Hlavní obsah

Princ George slaví desáté narozeniny. Miluje bouřky, pozorování pavouků a rád smaží palačinky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdá se to jako včera, kdy následník trůnu princ William a jeho žena Kate Middleton pyšně představili světu svého prvorozeného syna, prince George z Walesu. Ve skutečnosti je to už 10 let, co tehdy malé princátko poprvé zamžouralo na svět.

Článek

Od té doby se z malého, roztomilého uzlíčku stal jeden z nejsledovanějších kluků na planetě. Pokaždé, když se někde s rodiči objeví, jeho fotografie obletí svět. Určitě o něm ale nevíte všechno. A ačkoli jej rodiče pečlivě připravují na budoucí roli krále, chtějí mu dopřát v co největší míře normální dětství plné her a zábavy. Víte například, v kolika letech se naučil lyžovat, jakou přezdívku vymyslel pro svou prababičku královnu a jaké je jeho neoblíbenější jídlo?

Princ George umí zlobit

Působí jako andílek, ale jak se jeho rodiče novinářům už několikrát svěřili, není zrovna klidné dítě. Odmala je sice zapojován do královských povinností, jako batole se už například setkal s prezidentem Barackem Obamou, přesto ho dříve nechávali při státních návštěvách raději doma. Když v roce 2016 odjeli do Indie sami, vysvětlovala jeho matka, že by jen zlobil a běhal všude kolem, a William dokonce jednou prohlásil: „Je to malá neposedná opička.“

Foto: Profimedia.cz

Princ George je odmala celý tatínek, jemné rysy, ale nejspíš zdědil po matceFoto: Profimedia.cz

Původně měl být Alexander

Výběr prvního křestního jména (královští potomci jich mívají víc) patří při narození každého dítěte v královské rodině vždy k nejočekávanějším okamžikům a veřejnost uzavírá sázky, které z tradičních královských jmen to nakonec vyhraje. Vévodkyně Kate si pro svého prvorozeného syna prý přála jméno Alexander, které jí přišlo náležitě důstojné. Nakonec ale s manželem vybrali jméno George a Alexander dali jako druhé. Celým jménem se tak v pořadí druhý následník trůnu princ z Walesu jmenuje George Alexander Louis.

Po Dianě zdědil talent pro tanec

Princezna Diana byla vášnivou tanečnicí, chodila dokonce na soukromé lekce a při návštěvě USA v roce 1985 si na plese v Bílém domě na své výslovné přání zatančila i se samotným Johnem Travoltou na písně s filmu Horečka sobotní noci. A její vnoučata princ George i jeho sestra princezna Charlotte po ní talent pro tanec zdědili a milují ho. Škola Thomas's Battersea, kterou oba navštěvují, nabízí i hodiny baletu, které navštěvují.

Foto: Adam Davy - PA Images - GettyImages.com

Se sestrou princeznou Charlotte ho pojí blízký vztah a často se projevuje jako velký brácha-ochranitelFoto: Adam Davy - PA Images - GettyImages.com

Miluje sladké a italskou kuchyni

Podle známého šéfkuchaře Alda Zilliho, jehož italskou restauraci v Soho navštěvuje mnoho celebrit a miloval ji například i Freddie Mercury, malý princ zbožňuje italskou kuchyni, zejména pizzu a špagety carbonara. Kate ale s dětmi vyráží do restaurací spíše výjimečně, zakládá si na kvalitní domácí stravě a děti jí při přípravě jídla rády pomáhají. Často s nimi peče i sladké, které všichni mají ve velké oblibě, a jak se vyjádřila v jednom z rozhovorů, nevadí jí ani to, že přitom nadělají v kuchyni obrovský binec. Georgeovou specialitou jsou prý palačinky, které se začal učit už jako čtyřletý a od té doby se v jejich přípravě vypracoval na mistra. A moc rád s matkou připravuje i domácí těsto na pizzu.

Záliba v letadlech i koních

Své prababičce královně Alžbětě II. vymyslel přezdívku Gan Gan a zdědil po ní vášeň pro jízdu na koni. Má rád ale i tenis, zahrál si už s Rogerem Federerem, který o něm prohlásil, že má skvělý švih. Pohybově je princ obecně nadaný, lyžovat se naučil v pouhých dvou letech, ale na kolektivní sporty ho prý moc neužije. Až vyroste, plánuje být letcem jako jeho otec a podle vévodkyně Kate je nyní posedlý leteckými kadety a touží se k nim přidat.

Foto: Chris Jackson - GettyImages.com

Lásku k letadlům zdědil princ George po otci a v budoucnu by byl rád pilotemFoto: Chris Jackson - GettyImages.com

Bouřky a pavouci

Rodiče malého prince dbají na to, aby vyrůstal co nejvíc v přírodě, chodí s ním i s jeho sourozenci často na výlety, a tak možná nepřekvapí, že George odmala miluje bouřky a moc rád pozoruje pavouky. Na zahradě je prý dokáže hodiny pozorovat a už projevil i zájem o zahradničení, a dokonce pomáhal své matce s návrhem jejich nové zahrady.

Má rád pózování i focení

Odmala je zvyklý pózovat fotografům, dokáže být přitom až nezvykle trpělivý, ale zdědil i matčinu vášeň pro focení. Dobře si prý uvědomuje svou budoucí královskou roli a nikterak mu nevadí se na ni připravovat. Jen se občas při oficiálních akcích trochu nudí, jak se ukázalo i při letošní korunovaci jeho dědečka, kde okázale zíval. To mu jeho poddaní ale jistě rádi odpustí.

Načítám