Hlavní obsah

Evropa přišla o poslední královnu. Dánský korunní princ se ujal vlády jako Frederik X.

Foto: Samir Hussein, Gettyimages.com

Foto: Samir Hussein, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediná vládnoucí královna na světě, třiaosmdesátiletá dánská panovnice Markéta II., dnes předala vládu svému nejstaršímu synovi Frederikovi. Ani jemu se, podobně jako britskému následníkovi trůnu princi Williamovi, spory v rodině nevyhnuly.

Článek

Královna abdikovala, ať žije král! Velkolepá korunovace ve stylu britské královské rodiny se dnes ale rozhodně nekonala, v dánském pojetí jde o mnohem civilnější obřad (nepočítáme-li davy nadšenců, kteří vyrazili do ulic podpořit nový královský pár). Nový dánský král Frederik X. a jeho žena Mary byli prohlášeni novými panovníky na balkonu královského paláce Christiansborg v Kodani. Ceremonie má v Dánsku svou pevně danou podobu již od roku 1849. „Tradice způsobu prohlašování nástupu nového panovníka na trůn vychází ze zvyku, kdy důvěryhodný státní úředník provolával nástup nového krále do všech světových stran, aby to každý slyšel,“ lze se dočíst na webu dánské královské rodiny. Přesto mnoho podobností s britskou královskou rodinou se najde i v Dánsku.

Milovaná královna

Když na sklonku loňského roku královna Markéta II. ve svém tradičním projevu oznámila, že předá svou vládu svému synovi korunnímu princi Frederikovi, všechny tím zaskočila. Do té doby totiž prohlašovala, že hodlá vládnout až do své smrti. Dánové svou královnu milují, podobně jako Britové milovali Alžbětu II., a nedají na ni dopustit.

Je známá svou otevřeností a pokrokovým myšlením, je velmi vzdělaná, sečtělá a Dánové jí odpouštějí i to, že je vášnivou kuřačkou. Královnou byla prohlášena v roce 1972 po skonu milovaného otce, jehož smrt ji stejně jako Alžbětu II. velmi zasáhla. Stejně jako ona se ale ujala vláda se vší zodpovědností a její kralování neprovázely prakticky žádné skandály a aféry. Po smrti Alžběty II. se stala Markéta II. nejdéle vládnoucí současnou panovnicí na světě a zároveň jedinou královnou v Evropě.

Neurozená snacha

Také manželka nastupujícího krále Frederika X. je stejně jako manželka britského korunního prince Williama z neurozené rodiny a brali se z velké lásky. Mary Donalds se narodila v roce 1972 ve městě Hobart v Tasmánii, kam se její rodiče pocházející z Velké Británie krátce po svatbě přestěhovali. S budoucím dánským králem se seznámila zcela náhodně v baru a vůbec prý netušila, že jde o evropského monarchu. Představil se jí pouze jako Fred a hned ji požádal o telefon. Od té doby jsou spolu.

Přestáli spolu i jeho aféru s údajnou nevěrou, kterou rozvířil loni na podzim španělský tisk. Ten Frederika přistihl, jak nad ránem opouští byt mexické herečky Genovy Casanova v Madridu. S Mary má čtyři děti, jeho žena je stejně jako Kate velmi zaměřená na rodinu a svou roli v královské rodině zvládá se stejnou důstojností, lehkostí a elegancí. Třešničkou na dortu je, že obě ženy jsou si typově velmi podobné, jen je dělí desetiletý věkový rozdíl. A jak lze vyčíst z jejich setkání loni na jaře při návštěvě Kate v Dánsku, tak si i spolu dobře rozumí.

Zlobivý bratr

Dánská královská rodina je u svých poddaných velmi oblíbená, podle průzkumů ji podporuje až 70 % Dánů. Přesto ani tady není vše zalité sluncem a ani jim se nevyhnuly různé rodinné půtky. Propíraný je zejména vztah nastupujícího krále s jeho mladším bratrem, který stejně jako princ Harry žije se svou rodinou v USA. Oba bratři si spolu podle dánského tisku příliš nerozumí, mladší Joachim má údajně na bratra žárlit kvůli jeho postavení i velmi dobrým vztahům s matkou. „Mezi námi je to komplikovanější. Pozice druhorozeného syna a jeho manželky není nijak definována, ani písemně, ani ústně,“ řekl mladší z bratrů listu Point de Vue v roce 2021.

Analogie vztahů mezi Williamem a Harrym je tu tedy více než zřejmá, navíc ani ženy dánských královských bratrů si stejně jako Meghan s Kate prý do oka zrovna nepadly. Olej do ohně zřejmě přilila i sama odstupující královna Markéta II., když odebrala všem čtyřem dětem Joachima (starší dva syny má z prvního manželství) tituly princů a princezen, údajně z důvodů, aby mohly vést svobodnější život. Jejich otce ale tato zpráva velmi zaskočila a ihned po jejím oznámení začal připravovat přestěhování rodiny do Washingtonu. „Moje děti teď vůbec netuší, na čem jsou. Čemu by měly věřit. Proč by měla být jejich identita odstraněna? Proč musí být takto potrestáni?“ vyjádřil se podle magazínu Town & Country.

Načítám