Hlavní obsah

Máte můj hlas! Osobnosti, které se netají politickými názory. Kdo podporuje Pavla a kdo Babiše

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politika je věc veřejná, přesto svoje politické názory většina lidí jen tak na potkání nesdílí. Jenže když jste známá osobnost, bývá to leckdy zcela naopak. A tyhle celebrity své politické favority rády veřejně a pořádně nahlas podpoří.

Článek

O politice se mluví všude možně. V hospodě u piva, doma před televizí, s kamarády po fotbale… Ale většinou jen každý ve své sociální bublině. Ale pak jsou tu slavné osobnosti. Některé celebrity se do politického dění zapojují zcela pravidelně a svoje politické názory nijak netají. Obzvlášť když jde o tak velkou věc, jako jsou prezidentské volby. Kdo obdivoval Václava Klause, kdo Karla Schwarzenberga, kdo Miloše Zemana a kdo Jiřího Drahoše? A jak jsou na tom s podporou celebrit současní kandidáti na prezidenta?

Lucie Bílá

Bývaly doby, kdy národem milovaná zpěvačka Lucie Bílá politické lídry veřejně podporovala. Patřila mezi velké fanynky Václava Klause během jeho politického působení a samozřejmě i v čase, kdy byl českým prezidentem. „Jsem ráda, že žiju v době, kdy on stojí v čele státu. Chtěla bych mu i z celého srdce poděkovat za to, že je, i za to, jaký je, a chtěla bych mu vzkázat, že bych se za něj prala jako tygr,“ vzkázala zpěvačka Václavu Klausovi v roce 2011, tedy během jeho druhého funkčního období.

Poté, co Klausovo působení na Hradě skončilo, vyjádřila zpěvačka veřejně podporu jeho nástupci Miloši Zemanovi. Nicméně během kampaně v roce 2018, kdy svůj post obhajoval, už mlčela. Vysvětlila to tím, že jejím posláním je dělat lidem radost, nikoli je rozdělovat. A protože volby národ polarizují, ona se na tom odmítá podílet.

Foto: Profimedia.cz

Poslední roky už se Lucie Bílá od politiky spíš distancovalaFoto: Profimedia.cz

Zdeněk Svěrák

V roce 2013 veřejně podpořil Karla Schwarzenberga, který se dostal do druhého kola prezidentských voleb s Milošem Zemanem. O pět let později se postavil na stranu Jiřího Drahoše, který také bojoval o prezidentskou funkci (opět s Milošem Zemanem). I nyní se Zdeněk Svěrák angažuje a svou podporu opakovaně a veřejně vyjadřuje generálu Petru Pavlovi. Účastní se veřejných akcí na jeho podporu a natočil i video, v němž vysvětluje, proč je jeho volbou právě tento kandidát.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbený režisér a herec se vyjadřuje nejen k politice, ale i jiným ožehavým společenským událostemFoto: Profimedia.cz

Josef Váňa

Není to zpěvák ani herec, ale národ ho má také rád. Je to sportovec a snad nejslavnější český žokej – je to prostě Josef Váňa, osminásobný vítěz Velké pardubické! A také je to letitý podporovatel Andreje Babiše – a jinak to není ani nyní. Podle žokeje se jedná o pracovitého a vzdělaného člověka a mohl by republice pomoct. A o tom, aby ho volili, se rozhodl přesvědčovat i lidi ze svého blízkého okolí.

Foto: Petr Eret / MAFRA / Profimedia

Ani slavný žokej se nebojí nahlas podpořit své politické favorityFoto: Petr Eret / MAFRA / Profimedia

Eva Holubová

Je to nejen úžasná herečka, ale opravdu aktivně se zajímá i o veřejné (zejména politické) dění. V roce 2013 patřila k velmi hlasitým podporovatelům Karla Schwarzenberga, o pět let později se Eva Holubová postavila na stranu Jiřího Drahoše a nyní kope za tým generála Petra Pavla. Ten podle ní splňuje vše, co ona od hlavy státu očekává.

Foto: Profimedia.cz

Prezidentské volby pokládá Eva Holubová za velmi důležitéFoto: Profimedia.cz

Jaroslava Obermaierová

Oblíbená herečka a představitelka Vilmy Nyklové z nekonečného seriálu Ulice nepatří k osobnostem, které by dnes a denně chodily na nejrůznější politické akce, ale občas jí to nedá. Loni v září se zúčastnila protivládní demonstrace a v roce 2018 se netajila podporou Miloše Zemana. Zdůvodňovala to tím, že Jiří Drahoš je vědec, zatímco druhý kandidát politik a lidé by se podle ní měli držet toho, co umějí. Jaroslava Obermaierová je také dlouhodobě příznivkyní politiky Andreje Babiše, i když v poslední době přiznala, že občas přece jen raději mlčí, protože společnost je rozdělená a říkat vlastní názor není v módě.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslava Obermaierová se svým pejskem Vašíkem. Herečka fandila Miloši Zemanovi, teď Andreji BabišoviFoto: Profimedia.cz

Agáta Hanychová a Jaromír Soukup

Zdá se, že prezidentské volby možná tak trochu narušily rodinnou pohodu u Agáty Hanychové a Jaromíra Soukupa. Minimálně politicky se totiž rozcházejí. Ona na sociálních sítích přiznala, že její hlas patří Andreji Babišovi, kdežto on na jeho adresu v poslední době nešetřil kritikou. Dokonce uvedl, že když viděl tohoto kandidáta v prezidentské debatě, připadal mu jako po lobotomii. Ale snad budou těšení na miminko a vzájemná láska silnější než rozdílné politické smýšlení.

Foto: Profimedia.cz

Slavný zamilovaný pár se na jedné věci přece jen neshodne, a to je volba prezidentaFoto: Profimedia.cz

Rozdílné názory a možnost je projevit, třeba právě během voleb, to je základ demokracie. Jak si hádkami o politiku nezničit manželství?

Prezidentské volby 2023

Historicky čtvrtým prezidentem České republiky se v prezidentských volbách 2023 stal Petr Pavel. Generál ve výslužbě porazil v druhém kole poslance Andreje Babiše, a to při rekordní volební účasti přes 70 %. Inaugurace nového prezidenta proběhla 9. března 2023.

Reklama

Načítám