Hlavní obsah

Královna Alžběta II. jako matka: Koho nejvíce rozmazlovala a které dítě bylo skoro neviditelné?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavou britské monarchie byla úctyhodných 70 let. Za tu dobu překonala mnoho těžkých politických i soukromých krizí. Největší ztrátu prožila vloni, když zemřela její životní láska princ Philip (†99). Alžběta II. ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let zemřela. Nebyla to jen královna, ale i matka!

Článek

Celý svět zahalil smutek, když naposledy vydechla anglická královna. Stalo se tak rok od smrti manžela, která ji zdrtila, a ač se snažila být statečná, z jejích očí se vytratila radost. Její nejbližší s ní trávili maximum času, naposledy si celá rodina užila červnové oslavy platinového výročí její vlády. Ostatně, „slíbili“ to jejímu muži, jak napsala princezna Eugenie, její vnučka, ve své vzpomínce na prince Philipa: „Děkuji ti za tvou oddanost a lásku, především k babičce, o kterou se za tebe postaráme.“ Podporovala ji nejen dospělá vnoučata, ale hlavně její čtyři děti, třebaže vztahy s nimi neměla vždy ideální.

Foto: Profimedia.cz

Bezstarostné chvíle s rodiči byly v dětství pro prince Charlese (vlevo) a princeznu Annu (vpravo) spíše vzácnéFoto: Profimedia.cz

Charles, princ z Walesu

Když se Alžběta II. stala královnou, byly Charlesovi čtyři roky. Z malého kluka se stal korunní princ, dítě, od kterého se toho očekává opravdu dost. Neměl to jednoduché a rodiče si moc neužil. V letech 1949 až 1951 sloužil princ Philip jako námořní důstojník na Maltě a manželka tam často bývala s ním, přičemž malého Charlese, a později i princeznu Annu, nechávala v Británii. A když usedla na trůn? Na děti měla ještě méně času.

Foto: Profimedia.cz

V posledních letech už měl princ Charles vztahy s matkou více než dobré. Byl jí oporou po pracovní stránce a trávili spolu i volné chvíleFoto: Profimedia.cz

Vztah matky a nejstaršího syna se tak mnoho let nesl v duchu nenaplněných očekávání. Královský pár chtěl mít doma silného sportovce a lovce a odvážného následníka trůnu. Jenže princ nebyl nijak výrazně pohybově nadané dítko, často stonal a spíš než lov ho zajímalo umění. Vyrůstal tak s pocitem, že je pro rodiče jen zdrojem zklamání.

Sňatek s lady Dianou, do které ho rodina tlačila, zase jen o trochu prohloubil propast. Charlesovy nevěry, zveřejněná erotická komunikace mezi ním a jeho životní láskou Camillou, rozvod a Dianina tragická smrt, to vše mohla panovnice vnímat jako synovo selhání.

V posledních letech se ale jejich vztahy výrazně zlepšily. Královna totiž zřejmě přijala Charlese takového, jaký je, a dokonce dala souhlas s jeho svatbou s vévodkyní Camillou. Princ (po smrti matky král Karel III.) byl konečně šťastný.

Princ Charles má s Dianou dva syny, prince Williama prince Harryho.

Princezna Anna, královská princezna

Jediná dcera si byla s matkou povahově až nebezpečně podobná – důstojná, pracovitá, svědomitá, zodpovědná, ale také neústupná a pevná v názorech. Jestli si myslíte, že si s maminkou užívala „holčičí dýchánky“, hodně se pletete. Tyhle dvě na sebe dost často narážely.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Anna měla s matkou mnoho společného – třeba oddanost monarchii a zásadovostFoto: Profimedia.cz

Princezna Anna se například rozhodla zbavit své děti Petera a Zaru královských titulů, aby mohly žít „normální“ život. Královna z toho nadšená nebyla, ale dcera si stála za svým. Matce neustoupila, a i když se občas dost nepohodly, i ony spolu nakonec vycházely skvěle. Princezna plní povinnosti a věnuje se charitě. „Můj úkol je sloužit. Nic víc, nic míň. Ctít vlast, ctít korunu, ctít a respektovat Její Veličenstvo a pokorně sloužit jí i celému Společenství národů,“ řekla v rozhovoru pro magazín Vanity Fair. A jestli si královna něčeho opravdu cenila, byla to oddanost monarchii.

Princ Andrew, vévoda z Yorku

Devět let po narození princezny Anny se Buckinghamským palácem opět rozezněl dětský pláč. Na svět přišel třetí královský potomek, první dítě, na které si matka udělala víc času. A z Andrewa se stal tak trochu rozmazlovaný chlapeček – nebylo třeba klást na něj nejvyšší nároky, protože bylo nepravděpodobné, že by se musel ujmout trůnu.

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew si v dětství užil mnohem víc mateřské péče než jeho starší sourozenciFoto: Profimedia.cz

Šušká se, že to byl matčin oblíbenec, i když ji uměl potrápit. Už jeho sňatek se Sarah Ferguson, zrzavou dračicí, ji nepotěšil. A když byla snacha nachytána fotografy s byznysmenem Johnem Bryanem, který jí olizoval prsty u nohou, musela panovnice padat do mdlob. Rozvod o pár let později už na věci nic nezměnil.

Foto: Profimedia.cz

V dospělosti nadělal princ Andrew královské rodině hodně starostíFoto: Profimedia.cz

V souvislosti s princem Andrewem padala i slova jako korupce, úplatky a kontroverzní obchodní akce. Asi nejvážnější byl rok 2019, kdy se milovaný syn zapletl do velké kauzy kolem finančníka Jeffreyho Epsteina, který pro své vlivné přátele sháněl nezletilé dívky, a jedním z nich měl být právě i princ Andrew. Ten to popíral, ale výpověď jedné z dívek, že byla ke styku s několika muži včetně prince přinucena, monarchií otřásla. Panovnice syna stáhla z veřejného dění a zbavila královských povinností.

Princ Andrew má se Sarah Ferguson dvě dcery, princeznu Eugenii princeznu Beatrice .

Princ Edward, hrabě z Wessexu

Moc se o něm nemluví a není moc vidět. Nejmladší královnin syn je nejméně problémový královský potomek. Nemá na svém kontě žádný skandál a šušká se, že jeho manželku Sophii královna opravdu milovala.

Foto: Profimedia.cz

Princ Edward s manželkou a dcerou Louise byli královně spolehlivou oporouFoto: Profimedia.cz

Zdá se, že nejmladší syn těžil z toho, že po zkušenostech se staršími dětmi královští rodiče ze svých nároků slevili. Třeba Charles se s Dianou před svatbou údajně viděl jen párkrát a nikdy o samotě, přičemž se prý trvalo na lékařské zprávě, která by doložila nevěstino panenství. Zato Edward a Sophie spolu mohli dlouho před svou svatbou žít v princově apartmá v Buckinghamském paláci a vyzkoušet si, zda jim to bude klapat. A zatím je jejich manželství šťastné. Roli v tom také mohl hrát třináct let rozdíl mezi nejstarším a nejmladším synem a fakt, že princ Charles se má jednou stát králem.

Princ Edward má dceru Louise a syna Jamese.

Rodina nyní truchlí po ženě, kterou miloval a respektoval celý svět.

Načítám