Hlavní obsah

Jak pomoci psům zvládat vedro? Nestříhejte je, dbejte na pitný režim a procházky odložte na večer!

Foto: Jne Valokuvaus, Shutterstock.com

Foto: Jne Valokuvaus, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech, kdy je vedro nebo dusno, to zvládají obtížně nejen lidé, ale i zvířata. Přečtěte si, jak svým psím parťákům toto období usnadnit a co nejlépe se postarat o jejich pohodlí i zdraví. Co určitě nedělat, jak dát první pomoc a kdy jet k veterináři?

Článek

U zvířat je to podobné jako u lidí: pokud je vedro, je lepší se držet ve stínu, víc pít a ochlazovat se. Jak to udělat správně v případě psa?

Dostatek vody (s vývarem)

Pes musí mít v parných dnech stále k dispozici misku s čistou vodou, ideálně chladnou. Během dne by měl přijmout přibližně 50 ml tekutin na kilogram hmotnosti. A aby měl motivaci víc pít, můžete mu do ní pro „ovonění“ přidat trošku čistého studeného vývaru. Pustí se pak do pití s větší chutí, ale musíte o to víc hlídat, aby miska nebyla na slunci, protože se taková „obohacená“ voda rychleji kazí.

Chladicí podložka pro psa

Mazlíček by měl mít vždy možnost schovat se do stínu. Můžete mu také pořídit chladicí gelovou podložku nebo přes něj na chvíli položit vlhký ručník. Stejně jako u lidí je ale třeba najít správnou míru a nepřehánět to: na příliš studené dlážděné podlaze může pes nastydnout, stejně jako když ho uhnaného z procházky necháte vlézt do studené vody. I psi mohou trpět na zánět močového měchýře. Nikdy ho nepolévejte ledovou vodou ani ho neházejte do řeky či rybníka! Stačí mu vlažnou vodou osvěžit slabiny, břicho a tlapy. Chce do vody sám? Předtím musí zůstat chvíli v chládku, aby rozdíl teplot nebyl tak velký.

Foto: Aleksey Boyko, Shutterstock.com

Většina psů se koupe ráda, ale hlídejte kvalitu vody i to, aby nebyla moc studená a nešli do ní uhřátí, mohlo by dojít k vážnému teplotnímu šokuFoto: Aleksey Boyko, Shutterstock.com

Jak venčit ve vedru?

Během opravdu parných dní choďte na procházky buď brzy ráno, nebo pozdě večer, bude chladněji a také neriskujete, že psům rozpálený povrch silnic a chodníků popálí polštářky na tlapkách. V nejteplejších hodinách dne byste neměli se psem chodit ven ani ho fyzicky namáhat! Menší odolnost zvládat teplo mají rasy s plochými čenichy, tedy například buldočci.

Pozor na zkažené jídlo

Je nutné ohlídat, aby krmivo nebylo vystavené horku, aby se v něm nepomnožily bakterie. Když pejsek nesní celou dávku, uložte zbytek do ledničky, stejně jako načaté konzervy. Misku na krmení i na vodu každý den vymyjte, aby v ní nezůstaly kousky potravy, které by se mohly kazit.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

V létě psovi naplánujte lehčí jídelníček a dbejte na to, aby kvalita jeho potravy netrpěla horkem. Voda musí být stále čerstvá a zbytky potravy buď schovejte do ledničky, nebo rovnou vyhoďteFoto: Krasula, Shutterstock.com

Psa nestříhejte

Možná vás napadlo, že huňatému kamarádovi ulevíte, když ho dáte ostříhat. Ale to se pletete! Srst ho jako izolant chrání nejen před zimou, ale i před horkem, takže je nezbytná pro správnou regulaci tělesné teploty. Bez ní hrozí vyšší riziko přehřátí a úpalu, a navíc se kůže pod srstí může i spálit, pokud je po ostříhání vystavena přímému slunci.

Příznaky přehřátí psa

Pokud s vámi pes cestuje autem, pak ho nikdy nenechávejte čekat v zavřeném vozidle, které zůstalo stát na slunci! Psi trpí na přehřátí a úpal: příznakem přehřátí u psa je nadměrné slinění, zrychlené dýchání, zvracení, apatie (zmatenost) či rychlejší srdeční frekvence. Jestliže máte podezření na úpal, ihned dejte zvíře na chladnější místo, zajistěte mu vodu, překryjte ho vlhkým ručníkem a rychle odvezte k veterináři.

Načítám