Článek
Snad na každém školním srazu se to dříve či později dostane na přetřes. „Pamatuješ na tu bílou polívku? Vždycky strašně smrděla.“ „A co to v ní plavalo?“ „Fazolky! Fuj!“ „Pro mě byla nejhorší haše!“ „Co to bylo?“ „Nevíš? Taková ta divná rozvařená věc bez chuti, asi rozemleté vařené maso nebo co.“ „Já měla ráda buchtičky s krémem. Nejhorší byla játrová omáčka…“ A tak by se dalo pokračovat ještě dlouho.
To dojíš, ti říkám!
Školní jídelna je skvělé téma, kterému se dnes mnozí s chutí zasmějí, ale tenkrát to taková švanda nebyla. Zvlášť když nad vámi stála družinářka či učitelka a nutila vás tu už dávno vystydlou „lahůdku“ zvanou oběd dojíst. Snaha socialistického školství neplýtvat jídlem byla sice chvályhodná, ale mnozí z toho mají nějaké malé trauma dodnes.
„Nikdy v životě nedám do pusy vařený paprikový lusk,“ svěřuje se padesátiletá Eva. Někdy ve třetí třídě ji učitelka nutila dojíst plněnou papriku s rýží v rajčatové omáčce. „Řekla mi, že to dojím, jinak že neodejdu. Já to dala do pusy a strašně mi to nechutnalo, tak jsem jí řekla, že to jíst nebudu. Stála nade mnou strašně dlouho, já jen zírala do talíře. Celé to bylo divně cítit a já věděla, že to nedám,“ říká Eva. Nakonec prý mohla jídlo odnést, ale zážitek má vrytý do paměti navždy.

Dojídat se muselo – už od školky!Foto: Profimedia.cz
Maso jako houžev
„Zkušenosti ze školních jídelen se výrazně liší nejen podle doby, ale také školu od školy. Někdy to byli nadšenci, kteří z mála dokázali udělat úžasné obědy, jindy to bylo zoufalé,“ uvedl pro Českou televizi historik Martin Franc.
Jídelny mělo na starosti přímo ministerstvo školství a na školní stravování se vztahovaly různé závazné normy. Ukazatelem, kterým se musely dle vyhlášky řídit, byla fyziologická výživová norma. Chuť v podstatě nikoho nezajímala. Limitující byla samozřejmě i cena, proto se vařilo převážně z nejlevnějších surovin.
Odtud vzešla nechuť k hovězímu masu (vařilo se převážně z předního a nedalo se rozkousat), vnitřnostem nebo nedobrým omáčkám, které byly zahuštěné moukou. O tom, že by byly ochucené dobrým vývarem nebo třeba čerstvými bylinkami, si mohly děti nechat jen zdát.

Smradlavé tácy byly nedílnou součástí školního stravování. Ale přežili jsme!Foto: ČTK
Buchtičky a hrachová kaše
Řízek nebo pečené kuře bývalo ve škole k obědu opravdu jen zřídka, většinu jídelníčku tvořily dobroty jako játrová omáčka, rozmáčená žemlovka nebo velmi „oblíbené“ plíčky na smetaně. Což byly, kdo si nevzpomíná, podušené vepřové plíce, někdy i hovězí jazyk nebo srdce v omáčce, která chutnala především po mouce a mléku. Hodně populární bývala také hrachová kaše a čočka se střílela po spolužačkách…
Mnozí si jistě vzpomenou i na rozvařenou růžičkovou kapustu, maso v mrkvi či těstoviny uvařené na kaši uvařené s UHO, tedy univerzální hnědou omáčkou.
Naopak radost udělaly buchtičky se šodó, respektive s pudinkem, leckomu chutnala i krupicová kaše. A zapomenout nelze ani na „rýžový nákyp“! Rýže nasladko zalitá šťávou a smíchaná s naprosto rozměklými švestkami z kompotu patřila také ke zlatým hřebům nabídky mnoha školních jídelen. A jaké bylo vaše oblíbené jídlo?








