Hlavní obsah

Madonna slaví 65! Připomeňte si epické momenty jejího života: Kontroverze i bojkot turné papežem

Foto: Robert Gauthier - GettyImages.com

Foto: Robert Gauthier - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královna popu, držitelka mnoha cen Grammy. Mnohokrát změnila image, ale vždy byla ztělesněním ženskosti a sexuality. Madonna dnes slaví 65. narozeniny. Připomeňme si nejznámější události z jejího života.

Článek

Má na kontě celosvětové hity, platinová alba, ikonická vystoupení i řadu kontroverzí a za sebou mediálně zajímavé vztahy. Mezi jejími milenci byli muži ve věku seniorském i zajíčci, chodila s herci, zpěváky, politiky, trenéry i tanečníky. Jejím prvním manželem byl slavný herec Sean Penn, druhým neméně slavný režisér Guy Ritchie. Kromě toho je mámou dvou vlastních a čtyř adoptivních dětí. To je Madonna.

Madonna stále šokuje

Z jejích textů a koncertních show se kroutí prsty u nohou všem konzervativcům, ale představuje mnohem víc než jen provokující zpěvačku ve svatebních šatech a příležitostnou herečku. Je to odvážná žena, která se prosadila v muži ovládaném světě showbyznysu. Žena, jež neúnavně podporuje organizace zabývající se AIDS, vždy vášnivě vystupuje proti diskriminaci homosexuálů a pomáhá africkým sirotkům.

Tahle dáma ale také zuby, nehty, filtry a čím dál mladšími partnery bojuje se stárnutím, na Instagramu pózuje v obscénních pozicích, v šílených kostýmech a neváhá si bradavky zakrýt emotikonem lízátka nebo pít ze psí misky. Není tedy divu, že se o ní hodně mluví, ostatně proto to dělá.

Zlí jazykové tvrdí, že když se vstupenky na její turné moc neprodávají, oživí zájem o svoji osobu tím, že informuje svět o nebezpečné infekci a akutní hospitalizaci, jako to udělala letos v červnu. Každopádně její manažer před pár týdny oznámil, že upadla do bezvědomí a musel být převezena do nemocnice. Už je jí ale dobře, protože nedávno navštívila koncert Beyoncé a vysekla jí veřejně poklonu. Co jsou klíčové momenty v životě královny popu, která dnes slaví 65. narozeniny, a v jakých rolích (ne)uspěla?

Jako nevěsta s hitem Like a Virgin

Jedno z jejích převratných vystoupení, které se zapsalo do historie, se odehrálo v roce 1984 na předávání cen MTV. Ve svatebních šatech zpívala píseň Like a Virgin, svíjela se při tom na podlaze a vzdychala jako při sexu. Lidem v předních řadách prý padaly hromadně čelisti… Od té doby bylo jasné, že tahle provokatérka má co říct. A když se v roce 1987 vydala na celosvětové turné, mělo nejen obrovský úspěch, ale papež Jan Pavel II. vyzval k jeho bojkotu.

Mimochodem, Like a Virgin zazpívala na cenách MTV znovu v roce 2003, spolu s Britney Spears a Christinou Aguilerou. Když je na závěr obě políbila (ne na tvář, ale francouzským polibkem), publikum bylo opět v šoku. Nejvíc asi tehdejší přítel Britney Justin Timberlake.

Ikonická podprsenka od Gaultiera

Talentovaná zpěvačka a textařka se uměla vždy vyjadřovat nejen skrz své písně, ale i módu. Jejím asi nejslavnějším, zároveň i nejkontroverznějším outfitem byla „ta“ podprsenka. Ikonická podprsenka ve tvaru kužele z dílny návrháře Jeana Paula Gaultiera, ve které vystupovala během světového turné Blonde Ambition v roce 1990.

Foto: Gie Knaeps - GettyImages.com

Málokterý kostým se stal tak ikonickým jako tento korzetFoto: Gie Knaeps - GettyImages.com

Sex a Erotica

Na začátku 90. let vydala zpěvačka své páté studiové album, jehož název nikoho nenechal na pochybách, čemu se v textech věnuje: Erotica pojednává o sexualitě a mezilidských vztazích a alba se celosvětově prodalo přes pět milionů nosičů. Zároveň s ním vydala Madonna i svoji první knihu s názvem Sex, je plná aktů a bývá označována za soft pornografii.

Když pak v roce 2003 představovala další knihu, kterou napsala, všechny překvapilo, že přesedlala na literaturu pro děti.

Zlatý glóbus pro Evitu

Když zjistila, že se plánuje film o Evě Perón, manželce argentinského prezidenta, napsala prý čtyřstránkový dopis režiséru Alanu Parkerovi, ve kterém mu vysvětlila, proč je pro roli Evity nejlepší volbou. A opravdu byla. Když zpívala Don’t Cry For Me Argentina, měli diváci husí kůži, kritika její herecký výkon velebila do nebes a byla oceněna Zlatým glóbem.

Usuzovat z tohoto úspěchu na Madonniny herecké kvality by byl ovšem omyl. Ve skutečnosti dostala za většinu svých rolí Zlatou malinu, tedy cenu pro nejhorší herečku, a je v této anketě rekordmankou (má 9 cen, o jednu víc má jen Sylvester Stallone).

V puse doutník a 14krát fuck

Pozvat si Madonnu do talkshow vždycky znamenalo prokázat jako moderátor velkou odvahu. Nikdy nebylo předem jasné, jestli přijde za dámu, nebo za vampa. A k Davidu Lettermanovi přišla v roce 1994 provokovat, chovala se „jako doma“ a ač byl známý moderátor lehce v šoku a mnohokrát ho během povídání vyvedla z konceptu, zajistila mu skvělá čísla sledovanosti. Kouřila doutník, slovo fuck řekla 14krát a nabídla, že mu dá očichat své spodní prádlo.

Hvězda na Super Bowlu

Psal se rok 2012 a Madonna byla po Dianě Ross druhou sólovou zpěvačkou, která vystoupila během prestižní sportovní akce: finále play-off v americkém fotbale, tedy během Super Bowlu, který sledují desítky milionů lidí. Madonna byla skvělá a živelná, kritici ji vychválili. O kontroverzi se tehdy postarala její kolegyně, zpěvačka M.I.A., která na závěr jejich vystoupení zvedla prostředníček a gesto vulgárně okomentovala. Madonna, vědoma si toho, jakou ctí je být na Super Bowlu, to okomentovala jako dětinské.

Načítám