Hlavní obsah

Jedině muž je skutečný vůdce a ženy mají být měkké: Slavné dámy, které zřejmě nepochopily feminismus

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Reklama

Feminismu vděčí ženy za mnohé, například za možnost volit nebo pracovat ve vysokých funkcích. Přesto je stále mnohými vnímán jako urputný aktivismus, který ženy vyvyšuje nad muže. Odmítají jej političky i hvězdy showbyznysu. Nejsou přece žádné mužatky, chtějí něhu a péči. Trochu jim ale nedochází, že to se s hlavními myšlenkami feminismu nikterak nevylučuje. Naopak.

Článek

Ač má feminismus velmi jasnou definici a první vlna se datuje dokonce již do poloviny 18. století, stále se s ním mnozí nemohou srovnat a považují jej za sprosté slovo. Přitom být feminist(k)ou neznamená nic jiného, než že podporujete rovnost mužů a žen.

Stereotypem feministky je aktivistka s neoholeným podpažím, která muže vnímá jako poddruh. Mnohé feministky mají ovšem muže rády, dokonce mají rády i muže galantní. Ale chtějí, aby muži a ženy měli stejná práva a stejné životní podmínky. Nebýt feministek, možná by dnes a zítra ženy smutně koukaly při vaření z okna na muže jdoucí volit a na kávu by je nikdo nezval.

Nedávno v rozhovoru odmítla feminismus brněnská primátorka a odmítavě reagovaly i další političky, když se jich před pár měsíci na feminismus zeptal server Refresher.cz. Které veřejné známé osobnosti se k feminismu vyjádřily a daly svým postojem najevo, že mu nejspíš zcela nerozumí?

Markéta Vaňková (45)

Brněnská primátorka za ODS byla v podcastu Insider dotázána mimo jiné na to, zda je feministka. Odpověděla následovně: „Nejsem feministka. Mám ráda, když mě muž pustí do dveří nebo za mě zaplatí kávu.“ Odmítnout feminismus a použít takové slaboduché argumenty? V dnešní době, ve vysoké politické funkci?

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Nešťastný výrok političky se stal během chvíle virálnímFoto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Daniela Kovářová (57)

Bývala prý feministka, teď zjistila, že svět není černobílý. Neustále mluví o tom, že s muži nechce bojovat, jakoby to po ní snad někdo vyžadoval. „Chci, aby se ke mně muži chovali jako k ženě, ne jako k rovnému partnerovi,“ řekla pro Český rozhlas tato bývalá ministryně spravedlnosti. „Sexuální obtěžování je přirozená věc, kterou podnikali naši předkové, a kdyby jí nepodnikali, tak tady nebudeme,“ prohlásila také v České televizi.

Něco do třetice? Na konci loňského roku zahajovala na Právnické fakultě Univerzity Karlovy mezinárodní konferenci Proměny právního postavení ženy v průběhu historie. Svou přednášku pojmenovala Klady a zápory ženské emancipace, přičemž se neopírala ani tak o fakta, jako spíš o svou osobní praxi. To pobouřilo některé studenty a akademiky natolik, že poslali vedení otevřený dopis poukazující na její neprofesionalitu. Bývalá ministryně se postavila do role oběti a celou kauzu označila za cancel culture.

Foto: ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch / CNC / Profimedia

Po inkriminované přednášce se prý nikdo neozval, dopis byl poslán později Foto: ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch / CNC / Profimedia

Evangeline Lilly (43)

Hvězda seriálu Ztraceni (2004–2010) nebo Wasp ze série o Avengers se také k feminismu vyjádřila a odmítla jej. Je pyšná na to, že je žena. A feminismus vnímá jako snahu žen být muži, ona si naopak své ženství hýčká. Co tím vlastně řekla? Že touha po rovnosti a  nezávislosti, za kterou ovšem nechcete být společností odsuzovány, znamená, že chcete být muž? Neplete si náhodou pojmy s dojmy?

Foto: Profimedia.cz

Být nezávislá neznamená, že nejste něžné křehké stvoření Foto: Profimedia.cz

Shailene Woodley (30)

Herečka, která se proslavila díky seriálu Sedmilhářky (2017–2019), zase tvrdí, že spíš než o feminismus se zajímá o sesterství a podporu mezi ženami. Ženy podle ní nemůžou čekat, že je budou muži respektovat, když nerespektují samy sebe, vzájemně na sebe žárlí, srovnávají se a závidí. Slovo feministka je pro ni příliš omezující a diskriminující a ona takovou nálepku odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Seriál Sedmilhářky byl na sesterství založen Foto: Profimedia.cz

Geri Halliwell (50)

Bývalá členky kapely Spice Girls vnímá feminismus jako nálepku, která označuje lesbičky pálící na protest svoje podprsenky. A to ona odmítá a chtěla by feminismus redefinovat, protože chce oslavovat ženskost a měkkost. Tak hlavně, že jí ta „girl power“ v devadesátkách dobře fungovala a penízky se sypaly…

Foto: Profimedia.cz

Ženskost se s feminismem nevylučuje Foto: Profimedia.cz

Kelly Clarkson (40)

Americká zpěvačka je první vítězkou soutěže American Idol (2002), což jí nastartovalo kariéru. Od té doby prodala desítky milionů alb a je držitelkou tří cen Grammy. Co říká o feminismu? Zdá se jí příliš tvrdý, jako byste od sebe všechny odháněla, protože nikoho nepotřebujete. Ale ona je ráda, když je o ni postaráno, že její (dnes již bývalý) manžel je skutečný vůdce. Nezbývá, než jí popřát, aby opět našla někoho, kdo se postará a kdo jí třeba vysvětlí, že to s lidskými právy moc nesouvisí.

Foto: Profimedia.cz

Na své kariéře pracovala tvrdě, s feminismem se ale neztotožňujeFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám