Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Potýkáte se s problémy s hubnutím? Na vině možná není nesprávně sestavený jídelníček, ale to, co v břiše (ne)máte. Mezi střevním mikrobiomem, tedy souborem mikroorganismů žijících v trávicím traktu, a shazováním kil existuje spojitost. „Kromě imunity, trávení a nálady se podílí i na regulaci metabolismu. Složení mikrobiomu může ovlivnit, jak efektivně tělo zpracovává živiny, jak využívá energii z potravy i jak reaguje na inzulin,“ vysvětluje Adéla Prokůpková, výživová specialistka a odborná poradkyně značky Symprove. Ignorovat časté průjmy, zácpy nebo nafouknuté břicho tedy není dobrou strategií z vícero důvodů.
Tělo do plavek i bez diet
V našem seriálu vám poradíme, jak získat vysněnou postavu a hrdě vystavovat své ladné křivky. Do léta to ještě v klidu stihnete!
Mikrobiom a hubnutí
Jak může obsah bakterií ve střevě ovlivnit to, jak budeme hubnout? Složení mikrobiomu ovlivňuje hormony, jakou jsou leptin a ghrelin, které stojí za regulací pocitů hladu a sytosti. Když je obsah střev v rovnováze, máme menší tendenci k přejídání nebo chutím na sladké.
Vyvážený mikrobiom podporuje také správné zpracování živin bez zbytečného ukládání tuků. A naopak: „Některé typy bakterií jsou schopné vytěžit z totožného jídla víc kalorií, což může pak vést k ukládání tuků,“ vysvětluje Katarina Mocová, nutriční specialistka a lektorka výživových doplňků Nutrilite.
Zajímavá je pak spojitost trávení a prožívání stresu. „Ženy, které jedí ve stresu a mají narušené zažívání, si uloží z jídla více kalorií v podobě tukových zásob,“ dodává Kristiana Černá, koučka holistického zdraví. Další důvod dát si jídlo v klidu a bez koukání do mobilu.
- Druhý mozek najdete v břiše: Nejde však pouze o hubnutí, vše souvisí se vším: Mikrobiom, který je v rovnováze, pomáhá v těle tlumit záněty. „Střeva komunikují i s mozkem a ovlivňují náladu, energii či motivaci, což nepřímo podporuje zdravější životní styl a udržení hmotnosti,“ dodává nutriční specialistka Katarina Mocová.
Co mikrobiom narušuje?
Rovnováha mikrobiomu může být narušena dlouhodobým stresem, nekvalitním a nedostatečným spánkem, nesprávnými druhy potravin a některými léky (nejvíce antibiotiky). Poznáte to podle nafouknutého břicha, výraznější plynatosti, zhoršené kvality vlasů, nehtů nebo pokožky – mohou se vyskytnout různé vyrážky nebo začervenání.
„Z pohledu výživy a psychologie navíc platí, že lidé, kteří jsou dlouhodobě v energetickém deficitu nebo chronickém stresu, mají nejen narušený mikrobiom, ale i zpomalený metabolismus. Tělo se dostává do režimu šetření, což může působit jako zastavení hubnutí, ale ve skutečnosti jde o přirozenou ochrannou reakci organismu,“ upozorňuje Adéla Prokůpková.
Podpořte mikrobiom vlákninou
Bílkoviny ke každému jídlu jsou už takovou magickou hubnoucí formulí. Nesmíte ale opomínat ani vlákninu, která je právě pro mikrobiom střev klíčová. Zařazujte proto ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny, ale i ty fermentované, jako kysané zelí, kefír nebo kimči.
Zázraky (skoro) na počkání
Dobrou zprávou je, že mikrobiom reaguje na změnu ve stravě poměrně rychle a zlepšení můžete pozorovat v řádu dnů. Celková obnova rovnováhy je ale záležitostí spíš týdnů až měsíců: „Důležitá je pravidelnost a dlouhodobost, nikoliv rychlé detoxy. Zároveň platí, že zdravý mikrobiom neroste v prostředí stresu, nedostatečného spánku nebo přísných diet. Péče o mikrobiom tedy obnáší i celkovou péči o sebe – o pohodu, vztah k jídlu, denní rytmus i bezpečné prostředí, kde tělo může fungovat bez tlaku a neustálého hodnocení,“ uzavírá téma Adéla Prokůpková.