Hlavní obsah

Chlupaté lásky slavných politiků: Havel měl na Hradě knírače, Pavel přivede kočku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod nohama každého úspěšného politika se motá nějaký chlupatý mazlíček. Alespoň to tak vypadá, když nahlédnete do rodin prezidentů a dalších vůdců. Kdo si užíval pelíšek v Bílém domě a kdo se bude potulovat po dlouhých chodbách Pražského hradu?

Článek

Zanedlouho bude mít Pražský hrad nového nájemníka a s ním i rodinného mazlíčka, který se stal jedním ze symbolů kampaně – kočka Micka. Jakmile se objevila její první fotka, lidé se o ni začali intenzivně zajímat a chtěli o ní vědět víc. Stejné je to i u dalších zvířat, která se ocitla ve vrcholné politice. Pár vám jich představíme.

Petr Pavel a jeho Micka

Během prezidentské kampaně se občas objevily i soukromé fotky Petra Pavla a na nich kočka Micka. A protože na ni lidé okamžitě reagovali, známe její příběh i cestu k titulu „první kočka“. Eva Pavlová prozradila, že Micka byla toulavka, kterou našel jejich pes v závěji. Kdyby toho nebylo, asi by tam umrzla. I tak si mráz vybral daň – kočička přišla o část ocásku. Micka už má se stěhováním s páníčky zkušenost: byla s nimi i v Bruselu, kde Petr Pavel působil. Teď ji hodlá přivést i na Hrad. A ať se nakonec zabydlí kdekoli, jistě o ní ještě uslyšíme.

Ďula Václava Havla

Prezident Václav Havel měl dlouhá léta kníračku Ďulu, která nebyla zrovna ukázkou vychovaného psa. Byla poměrně agresivní a na mnoha lidech v prezidentově okolí nechala otisk svých zubů. Traduje se historka , že Václav Havel nechal Ďulu v prezidentské kanceláři i ve chvíli, kdy tam měl schůzku s královnou Alžbětou II. Všichni mu to vymlouvali, ale nedal si říct. Ale Ďula v přítomnosti královny zjihla a nechala se bez problémů pohladit.

Ve společnosti Dagmar Havlové se již mnoho let objevují feny plemena německý boxer. Pamatovat si můžete Sugar, Madlu nebo Almu. V roce 2012 si pořídila fenku Grace, která má zvláštní libůstku – miluje jízdu v městské hromadné dopravě.

Foto: Profimedia.cz

Ďula byla věrnou společnicí Václava Havla, k Dagmar Havlové zas vždy patřili boxeři, tady konkrétně fenka GraceFoto: Profimedia.cz

Leon Zuzany Čaputové

Černý labrador Leon dělá už od léta 2020 společnost rodině Zuzany Čaputové. Čas od času se s ním vyfotí na Instagram, kde vždy sklidí mnoho chvály a komentářů od ostatních majitelů psů a koček. Slovenská prezidentka často zdůrazňuje láskyplnou povahu svého psa a také si pochvalovala, že během pandemie to byl právě on, kdo je vytáhl na procházky. Zuzana Čaputová s dvěma dcerami a partnerem, tedy i Leon, žijí v domku v Pezinku, který zůstal jejím domovem i poté, co se stala hlavou státu.

Smečka Andreje Babiše

Andrej Babiš i jeho žena Monika nabídli v poslední době hned několik snímků, na kterých byli s pejsky. Sdílejí s nimi domácnost a jak je vidno, společně oslavili i Vánoce. Jde o trpasličí pudlíky – starší red toy pudl Gigi a loňský přírůstek Izzy. Na rodinných fotkách jste mohli během politikovy kariéry zahlédnout i německého vlčáka jménem Tango a Ellu, fenku zlatého retrívra, která byla také hostem na jeho svatbě na Čapím hnízdě v roce 2017.

Hypoalergenní psi Baracka Obamy

Psí chlupy musel personál uklízet i na kobercích v Bílém domě. Do rodiny prezidenta Baracka Obamy, jeho ženy Michelle a dvou dcer patřil od roku 2009 i portugalský vodní pes Bo. Po dlouhém výběru padla volba na toto netradiční plemeno: hodí se totiž k alergikům a Obamova dcera Malia má alergii na psí chlupy.

Bo byl darem od senátora Edwarda Kennedyho a stal se miláčkem veřejnosti. Kromě častého pózování na fotkách se dostal i do dětských knížek – čtenáře například prováděl Bílým domem. Zajímavé je, že měl misky vyrobené firmou Karlovarský porcelán. V roce 2013 k němu přibyla černá fenka stejného plemene a dostala jméno Sunny. Bo zemřel v květnu 2021 ve dvanácti letech na rakovinu.

Foto: Profimedia.cz

Bo a Sunny, obyvatelé Bílého domu z doby vlády prezidenta Baracka Obamy, měli mnoho obdivovatelůFoto: Profimedia.cz

Buddy a Socks Billa Clintona

Čokoládově hnědého retrívra Buddyho měl od roku 1997 i americký prezident Bill Clinton. Štěně dorazilo do rodiny, kde už vládl kocour Socks. Toho našla začátkem 90. let Clintonova dcera Chelsea při cestě z  hodiny klavíru. Seznámení mazlíčků bylo typické pro vztah kočky a psa a neobešlo se bez syčení, prskání a naježených chlupů. Kocour novým spolubydlícím opovrhoval, a proto měl v Bílém domě každý mazlíček vyhrazeno jiné křídlo, aby se zbytečně nepotkávali. Když se rodina odstěhovala do menšího, putoval kocour do domácnosti prezidentovy sekretářky.

Obě zvířata se setkala v dětské knize, kterou napsala Hillary Clinton. Krom stručné historie mazlíčků v Bílém domě tam byly i fotky Sockse a Buddyho a také dopisy, které zvířatům posílaly americké děti. Socks se objevil i v několika komiksech a seriálech a na poštovní známce Středoafrické republiky. Buddy bohužel v roce 2002 zemřel – nedaleko domu Clintonových ho srazilo auto.

Foto: Profimedia.cz

Buddy a Socks se v lásce neměli, i proto měli v Bílém domě vyhrazeno každý jiné křídloFoto: Profimedia.cz

Nemo Emmanuela Macrona

Francouzský prezident je často i na oficiálních akcích vídán s křížencem labradora a retrívra. Jmenuje se Nemo a Emmanuel a Brigitte Macronovi si ho v roce 2017 vzali z útulku. Samozřejmě se stal psí celebritou a prezidentský pár jeho popularity využívá k propagaci adopcí zvířat. Nemo ale není jen hezký čumáček, duší je pěkný rebel, který se například nebál během setkání prezidenta s členy vlády počurat krb. Jednání bylo přenášené v přímém přenosu, a tak se televizní diváci stali svědky nejen tohoto činu, ale i smíchu a vtipných poznámek zúčastněných politiků.

Foto: Profimedia.cz

Nemo umí udělat pořádnou ostudu, ale kdo by mu odolal!Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. věrná plemenu

Když se bavíme o miláčcích těch, kdo vládnou některým zemím světa, nemůžeme opominout královnu Alžbětu II. Ta o svých psech plemene Welsh Corgi Pembroke vždy mluvila jako o členech rodiny. Doprovázeli ji po celý její život a často byli účastni i oficiálních událostí a jednání. Za svůj život panovnice údajně odchovala čtrnáct generací těchto psíků a sama jich měla během života víc než třicet. Z paláce pochází také kříženci dorgi, kteří vznikli křížením corgiho s jezevčíkem a jsou považováni za nové plemeno.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z roku 2016 zachycuje tehdejší královninu smečku: Willow (corgi), Vulcan (dorgie), Candy (dorgie) and Holly (corgi)Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám