Hlavní obsah

Ne válce! Takhle vypadají protesty proti ruské agresi po celém světě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Válka na Ukrajině zvedla svět ze židlí. A to nejen politiky, ale i obyčejné lidi. Různě po světě se konaly obrovské protesty proti ruské agresi. Konají se akce na podporu Ukrajiny, lidé vycházejí do ulic.

Článek

Ano, jsou to gesta, ale v těžkých dobách jsou gesta důležitá. Vědět, že svět stojí za vámi, že máte politickou podporu, ale i podporu milionů obyčejných lidí, pomáhá. Pro ty v prvních liniích je to ujištění, že bojují za správnou věc, pro ty, co utíkají, vzkaz, že jejich osudy nám nejsou lhostejné. Podívejte se, jak svět vyjadřuje podporu Ukrajině a Ukrajincům. Snad nikdy od dob druhé světové války nebyl svět takto jednotný.

Václavák k prasknutí

Kdy naposled jste viděli takhle přeplněné Václavské náměstí v Praze? Možná v listopadu roku 1989. Když na 27. února svolal spolek Milion chvilek pro demokracii demonstraci na podporu Ukrajiny s názvem Stojíme za Ukrajinou, silná účast se očekávala. Že ale na náměstí nebude k hnutí, protože dorazí desetitisíce lidí (odhady mluví minimálně o účasti 60 tisíc lidí), to předpokládal málokdo. Na akci vystoupil například i premiér Petr Fiala a ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis a oběma dav vyjadřoval obrovské sympatie. Fialovi tleskal za ujištění, že ČR Ukrajině pomůže, jak jen bude moci, a to nejen slovy, ale především činy, Perebyjnisovi zase na důkaz podpory a soucítění v tak těžkých chvílích, jakým jeho země nyní čelí.

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Na konci února praskalo Václavské náměstí ve švech. Podpořit Ukrajinu přišly desetitisíce lidíFoto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

V Berlíně vyšly do ulic statisíce

Ve stejný den, kdy Češi vyrazili na Václavské náměstí, protestovali i Berlíňané. Odpoledne byla na bulvár mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem svolána demonstrace s názvem Mír pro Ukrajinu a celou Evropu. Původní odhad byl, že dorazí zhruba 20 tisíc lidí, ale už hodinu po začátku akce jich tam podle policie bylo 100 tisíc. Nakonec se účast odhadovala asi na půl milionu lidí!

Foto: Profimedia.cz

I v Berlíně vyvolala ruská agrese obrovský odporFoto: Profimedia.cz

„Krvavý“ protest v Mexiku

Velké protesty se konaly a stále konají víceméně po celém světě a výjimkou není překvapivě ani Mexiko. Na konci února do ulic vyrazily Ukrajinky, které tam žijí. Oblečeny do bílých šatů, některé se závoji či typicky ukrajinskými ozdobami ve vlasech, ovšem na tvářích i šatech potřísněné rudou barvou, daly jasně najevo, že ruská okupace je krvavá agrese a bude stát spoustu nevinných životů.

Foto: Profimedia.cz

Mexiko má pověst ruské základny, do ulic vyšly především tam žijící UkrajinkyFoto: Profimedia.cz

Slovenská podpora sousedů

Ruská agrese se týká všech, stojí proti sobě Rusko a Západ. Pravda ale je, že například Slovensko, které má s Ukrajinou společnou hranici, to pravděpodobně prožívá ještě intenzivněji. Není proto překvapením, že i Slováci ruskou agresi odsoudili a tamní lidé dali jasně najevo, za kým stojí. Hned druhý den po napadení Ukrajiny, tedy 25. února, se v Bratislavě konal Svíčkový pochod za mír a účast byla také obrovská.

Foto: Profimedia.cz

V Bratislavě lidé vyšli do ulic hned den po napadení UkrajinyFoto: Profimedia.cz

Obří vlajka v Barceloně

I slunné Španělsko vyjádřilo okamžitě podporu Ukrajině. Na Plaza de Catalunya, což je pro Barcelonu podobně legendární místo jako pro Prahu Václavské náměstí, se konala protestní akce, na níž samozřejmě nechyběly nejrůznější transparenty s hesly či obrázky. Nejdojemnější bylo nejspíš gesto solidarity, kdy zúčastnění společnými silami rozvinuli ukrajinskou vlajku.

Foto: Profimedia.cz

Typicky ukrajinské ozdoby ve vlasech jsou jednou z častých věcí, které lze vidět na demonstracích všude ve světě Foto: Profimedia.cz

Londýn stojí za Ukrajinou

Dva dny po zahájení ruské invaze na Ukrajině jednali politici o tom, jak proti Rusku a Putinovi zakročit. Lidé zatím vyrazili do ulic a jejich postoj byl jasný – Londýn stojí za Ukrajinou (to je překlad transparentu, který protestující umístili na dominantu náměstí, na Nelsonův sloup). Dav také vyzýval politické představitele země v čele s Borisem Johnsonem k zastavení války a k zavedení tvrdých sankcí proti Rusku.

Foto: Profimedia.cz

I londýnský Trafalgar Square zaplnili lidé protestující proti ruské invazi a PutinoviFoto: Profimedia.cz

Děti nemají umírat!

V podstatě skoro každý den Ukrajina hlásí oběti z řad civilistů, a ano umírají i děti. Počty těch nejmenších a nejzranitelnějších, kteří zaplatili za agresi Ruska životem, denně narůstají. A přesně na to upozorňovali lidé, kteří 13. března vyšli do ulic Madridu. Transparenty se „zakrváceným“ dětským oblečením jasně poukazoval na to, jaké zločiny na území Ukrajiny Rusko páchá a že je potřeba udělat v podstatě cokoli, aby válka skončila. Děti totiž nemají umírat, děti mají žít!

Foto: Profimedia.cz

V březnu se protestující v Madridě snažili upozornit na to, že válkou trpí i ti nejmenšíFoto: Profimedia.cz

Rusové proti Putinovi

Ruská agrese a válečná zvěrstva odmítají i samotní Rusové, především ti, kteří žijí v cizině. Třeba na pražském náměstí Míru se 26. března konal protest Rusů žijících v ČR. Do ulic vyšli s mnoha transparenty, v čele pochodu nesli ruskou vlajku, kde se tradiční červený pruh změnil na "krvavý" pruh, a kde byl Putin vyobrazen jako řezník. Ruská vlajka, na které chybí spodní červený pruh, se začíná stávat symbolem nesouhlasu Rusů s válkou na Ukrajině

Nutno podotknout, že několik protestů se ale konalo i v samotném Rusku, hlavně v Moskvě a Petrohradu. Ovšem tam byly veškeré protesty policí okamžitě potlačený a demonstrující ve velkém zatýkáni. 

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia

V Praze proti Putinovi protestovali i samotní RusovéFoto: Petr Horník / Právo / Profimedia

POMOC UKRAJINĚ

* Chcete pomáhat? Ověřené informace, jak na to, najdete v článku Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

* Máte v okolí lidi, kteří k nám prchli před hrůzami války? Nasměrujte je na Manuál pro Ukrajince, kde hledat pomoc. Poskytuje informace, jak je to s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

* Nabízíte pomoc, nebo ji sami potřebujete? Podívejte se na on-line tržiště Pomáhej Ukrajině. Významné pomáhající organizace tu koordinují nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala co nejlépe k potřebným.

* Hledáte pomoc právníka, psychologa, terapeuta, překladatele či sociálního pracovníka? Nabídku odborníků zdarma najdete na stránkách YOUkraine.live.

Reklama

Načítám