Hlavní obsah

Proč princ William nenosí snubní prsten? Protože ho totiž vůbec nemá!

Foto: Kate Green, Gettyimages.com

Foto: Kate Green, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O manželství prince Williama a jeho ženy Kate už toho bylo napsáno mnoho, ale všimli jste si někdy, že na jeho ruce zcela chybí snubní prsten? Přiřadil se tak k celé plejádě mužů, kteří ho odmítají nosit. Proč?

Článek

Na rozdíl od svého bratra, prince Harryho, který nenápadný platinový kroužek od klenotnické značky Cleave nikdy nesundává, se následník trůnu princ William rozhodl, že snubní prsten vůbec nechce. Zatímco on své ženě nasadil jemný zlatý kroužek z velšského zlata, jejž mu darovala sama královna Alžběta II., a pomáhal i s návrhem šperku, sám na oplátku žádný nedostal. Při obřadu v roce 2011, který v přímém přenosu sledovaly miliony diváků, se zkrátka nenechal okroužkovat, a to prý z čistě osobních důvodů.

Historie snubních prstenů

Proč vlastně nosíme snubní prsteny? Ozdobný kroužek na prstě jako symbol závazku je starý jako lidstvo samo. Už v nejstarších kulturách, jako například před 5 000 lety v Egyptě, se vyráběly prstýnky z rákosí, kůže či dřeva. Kruh, který nemá začátek ani konec, představoval věčnost. Života i lásky. Na tom se nic nezměnilo ani později, ve starém Římě nosily ženy prsteny dokonce dva, na doma železný a do společnosti zlatý či stříbrný. Často na nich bývaly vyryté i intimní vzkazy. Od Římanů jsme převzali i zvyk nošení prstenu na prsteníčku levé ruky. Věřili, že právě tímto prstem prochází žíla lásky. Tato víra je ale pravděpodobně mnohem starší.

Prstýnek - závazek jen pro ženy?

Zajímavé je, že až do 20. století nosily snubní prsteny výhradně ženy. V mnoha kulturách je od svých mužů dostávaly jako symbol závazku mezi rodinami i předání věna. Začátek všeobecného zvyku, že snubní prsten nosí i muž, lze dohledat do začátku 20. století, kdy si během první světové války brali muži prsteny svých žen s sebou na frontu, aby s nimi zůstávali ve spojení. A připomínaly jim tak rodinu a domov. Na prahu 21. století ale tahle tradice znovu spíše upadá. Jen se rozhlédněte kolem sebe, kolik mužů dnes snubní prsten nosí? Princ William není rozhodně sám.

Princ, co nemá rád šperky

Princ William pro deník Mirror prohlásil, že zkrátka nemá rád šperky. Zlatý či platinový kroužek by stejně nenosil, proto jej ani nenechal vyrobit. Jeho žena Kate s jeho rozhodnutím souhlasila, a tak vlastně nosí prsteny za oba. Vedle prostého snubního i proslulý zásnubní prsten s nádherným safírem, který kdysi patřil princezně Dianě.

V rozhodnutí nenosit prsten ale není William ani v královské rodině rozhodně sám. Jeho dědeček, manžel zesnulé královny Alžběty II., princ Philip také žádný nenosil, ostatně stejně jako jeho syn, princ Andrew. Na druhou stranu král Karel III. zůstává zvyku nošení snubních prstenů věrný, měl ho během svého prvního manželství s princeznou Dianou a nosí ho i nyní. Od svatby se svou druhou ženou Camillou má „snubák“ zásadně na malíčku společně s pečetním prstenem, který je starý 175 let a patřil už jeho prastrýci Edwardovi VIII.

Co je velšské zlato?

K výrobě snubních prstenů se v britské královské rodině od roku 1923 používá výhradně tzv. velšské zlato. Je mimořádné čisté a pochází z dolu Clogau St David's v Bontddu v severním Walesu.

První prsteny z něho vyrobené nosil princ Albert, vévoda z Yorku, společně se svou ženou, královnou Elizabeth Angelou Margueritou Bowes-Lyon, matkou zesnulé Alžběty II. Ze zbývajícího zlata byly později vyrobeny prsteny i pro ni a dále její sestru Margaret, princeznu Annu i Dianu.

Důl byl ovšem v roce 1998 uzavřen a z původního zlatého nugetu dnes zbývá již jen jediný gram. V roce 1981 darovala Britská královská legie Alžbětě II. dalších 36 g tohoto vzácného kovu, takže bylo možné vyrobit snubní prsteny i pro Kate Middleton a Meghan Markle.

Načítám