Hlavní obsah

Mladé ovládl trend bed rotting. Povalování v posteli má i klady, ale celkově je nebezpečné

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak přežít podzim v co největší pohodě? Jedna z nejčastějších rad je zachumlat se do peřin a pořádně si to užít. Ale nic se nesmí přehánět. Mladí z generace Z se rozhodli udělat z postelového povalování trend, říká se mu bed rotting. Jsou schopní postel hodiny a hodiny neopouštět, a to denně.

Článek

Být trendy a cool už vás nijak nebere a máte rádi svůj klid, nikam se neženete a klidně si budete celý den hovět v posteli? Možná se budete divit, ale jdete s dobou víc, než si myslíte. Jedním z aktuálním trendů na sociálních sítí je totiž činnost nazvaná bed rotting, což v přesném překladu znamená hnití v posteli.

Lidé na TikToku, jak je u nich zvykem, to vyhnali trochu do extrému, natáčí se, jak postel téměř neopouští, jedí v ní (ideálně jídlo objednané), sledují v ní filmy, hrají hry nebo sledují, co se děje na sociálních sítích, zatímco oni nedělají vůbec nic. A videa označená hashtagem #bedrottting mají miliony zhlédnutí.

Jste poctěni, že se konečně objevila trendy činnost, ve které můžete excelovat? Nebo tušíte, že to má háček? Odborníci se shodují, že bed rotting může do jisté míry inspirovat, ale rozhodně by se neměl přehánět!

Celý den v posteli

Vyjmenujme si nejprve klady povalování. Současná společnost je silně nastavená na výkon, oceňuje se, když makáte, jsou za vámi vidět výsledky. A to i ve volném čase, kdy se toho snažíme mnoho vidět, zažít, ochutnat a stihnout. A když pak někdo řekne, že nedělal o víkendu nic, máme pocit, že si nechal protéct 48 hodin mezi prsty.

Bed rotting nabádá, jak vypnout, odpočívat bez výčitek a možná i předejít syndromu vyhoření. Učí nás necítit se špatně, když otevřeně přiznáme, že jsme se flákali.

Kdy je bed rotting v pořádku

  • Když máte za sebou psychicky náročný pracovní projekt nebo je vaše práce fyzicky náročná a vy potřebujete dočerpat energii, dobít baterky. Pak lze válení se v posteli považovat za součást duševní hygieny a tělesné regenerace.
  • Když jste prožili bolavé osobní období a potřebujete si v klidu zacelit rány. Martina Formanová, vdova po oscarovém režisérovi, například přiznala, že první týdny po smrti manžela jen sledovala televizní reality show (do té doby si televizi skoro nepouštěla), neměla na nic jiného energii a myšlenky.
  • Když se cítíte zahlcení nebo přehlcení prací, školou, lidmi, zkrátka světem okolo sebe a potřebujete delší čas jen pro sebe, vrátit se sami k sobě.
Foto: Viorel Kurnosov, Shutterstock.com

V posteli snídat, obědvat i večeřet, být online, hrát hry nebo koukat na filmy… Jakmile se to stane pravidlem, je to nebezpečnéFoto: Viorel Kurnosov, Shutterstock.com

Kdy zavání bed rotting problémem

Pamatujete, jak se v pohádce válel Honza celé dny za pecí a maminku tím řádně znervózňoval? Že jste se jí nedivili? Dohnal to totiž do extrému a ze zdravého odpočívání udělal právě to nezdravé hnití, do kterého se zamilovali i současní influenceři.

Problém není v činnosti jako takové, ale v její délce a frekvenci. Jestli se celý týden těšíte, až si uděláte pomalé sobotní ráno, dáte si snídani v posteli a přečtete kus knížky, je to zcela v pořádku. Dokonce nijak nevadí, když si po náročném období v pracovním či osobním životě dopřejete jednou za čas víkendový filmový maraton a nevstanete ze sedačky. Ale mladí lidé takto tráví každé odpoledne, stalo se to součástí jejich přirozeného chování a ještě se u toho natáčí, aby poselství o bed rottingu předávali dál.

Bed rotting? Odborníci bijí na poplach

Lékaři všech oborů začínají bít na poplach. Pro mladého člověka je soustavné nicnedělání nebezpečné jak pro tělo, tak pro duši. Jaké jsou možné dopady hnití v posteli?

  • Neopouštět dlouhodobě ložnici a postel může být znakem deprese a úzkostí, snahou uniknout stresu a odmítáním čelit realitě.
  • Omezení styku s přáteli a rodinou a hodiny strávené na sociálních sítích nejsou pro duševní zdraví velkým benefitem, navíc člověk začne mít časem problémy s plněním úkolů. Zleniví.
  • Minimum pohybu a celodenní ládování se jídlem v poloze ležmo má negativní vliv na váhu a není prospěšné ani pro klouby, svaly a srdce.
  • Velkým problémem je vliv na spánek. Ložnice a postel by měly sloužit primárně ke spánku a intimním partnerským činnostem. Jestliže zde ale prakticky žijete, mozek začne být zmatený, kdy máte chuť spát a kdy jen „bed rottujete“, a problémy s usínáním jsou na světě.

Sociální sítě zcela jistě jsou inspirativním kanálem, ale bed rotting vlastně nikterak inspirativní není. Válet se v posteli umí každý a od generace Z čekáme víc. Občas je ale nicnedělání zdraví prospěšné a lze ho jen doporučit.

Načítám