Hlavní obsah
3,3
(34)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Tenhle voňavý ledový čaj s kondenzovaným mlékem můžete bez rozpaků podávat místo dezertu. Je sladký, ale osvěžující, má příjemně kořeněnou chuť a je prudce návykový. Koření navíc pomůže s trávením, když to u grilu přeženete s jídlem.

5 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1700 mililitrů
  • 4 lžíce černého čaje
  • 2 sáčky rooibosu
  • 1 hvězdička badyánu
  • 5 ks hřebíčku
  • 4 tobolky celého kardamomu
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 200 ml kondenzovaného mléka
Článek

Postup

01.

Do hrnce nalijte 1,5 litru vody, přidejte koření (tobolky zeleného kardamomu lehce podrťte) a přiveďte k varu. Až se bude voda vařit, přidejte oba druhy čaje a cukr a krátce povařte, postačí minuta. Odstavte a nechte louhovat 5 minut.

Tip: Na přípravu tohoto nápoje se nejvíc hodí thajský černý čaj. Stejně chutný ale bude i z dostupnějšího indického assamu nebo cejlonského černého čaje. Rooibos dodá nálevu další vrstvu chuti a nádherně sytou červenou barvu.

02.

Nálev sceďte a nechte vychladnout. Džbánek nebo skleničky naplňte ledem a přelijte vychlazeným čajem. Nakonec pomalu vlijte kondenzované mléko a užijte si krásné obrazce, které se budou tvořit. Zamíchejte a podávejte, než se led rozpustí.

Tip: Zda použijete slazené, nebo neslazené kondenzované mléko, je na vás, samotný čaj je ale dostatečně sladký. Jestli toužíte po ještě exotičtější chuti, můžete místo mléka zkusit kokosovou smetanu. Jak vyrobit domácí kondenzované mléko?

Víte, že čaj můžete použít i jako přísadu při vaření? Čínská čajová vejce jsou krásná a voňavá, koláč z čaje Earl Grey vás překvapí a okouzlí vás italské mandlové sušenky s čajem matcha.

Reklama

Související témata:

Načítám