Hlavní obsah

Gastritida: Co všechno může stát za zánětem žaludku?

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Reklama

Gastritida. Tohle slovo uslyšíte od lékaře ve chvíli, kdy budete zvracet v důsledku nějaké infekce, jako je třeba salmonelóza, nebo také ve chvíli, kdy budete mít dlouhodobý zánět žaludku. Problémy ale může způsobit i nejvážnější z diagnóz spojených s tímto příznakem – rakovina žaludku.

Článek

Nejčastější příčinou gastritidy je nevhodné jídlo nebo infekce, která se dostala do zažívacího ústrojí, nejčastěji jde o salmonelózu, campylobakteriózu či následek rotavirové ínfekce. Zjednodušeně řečeno: sníte nevhodné nebo nakažené jídlo, které způsobí problémy nejdříve v žaludku a později ve střevech, čili průjem. Takové, obvykle jen krátkodobé, problémy může způsobit i nadměrná konzumace alkoholu nebo léků na bolest, které dráždí žaludeční sliznici.

Chronické problémy způsobující zánět žaludku má pak na svědomí nejčastěji Helicobacter pylori. Bakterie, která trápila lidstvo po staletí, byla objevena až v roce 1982, později za objev vědci získali Nobelovu cenu. Zcela totiž změnili názory na žaludeční problémy, které do té doby nebylo možné vyléčit.

Příznaky gastritidy

Následky zánětu žaludku by laik popsal jako nevolnost, to znamená nechutenství, zvracení, bolest v horní části břicha, případně i zvýšená teplota. Čili stav, který označujeme jako střevní chřipku nebo následek špatného jídla – v horším případě infekční, čili obsahující Campylobacter, salmonelu či třeba rotaviry.

V případě chronických potíží způsobených Helicobacterem mohou vést až ke krvácení podrážděné sliznice, což následně způsobuje chudokrevnost kvůli nedostatku železa. Dlouhodobé záněty pak mohou být příčinou žaludečních a dvanáctníkových vředů a v nejhorším případě i nádorového onemocnění.

Inkubační doba

V případě zánětu souvisejícího se špatnou stravou nebo třeba alkoholem se potíže projeví do několika hodin. V případě nákazy Helicobacterem, kterým je podle odhadů ve vyspělých zemích infikována více než polovina dospělých, se potíže nemusí objevit nikdy, nebo mohou vzniknout až po několika měsících či letech od nákazy. Nemocný o nákaze mnohdy vůbec neví.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pokud je na vině špatné jídlo, bolest žaludku se projeví během několik hodinFoto: fizkes, Shutterstock.com

Léčba gastritidy i babské rady

Odvíjí se od toho, jakou příčinu zánět žaludku má. V případě podráždění nějakým nevhodným jídlem nebo alkoholem obvykle stačí jen na pár dní nasadit dietu, dodržovat pitný režim v podobě černých čajů a vody a problémy se samy uklidní.

V případě gastritidy způsobené například salmonelou, Campylobacterem či rotavirem je třeba myslet hlavně na dostatečnou hydrataci nemocného. Pomáhají i různé byliny na zažívání, jejichž směsi můžete koupit v lékárně. Obvykle obsahují fenykl a mátu. Podávají se také léky proti překyselení žaludku vyvolané jeho zánětem, takzvaná antacida. V případě, že je potvrzen nález Helicobacter pylori, je třeba užívat antibiotika.

Při dlouhodobých obtížích můžete léčbu podpořit i dechovým cvičením, procházkami a pitím sklenky šťávy ze syrových strouhaných brambor ráno na lačno.

Jak probíhá vyšetření

V případě běžných akutních potíží v souvislosti s jídlem není třeba žaludek vyšetřovat. V případě podezření na vážnější problémy se dělá gastroskopie, kdy lékař prohlédne sliznici žaludku a odebere vzorek. Existují i domácí testy, které lze pořídit v lékárně už od 170 korun.

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Co se děje v žaludku, zjistí lékaři pomocí gastroskopieFoto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Možné komplikace

Největší komplikací zánětu žaludku jsou změny na sliznici, lidově se jim říká vředy a mohou tkáň poškodit tak, že dojde ke vzniku nádorového onemocnění.

Existuje prevence?

Zásadní je hygiena. Nejezte rizikové potraviny, pozor si dávejte zejména na kuřecí maso, které je největší zdrojem salmonely. Základem je tepelné zpracování, maso musí být oddělené od potravin, které se nebudou vařit a také mytí rukou. To je také ochranou před přenosem Helicobacterem pylori, který se do žaludku klasicky dostává z rukou. Proti rotavirům, které také často způsobují střevní potíže zejména u dětí, se lze očkovat.

Gastritida

  • Popis - Zánět žaludku
  • Příznaky - Nevolnost, střevní potíže, bolesti břicha
  • Inkubační doba - Několik hodin, v případě chronických zánětů i několik let
  • Léčba - Dieta, zavodnění těla, antibiotika
  • Smrtnost - Na zánět žaludku se neumírá
  • Prevence - Očkování jako prevence před rotaviry, jinak je zásadní dodržování hygieny a mytí rukou. Kuřecí maso je třeba jíst jen dobře tepelně zpracované a dávat si pozor, aby se nedotklo například zeleniny, která se nebude vařit.

Reklama

Načítám