Hlavní obsah

Mluvíš jako Okamura. Rétoři, kteří se zapsali do dějin. Kvůli délce projevu to ale určitě nebylo

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okamurův nedávný projev ve Sněmovně, trvající téměř 11 hodin, se možná zapíše do dějin svou délkou, ale historie zná mnohem zajímavější řečnické výkony.

Článek

Aniž byste se nějak blíže zajímali o naše současné politické dění, tohle nejspíš vaší pozornosti neuniklo. Předseda SPD Tomio Okamura si před týdnem stoupl v našem parlamentu za řečnický pultík a vydržel tam přesně 10 hodin a 44 minut. V rámci obstrukcí pokořil svůj loňský rekord, kdy na konci února dokázal mluvit při projednávání vládního návrhu o snížení valorizace důchodů sedm hodin a sedm minut.

Přiřadil se tak na stranu takových státníků, jakým byl například kubánský vůdce Fidel Castro, jehož projev před poslanci při jeho znovuzvolení do čela komunistického ostrovního státu v únoru 1998 trval „jen“ sedm hodin a 15 minut bez přerušení. Tomio Okamura ho tedy letos s přehledem překonal.

Okamura v parlamentu

Předseda SPD tím alespoň, když už nic jiného, pobavil veřejnost. Otázka, zda je opravdu v lidských silách nemuset téměř 11 hodin na toaletu, se tak okamžitě stala hitem sociálních sítí. „Měl jste plínky?“ utahoval si z Okamury Alexandr Vondra. Ale to je tak všechno, co si budou z jeho sáhodlouhého proslovu lidé pravděpodobně pamatovat. Čtení z diplomové práce, komentování zvyků ohledně požívání alkoholu či vzpomínání na jeho první třídu, které bylo součástí projevu, to zřejmě nebude. Naštěstí je historie plná zajímavějších politických proslovů.

Počátky rétoriky

Počátek nauky o řečnictví alias rétoriky se datuje do dob starověkého Řecka, kdy každý, kdo se chtěl prosadit v politice, musel být především dobrý řečník. Řečnilo se prakticky všude. Na tržištích, při nejrůznějších slavnostech, na pohřbech, u soudu… Starověcí řečtí učitelé se zaměřovali na to, aby rétorova řeč posluchače co nejvíce zasáhla, a dosáhl tak pozitivního ohlasu. Což je umění, které by se mnohým politikům hodilo i dnes.

Senátor Marcus Cato v senátu

Umění promlouvat k davům se pilovalo i ve starověkém Římě. Jedním z nejznámějších a nejlepších řečníků byl kolem druhého století před Kristem senátor Marcus Porcius Cato. Kromě toho, že uměl každého přesvědčit o své pravdě, proslavil se tím, že každý projev, ať už mluvil o čemkoliv, končil větou: Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno. Stal se tak symbolem úporné naléhavosti, která byla nakonec korunována úspěchem - během punských válek bylo Kartágo opravdu zničeno.

Foto: Profimedia.cz

Politické proslovy znali i ve starém Římě. Cato ale dosáhl svého - Kartágo bylo zničenoFoto: Profimedia.cz

Václav Havel v americkém kongresu

Prvním českým státníkem, který dostal možnost promluvit před oběma komorami amerického Kongresu, byl prezident Václav Havel. I jeho projev se zapsal do dějin, přestože nebyl nejlepším rétorem. Michael Žantovský, který prezidentovu řeč v Kongresu překládal do angličtiny, po letech vzpomínal, že měl na své straně hodně překážek. Nebyl žádný dobrý herec, měl mírnou vadu řeči a ještě ke všemu mluvil česky. Jak známo, sklidil ale obrovský úspěch. A to přesto, že učitel rétoriky, který mu měl pomáhat, byl z něho tak frustrovaný, že práci s ním vzdal jako beznadějnou snahu.

Václav Havel byl ale nejlepším důkazem, že na kvalitě projevu záleží až v druhé řadě, podstatný je jeho obsah. „Svou draze vykoupenou svobodu, nezávislost a znovu se rodící demokracii si už vzít nedáme,“ prohlásil mimo jiné a vzápětí sklidil dlouhý potlesk vestoje.

Winston Churchill za války

Velmi slavný projev přednesl v roce 1940 britský premiér Winston Churchill, když se snažil vyburcovat britskou veřejnost k odvaze čelit německé invazi. Podle historiků to byla právě jeho řeč obsahující legendární větu „Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, pot a slzy“, která posílila veřejnou morálku a následně i to, že Velká Británie se mohla postavit na stranu vítězů druhé světové války. Churchill dokázal připravit národ na nejhorší, ale zároveň vzbudit naději a zůstat pozitivní, což na něm politologové obdivují ještě dnes.

J. F. Kennedy a jeho inaugurační projev

Jeden z asi nejoblíbenějších amerických prezidentů John Fitzgerald Kennedy se proslavil legendární větou: „Neptejte se, co pro vás může udělat vaše země. Ptejte se, co můžete udělat vy pro svou zemi.“ Zazněla při jeho inauguračním projevu v lednu 1961 a historikové se sice dodnes přou, zda byl i jejím autorem, nebo ji napsal některý z jeho poradců. Na to se dějiny neptají. Kennedyho navždy tento výrok proslavil.

Alžběta II. za covidu

Panovníci jsou na rozdíl od politiků na svou roli připravováni od dětství, a tak mají oproti nim nespornou výhodu. Umí to. Což dokazovala královna Alžběta II. během své dlouhé vlády neustále. Zvládala být laskavá, podpořit své podané, povzbudit je i poděkovat jim. Skvěle to zvládla i v těžkých dobách covidové pandemie, kdy pronesla svůj mimořádný televizní projev, ve kterém vzdala hold především zdravotníkům čelícím pandemii v první linii. „Společně bojujeme s nemocí a chci vás ujistit, že pokud zůstaneme jednotní a rozhodní, pak nad ní zvítězíme,“ pronesla tehdy 93letá královna. „Uspějeme - a tento úspěch bude patřit každému z nás,“ dodala. A ujistila své podanné, že i když budou muset ještě ledacos vydržet, lepší dny se vrátí. „Zase se sejdeme,“ vzkázala tehdy. A Britové ji milovali.

Související témata:
Tomio Okamura

Načítám