Hlavní obsah

Takhle milují kávu ve světě. Máte odvahu na kafe s uhlím?

Foto: Boyloso, Shutterstock.com

Foto: Boyloso, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi milovníky kávy, kteří s jejími chutěmi rádi experimentují? Objevte nejžhavější trendy kaváren i sociálních sítí.

Článek

Do horkých letních dní se ideálně hodí trend posledních let, hořký espresso tonic, který si zvládnete připravit i doma. Z exotických cest jste si možná přivezli závislost na kávě slazené kondenzovaným mlékem, kterou milují v Thajsku. Ve světě ale frčí i další neuvěřitelné chutě a kávové zlepšováky.

Letos to sice na žádné velké cestování nevypadá, ale některé druhy si můžete připravit doma, nebo je nabízí už i některé kavárny. Přijdete jim na chuť?

Severský Kaffeost

Nalít si do kávy mléko nebo smetanu vám zřejmě zvláštní nepřijde. Ve Finsku ale popíjejí klasický černý nápoj s kostičkami sýra. Speciální sýr leipäjuusto (narazíte ale i na název juustoleipä) se vyrábí z kravského, kozího a sobího mléka a dodá kávě nevšední aroma. Pokud do země někdy zavítáte, rozhodně tento netradiční nápoj ochutnejte, nebo si odvezte sýr jako suvenýr a experimentujte doma.

Foto: bonchan, Shutterstock.com

Káva se sýrem není pro každého, k drsné finské přírodě ale sedíFoto: bonchan, Shutterstock.com

Citrusové Guillermo

I v tuzemských kavárnách můžete dostat do latté sirup s pomerančovou příchutí. Překvapivě si s kávou rozumí i kyselejší citrusy jako citron nebo limetka. Zvýrazní její přirozeně kyselou a natrpklou chuť. V létě zkuste Guillermo se šťávou z limetek, podává se horké i ledově vychlazené. Jeho domovinou je Španělskou, zvládnete ho ale i sami doma. Stačí klasické espresso přelít do sklenky přes plátek limetky a dle chuti doplnit mlékem a kostkami ledu.

Vietnamské Egg Coffee

Pokud rádi pijete kávu s mlékem a cukrem, zkuste asijskou specialitu Cà Phê Trứng, která více připomíná dezert než nápoj. Vietnamci podávají kávu s našlehanou pěnou z vaječného žloutku, bohatě oslazenou kondenzovaným mlékem. Jednotlivé vrstvy lahodí oku a chutí připomínají tiramisu nebo sladký pudink. Nabízejí ho již i některé vietnamské restaurace a kavárny ve větších městech.

Foto: Nguyen Quang Ngoc Tonkin, Shutterstock.com

Vietnamská káva je hodně sladká, v pohodě nahradí i dezertFoto: Nguyen Quang Ngoc Tonkin, Shutterstock.com

Antioxidační Pink Coffee

Růžové kafe servírují v nejedné kavárně, ovšem ne každé je podle klasické receptury, mnohdy bývá jen uměle obarveno. Původní nápoj pochází z Austrálie a má mít přidanou hodnotu pro zdraví konzumenta. Za sytý nádech totiž může šťáva z červené řepy, známá svými antioxidačními vlastnostmi. Prospívá tak srdci, cévám a játrům. Kávě dodá i jemně nasládlou chuť. Šťávu přidejte k mléku v poměru 1 : 2, našlehejte a nalijte do kávy.

Černé Goth Latte 

Skutečně temně černou kávu má na svědomí aktivní uhlí, experimentovat s ním začali zřejmě v Austrálii, milují ho ale i Londýňané. V gastronomii se používá třeba k barvení hamburgerových housek, zmrzlin nebo vaflí a již je v nabídce e-shopů s kulinářskými potřebami. Do šálku kávy vám bude stačit jedna lžička nebo tabletka. Kromě barvy dodává potravině či nápoji detoxikační účinky, uhlí totiž dokáže na sebe lépe vázat toxiny a odvádět je z organismu. 

Foto: Olya Detry, Shutterstock.com

Uhelnou má káva jen barvu, nemusíte mít obavy, že by po uhlí i chutnalaFoto: Olya Detry, Shutterstock.com

Modré Butterfly Pea Flower Latte

Svou barvou rozhodně překvapí sytě modré latté, jemuž tento odstín dodává květ z klitorie ternatské neboli modrého hrachu. Odvar z květů znala již tradiční ajurvéda, údajně má zklidňující účinky a často se popíjí pro dobré spaní. S jeho barvou se dá kouzlit ještě více: přilitím citronové šťávy zfialoví, přidáním ibiškových listů se zas změní ve výrazně červenou. Zamilovali si ho hlavně v Americe a Austrálii, návod na přípravu naleznete ale i na internetu.

Napěněné Nitro Coffee

Latté s napěněným mlékem žádnou novinkou není. Chtěli byste ale pořádně bohatou pěnu i na čistě černém cold brew? I to je možné, a to díky dusíku. Čepuje se přes pípu podobnou té pivní a získává nejen čepici, ale i jemnou strukturu a nasládlou oříškovou chuť. Nitro cold brew vám připraví i některé tuzemské kavárenské řetězce.

Reklama

Načítám