku? Pak to nejspíš bude i váš případ.

Ulehčete nosu práci: zvlhčujte!

Zvlhčovač vzduchu je dobrý pomocník, těžko si ho ale vezmete s sebou do kanceláře. Řešením jsou nosní spreje, plněné ředěnou mořskou vodou, jako je Stérimar, Rinobiol nebo Quixx. Specialitou je Stérimar Cu s přídavkem mědi, určený pro podporu léčby infekcí horních cest dýchacích.

„Měď je důležitá pro imunitní systém, má baktericidní a protizánětlivé účinky,“ potvrzuje docentka Ludmila Vyhnálková z Kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK FN Motol. Tuzemskou variantou je nosní sprej Vincentka s přírodní minerálkou. I ta pomáhá udržovat vlhkost a samočisticí schopnosti nosní sliznice.

Foto: Thinkstock

Použitý papírový kapesníček je semeništěm bacilů. Do koše s ním – a pro jistotu si hned umýt ruce mýdlem a teplou vodouFoto: Thinkstock

Mytí rukou je nejlepší prevence

Uvědomili jste si někdy, jak často se dotýkáte úst či nosu? Každým takovým gestem dopravujete viry blíž k jejich cíli. „Virus chřipky dokáže na vzduchu přežít až 48 hodin. Pomocí špinavých rukou jej přenesete na sliznici úst či nosu, kde se uchytí,“ popisuje mechanismus nákazy epidemioložka Marta Tmějová z očkovacího centra Avenier. Strčte ruce pod kohoutek nejen před jídlem a po návratu z toalety, ale i po manipulaci s penězi nebo cestě hromadnou dopravou. Nezapomeňte na mýdlo, samotná voda k likvidaci bakterií a virů nestačí.

Dejte si k večeři česnečku

Česnek je silný přírodní dezinfekční prostředek, používaný k prevenci nákaz už od starověku. Ničí parazity, plísně, kvasinky, viry i bakterie. Pokud to zvládnete, snězte jeden syrový stroužek každé ráno. A je-li to na vás moc velká „síla", udělejte si česnečku nebo ho přidejte do pomazánky.

Další ceněný pomocník ze zelené lékárny je křen. Naši předkové přirovnávali jeho účinky ke kořenu žen-šen. Jako prevenci proti infekcím horních cest dýchacích užívejte každý den tři lžičky křenového medu (nastrouhaný křen smícháte s medem v poměru 1 : 1). Je to nejenom účinné, ale i dobré!

Foto: Thinkstock

Česnečka v chladných dnech nejen zahřeje, ale i posílí vaši imunitu. Dejte si pořádný talíř!Foto: Thinkstock

Pro co si dojít do lékárny?

Volně prodejných doplňků stravy, které slibují zlepšení obranyschopnosti, jsou na trhu desítky. Máte-li lékaře, kterému důvěřujete, dejte na jeho doporučení.

Ostravská lékařka Kateřina Formánková například radí: „Osvědčeným lékem na posílení imunity, zejména proti virovým infekcím, je Oscillococcinum. Můžete ho podávat jako prevenci během celého zimního období, každý týden jednu dávku. Přípravek se hodí i pro děti, které chodí do školky nebo do školy a jsou v kontaktu s infekčním prostředím.“ Oscillococcinum je homeopatikum. Z tradičních přípravků, vhodných k dlouhodobému preventivnímu užívání, lze doporučit například Preventan Clasic nebo GS Echinacea Forte.

A dětská lékařka Miroslava Kuglerová uzavírá: „Na podporu imunity v zimním období neexistuje jeden univerzální recept. Pokud není příčinou zvýšené nemocnosti imunologická porucha, lze zkoušet, co u daného člověka zabírá. Někomu pomáhá enzymoterapie, někomu přípravky z hlívy ústřičné, jiný najde vhodné homeopatikum. Vždy je to ale komplexní proces, který často znamená i změnu jídelníčku a životního stylu.“

Máte osvědčený recept, který vám vždycky zabírá? Podělte se!

Reklama

Načítám