Hlavní obsah

Salmonelóza: Ošklivý průjem, kterým se často nakazíte nejen z masa a vajec, ale i salátu

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi obávané průjmové nemoci patří salmonelóza. I když se tomu dá většinou zabránit, přesto se každé léto objeví dost případů této nepříjemné nákazy – spolu s kampylobakteriózou patří k nejčastějším otravám z jídla. Jak se jí dá zabránit a jak se léčí, když už vás postihne?

Článek

Počet nemocných salmonelózou stoupal od 50. let s rostoucí oblibou kuřat. Kolem roku 2010 ale začal díky prevenci konečně klesat a nyní je zhruba na polovině svého maxima – onemocní zhruba 11 tisíc lidí ročně a nejvíc nemoc ohrožuje malé děti. K poklesu výrazně pomohlo důsledné hlášení onemocnění a pátrání po příčině, zvýšená preventivní opatření a tradičně dobrá veterinární kontrola.

Lékaři ovšem upozorňují, že případů je zřejmě mnohem více: velká část lidí k lékaři s průjmem vůbec nejde a léčí se sama. Což však nijak nevadí, pokud se průběh nezkomplikuje.

Příznaky salmonelózy a inkubační doba

Onemocnění propukne obvykle do několika hodin po nákaze – obvykle do 24 až 48. Projevuje se horečkou, bolestmi břicha, zánětem žaludku, vodnatými průjmy a zvracením. Ve stolici může být krev i hlen. Po několika dnech nemoc ustoupí, vylučování salmonel (= bakterií, které infekci způsobují) stolicí však může přetrvávat delší dobu.

Léčba: především tekutiny

K potvrzení diagnózy se provádí mikrobiologické vyšetření vzorku stolice. V léčbě je důležitý dostatečný příjem tekutin, jinak hrozí dehydratace. Kromě vody, slabého čaje a minerálek je vhodný rehydratační roztok, koupíte ho v lékárně nebo si ho namícháte doma. Recept na domácí rehydratační roztok: lžička soli, 8 lžiček cukru, dvě deci pomerančového džusu a 0,8 l převařené studené vody. Podávají se léky dezinfikující střevní obsah (např. aktivní uhlí), jako součást léčby se doporučuje podávat probiotika. Jinak je třeba klid na lůžku a odpočinek.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Je-li nutné určit původce průjmu, pak se určuje ze vzorku stoliceFoto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Komplikace: dehydratace i zánět srdce

Salmonelóza je – stejně jako všechna průjmová onemocnění – nebezpečná zejména pro malé děti, staré a oslabené jedince, případně těhotné. Riziko spočívá zejména v již zmíněné dehydrataci. Projevuje se žízní, suchostí sliznic, oběhovými, eventuálně i psychickými příznaky a horečkou. Nemocný pak může omdlít nebo blouznit, může mít křeče ve svalech, zrychlené dýchání a nízký krevní tlak. Nedostatek tekutin také způsobuje nevratné poškození ledvin.

Proto je nejdůležitější přísun tekutin a minerálů. Nepodceňujte to zejména u malých dětí. U nich stejně jako u starších a oslabených osob hrozí také salmonelová sepse čili celková otrava těla, která může být smrtelná. Zrovna tak mohou bakterie napadnout i jiné orgány než střeva (slinivku, plíce, klouby, srdce i mozek).

Jak dostanete salmonelózu

Infekce se přenáší požitím nakažených (kontaminovaných) potravin ze syrového masa, vnitřností, vajec a mléka. Je ale také možné nakazit se původně nezávadnou potravinou (třeba zeleninovým salátem), která se dostane při zpracování do kontaktu s masem či vejci z infikovaných zvířat nebo s nakaženými lidmi. Přenos přímo z člověka na člověka není moc pravděpodobný.

Prevence salmonelózy: na co pozor

Bakterie přežívá při teplotě od 10 do 45 stupňů Celsia, nákaze lze tedy předcházet zejména dodržováním hygienických pravidel. Vždy je třeba si správně mýt ruce i kuchyňské nádobí a myslet na to, že potraviny, které se nebudou tepelně zpracovávat, nesmějí přijít do kontaktu s tím, co může být nakažené. Klasicky to platí při grilování. Salát držte zcela odděleně od masa. Až maso ohřejete na vysokou teplotu, bakterie zničíte, ale v salátu, který jste krájeli stejným nožem nebo na stejném prkénku či neumytýma rukama od syrového masa, zůstanou.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Při skladování i při přípravě masa a vajec je třeba dodržovat základní pravidla.Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Salmonelóza z vajec?

I když se lidé nejvíce bojí veřejného stravování, velká část nemocných se nakazí doma. V restauracích jsou totiž velmi přísné předpisy. Nejhorší hygiena bývá ve stáncích rychlého občerstvení. Na druhou stranu se nemusíte bát majonézy, ta z obchodu je udělaná ze sušených vajec, ve kterých salmonela už být nemůže. Bezpečné jídlo je to, které při tepelném zpracování nebo i ohřívání mělo 75 stupňů Celsia po dobu alespoň pěti minut, a to i uvnitř pokrmu.

Salmonelóza

  • Jiný název - Salmonela, salmonelová enteritida
  • Popis - Nakažlivé střevní průjmové onemocnění způsobené bakterií typu Salmonella ze syrového masa, vajec či mléka
  • Příznaky - Bolesti břicha, zvracení, průjem
  • Inkubační doba - Několik hodin, většinou 24 až 48
  • Léčba - Léky dezinfikující střeva, klid na lůžku, probiotika, dostatek tekutin
  • Smrtnost - Na nemoc zemře v ČR zhruba 10 lidí ročně.
  • Prevence - Dodržování hygienických zásad, dostatečné tepelné zpracování masa a vajec, důsledná veterinární kontrola.

Odborná garance: prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc., přednosta kliniky ISCARE a primář Klinického a výzkumného centra pro střevní záněty

Načítám