Hlavní obsah

Krev, nahota i plamenné projevy. Odvážné aktivistky a jejich boj za lepší svět

Foto: Vittorio Zunino Celotto - GettyImages.com

Foto: Vittorio Zunino Celotto - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nedávném filmovém festivalu v Cannes na sebe dvě aktivistky strhly pozornost minimálně srovnatelnou s filmovými hvězdami. Svou podporu Ukrajině daly najevo opravdu hlasitě! A co třeba taková Greta Thunberg, dvacetiletá slečna, která je už od dětských let nepsanou královnou všech eko aktivistů? Jak to ženy dělají, když chtějí, aby byl jejich názor opravdu slyšet?

Článek

Když se vám něco nelíbí, je fajn se umět ozvat. A když chcete upozornit na nějaký celospolečenský nebo celosvětový problém, potřebujete, aby byl váš hlas slyšet.

Pokud jste slavnou hollywoodskou hvězdou, třeba jako Leonardo DiCaprio, není to zas tak složité. Stačí dostat Oscara jako on v roce 2016 za film Revenant: Zmrtvýchvstání a poté, co veřejně poděkujete režisérovi, rodičům a dalším lidem, se plamenně rozhovořit na téma ekologie, globální oteplování a jednoduše světu sdělit, že to není žádná legrace. Ale co když slavní nejste? Pak musíte zvolit trochu jinou taktiku, třeba jako tyhle dámy.

Alina Baik v Cannes

Foto: Vittorio Zunino Celotto - GettyImages.com

Je jasné, že se jí válka v její rodné Ukrajině osobně dotýkáFoto: Vittorio Zunino Celotto - GettyImages.com

Ukrajinská modelka Alina Baik je nejen krásná, ale také velmi populární na instagramu, kde má miliony sledujících. A tak se rozhodla využít velmi slavnostní události, kde fotografové a kamery nikdy nechybí. Před pár dny si to nakráčela na červený koberec na filmovém festivalu v Cannes v krátkých šatech v barvách ukrajinské vlajky, přičemž se jí na hrudi skvěl nápis Fuck you Putin, tedy jasný vzkaz prezidentovi Ruska, které Ukrajinu napadlo.

Foto: ČTK / AP / Daniel Cole

Festival v Cannes k protestu využila i tahle kráskaFoto: ČTK / AP / Daniel Cole

Stejná akce a stejný důvod k protestu měla i tmavovlasá kráska, která v Cannes vyrazila na premiéru filmu Acid. Na červeném koberci se prošla ve večerní róbě (také v barvách ukrajinské vlajky) a nakonec se polila umělou krví. Stejně jako její kolegyni i ji vyvedla ochranka.

Hvězdná Greta Thunberg

Foto: Profimedia.cz

Greta Thunberg (uprostřed) na nedávném protestu před norským ministerstvem energetikyFoto: Profimedia.cz

I když se o ekologii a o boj proti klimatickým změnám nezajímáte, jméno Grety Thunberg nejspíš znáte. Je to asi nejslavnější klimatická aktivistka, jejíž názory jsou opravdu hlasité. Za co téhle popularitě vděčí? Nebojí se plamenných projevů ani radikálních názorů, cestuje po celém světě a rozhodně se boji za klima věnuje na plný úvazek. Začala s tím už jako patnáctiletá a to bylo ojedinělé. Navíc v roce 2019 v podstatě zorganizovala celosvětovou školní stávku za záchranu klimatu, které se odhadem zúčastnilo přes 1,4 milionu středoškoláků z asi tří set měst ve 112 zemích.

Jak už to tak bývá, když za něco bojujete, máte své stoupence, ale i odpůrce. Samozřejmě i na adresu Grety se ozývají také velmi kritické ohlasy, ale platí, že i špatná reklama je reklama. A když se mluví o Gretě, mluví se vlastně o klimatu a ekologii, a to je přesně to, o co jde.

Angelina Diash dostala Zemana

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia

Miloš Zeman toho v politice zažil dost, ale tahle polonahá dáma ho rozhodně zaskočilaFoto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia

Bývalý prezident Miloš Zeman je ostřílený politik a za svou kariéru toho zažil hodně. Ale věříme, že na prezidentské volby v roce 2018 přeci jen nikdy nezapomene. Když šel hodit hlas do volební urny, vrhla se k němu polonahá ukrajinsko-angolská aktivistka Angelina Diash z hnutí Femen. Vykřikovala Zeman – Putinova coura a to samé měla v angličtině napsané na nahé hrudi. Ženu samozřejmě rychle zpacifikovala ochranka, ale snímky zaskočeného Zemana a šokované Ivany Zemanové jasně dokazují, že se jí povedlo fakt překvapit.

Foto: Profimedia.cz

Slavného jména využila i mladá dívka, když vylezla na pódium za známou zpěvačkouFoto: Profimedia.cz

Že je dobré využít něčího slavného jména a přihřát se na jeho výsluní, věděla i mladá blondýnka, která vylezla na pódium nahoře bez, když se na něm zrovna udílely ceny Juno Awards a zpívala zpěvačka Avril Lavigne. Žena chtěla upozornit na potřebu chránit životní prostředí, proto měla na zádech nápis Zachraňte zelený pás. Sice byla z pódia brzy vykázána, ale svou chvilku pozornosti přeci jen měla!

I rovnost pohlaví a ženská práva jsou silná témata, za něž mnozí bojují. Ale jsou i slavné dámy, které feminismu moc nefandí

Načítám