Hlavní obsah

Když hvězdy píšou knihy pro děti: Ledecký básničky, Meghan Markle o synovi a tátovi, Madonna o morálce

Foto: Profimedia.cz, Gettyimages.com

Foto: Profimedia.cz, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madonna, vévodkyně Meghan, Jan Budař nebo Lukáš Pavlásek. Přemýšlíte, co mají tihle úspěšní lidé společného? Rozhodli se zabrousit i do jiného uměleckého ranku, než ve kterém se proslavili. Píšou knížky pro děti.

Článek

Dělají velkou politiku, vyprodávají koncertní sály, poličku v obýváku jim zdobí různé filmové ceny včetně legendárního Oscara. U nás jde o slavného stand-up komika nebo majitele čtyř Českých lvů… A kromě toho všeho také píšou knížky pro děti.

Lukáš Pavlásek

Není to jen známý komik, ale i spisovatel – na kontě má hned několik knih. Pro dospělé jde o sérii humorných příběhů Z deníku ajťáka. Ovšem pro děti toho Lukáš Pavlásek napsal mnohem víc. Podílel se na knize Prdlé pohádky, což je společné dílo komiků a herců z pořadu Na stojáka. Samostatně napsal tři knížky rozverných a trochu bláznivých dětských říkanek a básniček, dále knížku plnou bláznivých příhod (Neuvěřitelně šílené příběhy), v níž se dočtete mimo jiné o psovi, co se stal ředitelem školy, a také knihu Bláznivá škola o škole, kde je možné i nemožné.

Foto: Profimedia.cz

Lukáš Pavlásek napsal mimo jiné tři knihy básniček pro děti: Jestli počkáš trochu dýl, tak sem přijde krokodýl, Prvotřídní blázni maj potíže s kázní, Ve tmě jako v ranci jdou tři počůránciFoto: Profimedia.cz

Jan Budař

Patří k předním českým hercům a doma má čtyři České lvy. Klidně ale lze říct, že je Jan Budař i spisovatel. Možná jste loni neodolali a šli s dětmi do kina na pohádku Princ Mamánek, v níž hrál hlavní roli, ujal se režie a napsal si i scénář a hudbu. Filmovému zpracování předcházela kniha – herec ji sám napsal a ilustroval. Jednalo se o přepracovaný scénář z roku 2015, když se na natáčení nepodařilo sehnat prostředky. Touhy proměnit příběh ve film se ale tvůrce nevzdal a loni se mu jeho letitý plán podařilo uvést v život.

Adela Vinczeová

Znáte ji nejspíš jako pohotovou a vtipnou moderátorku, ale ještě pod dívčím jménem Banášová vydala v roce 2017 knížku Zapomenuté slovenské pohádky. Hlavními hrdiny jsou roztomilí brynzovníci, kteří mají měkké srdce (jsou přece z brynzy), proto všem rádi pomáhají, zažívají spoustu veselých dobrodružství i dojemných příhod.

Janek Ledecký

Že to se slovy a verši Janek Ledecký umí stejně jako s muzikou, je známá věc. Koneckonců je autorem mnoha hudebních hitů i muzikálů. Ke všem svým aktivitám přihodil ještě knížku Verše potrhlé, která je souborem básní pro děti a rodiče. Jde o prostořeké říkanky s pointou, které se odehrávají ve zvířecí říši. Vše je doprovázeno krásnými kresbami Jonáše Ledeckého, respektovaného komiksového kreslíře.

Foto: Profimedia.cz

Janek Ledecký napsal knihu veršů pro děti a rodiče a jeho syn Jonáš (na snímku vpravo) knihu ilustrovalFoto: Profimedia.cz

Vévodkyně Meghan

Ani zahraniční celebrity neváhají! Nedávno to zkusila třeba manželka prince Harryho. Napsala knížku The Bench (v překladu Lavička), jejímž hlavním tématem je vztah mezi otcem a synem. Vše začalo v roce 2019, měsíc po narození syna Archieho. Tehdy na Den otců věnovala manželovi básničku, ale cítila, že by to jen tím skončit nemuselo. A tak báseň rozvíjela a výsledkem je tato kniha. Jak už to tak bývá, na autorku se snesla nejen chvála, ale i kritika: Mnozí odmítají, aby příběhy o vztahu otce a dítěte psal někdo, kdo má s vlastním otcem letité spory.

Whoopi Goldberg

Slavná americká herečka využila svůj humor a komediální potenciál také v oblasti knížek pro děti. Napsala jich hned několik – nejen příběhy ze série Sugar Plum Ballerinas (Baleríny z cukrové švestky), kde jsou v hlavní roli baletky, ale také třeba knížku Whoopi’s Big Book of Manners (Whoopiina velká kniha slušného chování).

Jim Carrey

Držitel dvou Oscarů a tak trochu hollywoodský šašek a vtipálek. Ani on neodolal a v roce 2013 napsal pro nejmenší čtenáře příběh How Roland Rolls (v překladu Jak Roland zaválel) o mořské vlně jménem Roland, která se bojí, že až se jednoho dne dotkne pláže, její život skončí.

Barack Obama

Také bývalý americký prezident má na kontě dílo pro děti. Jmenuje se Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters (v překladu Zpívám o tobě: Dopis mým dcerám). Text má formu dopisu, který píše autor svým dcerám: jde o poctu třinácti historickým americkým osobnostem, které prosluly odvahou, uměleckým talentem či vlastenectvím…

Madonna

Poslední roky popová hvězda poutá pozornost spíš svými provokacemi či vyzývavými fotkami na sociálních sítích, ale v dobách, kdy ještě tolik „nebláznila“, napsala hned několik knih pro děti, ve kterých jim vždy prezentuje nějaké životní morální poselství.

Jamie Lee Curtis

Oscarovou herečku lze s klidem označit za známou spisovatelku, protože knížek pro děti napsala Jamie Lee Curtis během let už opravdu dost. Nyní prý pracuje na jedné s názvem Just One More Sleep (Ještě jednou se vyspíš): Hlavním tématem je, jak děti vnímají čas a jeho plynutí. Kniha vyjde počátkem příštího roku.

Načítám