Hlavní obsah

Emma Srncová ve filmu. Veselé naivní obrázky, tři manželé, tři děti a překonaná rakovina

Foto: Marek Podhora / MAFRA / Profimedia

Foto: Marek Podhora / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její veselé obrázky plné barev, rozesmátých lidí, roztomilých zvířátek a květin určitě znáte. Možná ale netušíte, že život výtvarnice a malířky Emmy Srncové ani zdaleka tak veselý nebyl. Zvládla dva rozvody, překonala rakovinu a ustála i smrt třetího manžela. O tom všem s humorem sobě vlastním vypráví ve filmu Emma v oblacích.

Článek

Premiéru filmu Emma v oblacích, který režíroval Karel Smyczek, můžete sledovat dnes od 20.15 na ČT art. Co všechno se v něm dozvíte? V šestnácti začínala jako modelka, předváděla i ve Vídni. V roce 1960, když jí bylo osmnáct, nastoupila Emma Macenauerová, jak zní její rodné příjmení, do Černého divadla, kterému šéfoval Jiří Srnec. Ten se pak stal jejím manželem, ale také tím, kdo ji přivedl k malování.

Profesionálka až po rozvodu

Jiří Srnec byl jejím druhým manželem, ale hlavně tím, kdo ji jako první dal do ruky blok a tuž. A Emma Srncová malovala – sluníčka, kytičky, zamilované páry, děti. Její obrázky byly (a jsou) striktně naivní, pozitivní, barevné a zářivé.

Ale ten pravý úspěch přišel až poté, co se manželé Srncovi rozvedli. Jak kdysi sama prozradila, musela sebe a děti nějak uživit, tak to prostě zkusila. A ono to vyšlo – její obrazy se staly doslova fenoménem. Vystavovala v mnoha evropských zemích, reprodukce jejích obrazů můžete vidět třeba v nemocničních čekárnách. Ale barvité nejsou jen její obrázky, ale i celý její život.

Životní příběh hodný filmu

Nutno přiznat, že ačkoli v obrázcích Emmy Srncové nenajdete ani náznak jakéhokoli smutku či trápení, její životní příběh je o dost jiný. Musela se poprat s milostnými neúspěchy, postarat se o sebe i své tři děti, vyrovnat se se smrtí svého třetího muže a před několika lety překonala rakovinu prsu.

Její život je rozhodně barvitý a vydá na film. A to doslova, protože dnes večer na ČT art poběží premiéra snímku Emma v oblacích. „Nápad na film přišel od dramaturga České televize Kristiana Kubáka, kterého znám od jeho studentských let. Režie se ujal Karel Smyczek, takový náš rodinný režisér, s nímž se známe od dvanácti let mé dcery Barbory, která s ním tenkrát točila film Jako zajíci a od té doby mnoho dalších. Karel se mého filmu ujal s láskou a péčí, mám ho ráda a obdivuji jeho vytrvalost. Moc si ho vážím a děkuji mu,“ říká Emma Srncová.

Filmem diváky sama provede, se svým humorným nadhledem a uměním glosovat je vezme do mnoha zákoutí svého života, zavzpomíná na své mládí, na všechny tři manžely i na dobu, kdy bojovala s těžkou nemocí. Právě humor je totiž to, bez čeho si Emma Srncová nedovede život představit. „Myslím, že můj hlavní úspěch v životě, a to platí i na obrazech, je, že mám dar se na svět i na sebe dívat s humorem a nadhledem. Jsem šťastná a pokorná za to, co mám a netoužím po tom, co mít nemůžu. A dnes, kdy mi táhne na dvaaosmdesát? Díky za každé nové ráno, stáří opravdu není pro sraby,“ svěřuje se Emma Srncová.

Obrázky Emmy Srncové jsou nezaměnitelné, poznáte je na první dobrou. Ale co něco složitějšího? Kvíz: Poznáte z fotek 10 slavných výtvarných děl a jejich autory?

Související témata:
Emma Srncová

Načítám