Hlavní obsah

Využijte živly k jednoduchým rituálům. Vítr odnese vše tíživé, procházka v ranní rose vás uzemní

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magické rituály si nemusíte představovat jako něco, co chce dlouhou přípravu, tajemné suroviny a krkolomné postupy. Můžete v ně proměnit zcela obyčejné a každodenní aktivity. Ukážeme vám, jak na to!

Článek

Proč nevyužít krásné letní dny k tomu, abyste podpořily svou krásu, zdraví i pohodu díky jednoduchým rituálům, které mají základ ve zcela běžných situacích. Připravila je pro vás Radka Svatošová, bylinkářka, zakladatelka a lektorka bylinkové školy Zelená louka a autorka knihy Domácí soběstačnost, která se věnuje očistným rituálům a výrobě prostředků z bylinek.

Vzduch

Letos v létě hodně fouká a možná se zlobíte, že vám vítr rozcuchá účes nebo nažene do očí prach. Pomohlo by, kdybyste braly vítr jako element vzduchu, který umí vnést do života lehkost, rychlost a pohyb. Až zas bude hodně foukat, vezměte si na sebe oblečení z materiálu, se kterým si vítr může hrát – nejlépe z hedvábí a podobných přírodních látek. Pak se větru vystavte a vyloženě se v něm „koupejte“. Měly byste ho cítit a plně prožívat na těle i ve vlasech. Představte si, že odnáší pryč všechno, co už nepotřebujete, co vás tíží, a naopak vám přináší do života nové a pozitivní situace a události. Pak bude mít větrná koupel právě tento očistný efekt.

Foto: Masson, Shutterstock.com

Nebuďte naštvané na to, že vám vítr cuchá vlasy, ale naučte se v něm „vykoupat“Foto: Masson, Shutterstock.com

Oheň

Oheň je vlastně malým obrazem Slunce, kterého si můžeme v létě užít do sytosti. Lepší je se jeho paprskům vystavovat ráno a večer, kdy není tak žhavé, ale má přesně takovou moc, aby vám dodalo energii a uzdravující sílu.

Večer a v noci ho může zastoupit oheň. Nezakládejte ho jen ve chvíli, kdy chcete grilovat, ale udělejte si ho v rámci dalšího očistného rituálu. Už když chystáte dřevo, představujte si, že vás prohřeje a doplní energií, podobně jako slunce. Do takového ohně můžete hodit i hrst bylinek nebo od něj zapálit vykuřovací svazek.

Ten můžete vyrobit například z pelyňku černobýlu. Pelyněk patří mezi pradávné magické vykuřovací byliny našich předků. Nať pelyňku nasbírejte a nastříhejte na větvičky dlouhé 20–30 centimetrů a svažte je provázkem do svazku. Ten pak jednoduše na jednom konci zapalte, nechte doutnat a vzniklým kouřem očistěte vše, co je třeba – například byt, zahradu nebo auto.

Země

Země je dalším živlem a potřebují ho hlavně ženy. Uzemnit se můžete nejen tím, že budete chodit bosky všude, kde to jde, ale i vhodnou volbou oblečení.

Chůzi bez bot si dopřejte nejen na pláži, v trávě, ale třeba i na kamenném podkladu nebo na lesních cestách. Přímý kontakt se zemí je nejlepší reflexní terapií, a když si na ni zvyknete, můžete vyzkoušet i delší trasu. Možná si všimnete, že když jdete naboso, nejste tak unavené – je to tím, že přijímáte energii ze země.

Jestli nechodíte rády bez bot, můžete se uzemnit i díky tomu, že si obléknete dlouhou sukni. Působí jako energetický kužel, který přebírá energii země a předává ji našemu tělu – možná i proto si mnohé ženy oblíbily nošení dlouhých sukní.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Chůze naboso není jen zdravým cvičením pro vaše nohy, ale může být zdrojem energie, kterou si vezmete ze ZeměFoto: New Africa, Shutterstock.com

Voda

Vždy, když je příležitost, nenechte si ujít koupel a kontakt s vodou obecně. Nejen ta mořská má obrovskou očistnou sílu, má ji i každá proudící voda, byť by to byl horský potůček nebo minivodopád. Stoupněte si bosýma nohama do potůčku a představujte si, jak vás omývá a očišťuje.

Dokonalým každodenním rituálem na propojení s živlem vody a země se může stát koupel v ranní rose. Stačí projít ráno bosýma nohama po trávě. Rosou si můžete omýt i obličej – ideální je, pokud najdete rosu z květů, nejlépe růže, tužebníku nebo listů kontryhele.

K propojení živlu vody a země poslouží i léčivý nápoj – květinová voda. Vyrobíte ji tak, že do skleněného džbánu s pramenitou vodou vložíte nasbírané květy, džbán přiklopíte talířkem, aby do něj nevletěl hmyz a necháte stát do druhého dne venku, aby voda získala energii slunce i měsíce. Druhý den vodu scedíte a popíjíte – lze do ní přidat i trochu medu nebo cukru. Lze si udělat i květinovou koupel – to pak natrhané květy hodíte do teplé koupele.

Načítám