Hlavní obsah

Na Hromnice o hodinu více: Příliš se neradujte ani nerozčilujte, zapalte svíčku a pozorujte jezevce

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Hromnice o hodinu více. To je asi pořekadlo, které si vybaví mnoho z nás. Co to ale Hromnice vlastně jsou a proč jsou zrovna 2. února? A jaké zvyky se s nimi pojí?

Článek

Hromnice jsou dnem, kdy by i urputní vyznavači Vánoc měli schovat vše, co je připomíná – stromeček, betlém i výzdobu. Právě Hromnice jsou totiž křesťany (a dříve všeobecně našimi předky) vnímány jako rozloučení s vánočním časem a zároveň chvíle, kdy se začíná vyhlížet jaro.

Tradice Hromnic

Hromnicemi se připomíná čtyřicátý den po Vánocích, kdy podle evangelií přinesli Marie s Josefem malého Ježíška do chrámu, aby ho svěřili Bohu – proto se označuje jako svátek Uvedení Páně do chrámu. Potkali se tam se spravedlivým Simeonem, který pronesl proroctví, že Ježíš bude světlem národů. Symbolem světla se staly svíčky, které na připomenutí tohoto dne věřící zapalují - říká se jim hromničky. Při jejich svitu se věřící modlí a žádají o boží ochranu.

A protože se v předjarním a jarním období naši předci báli hlavně bouřek a blesků, které mohly způsobit velké škody, zapálení hromničky bylo prosbou o boží ochranu a dodnes si lze zajít do kostela a nechat si takovou svíci požehnat. Dělalo se to i o den později, tedy 3. února, kdy má svátek Blažej - v ten den posvěcená hromnička vás má ochránit proti bolestem v krku.

Hromnice navazují na daleko starší tradici Keltů. Svátku říkali Imbolc a i oni jej pojili se svitem svíček a denním světlem – oslavovali, že se blíží jaro.

Hromnice: pranostiky a pověry

Noci se krátí a právě na Hromnice by měl být den již o hodinu delší než při zimním slunovratu, tedy 21. prosince. V našich zeměpisných šířkách to je dokonce o hodinu a dvacet minut. Svátky jsou spojeny i s několika pranostikami, které se týkají počasí. Říkají, že pokud je v tento den teplo, pak bude v březnu ještě mrznout, a pokud taje, bude zima vleklá a dlouhá a sníh může být ještě na Velikonoce. A když je na Hromnice jasno, bude zima trvat ještě nejméně šest týdnů.

K Hromnicím se váží i různé pověry. Varují, abyste se v tento den neradovali a netančili a nemáte ani nadávat, tím vším byste si přivolali nějaké neštěstí. A jestliže si krátíte večery šitím nebo vyšíváním, pak byste to dnes měli vynechat, protože jehla přitahuje blesky.

Foto: Ben Photo, Shutterstock.com

Na Hromnice by nikdo neměl šít ani vyšívat, podle pověry by přivolal na svůj dům riziko zásahu bleskem Foto: Ben Photo, Shutterstock.com

Hromnice a zvířata

S Hromnicemi jsou spojené i pranostiky, které se týkají chování zvířat. U nás je to jezevec, který když o Hromnicích vyleze z díry, za měsíc pak zpátky pílí. Nebo skřivánek, který si musí vrznout, i kdyby měl zmrznout. Podobně to mají i ve světě. Z muzikálu Na Hromnice o den více si můžete pamatovat sviště Phila, který v Pensylvánii předpovídá, jaké bude jaro. Pokud vyleze z nory a uvidí svůj stín, zaleze zpět a lidé vědí, že zima bude dlouhá. Pokud je zataženo a stín neuvidí, pak je jaro blízko.

Reklama

Načítám