Hlavní obsah

UHO, rizoto nebo katův šleh: vsaďte na devadesátkovou klasiku! Retro vládne kuchyni

Foto: Marcus Z-pics, Shutterstock.com

Foto: Marcus Z-pics, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne UHO nebo bílá polévka, najde se jen pár odvážlivců, kteří by se do těchto „delikates“ i dnes pustili s chutí. Tím méně byste si je chtěli připravit sami doma. Tyto kuchařské rarity zatím ponecháme v historii a zaměříme se na jídla, která si zajisté rádi připomenete. Vítejte v retro receptáři, přejeme dobrou chuť.

Článek

Pro někoho je největší retro kuřecí stehno s bramborem, pro jiného bramboráky a dalšímu se zaleskne v oku sentimentální slza při vzpomínce na ruská vejce.Vybrali jsme pro vás retro klasiku, která s úspěchem přežila roky. Inspirujte se stálicemi české kuchyně.

Omáčka není jen UHO

Začneme zlehoučka. Omáčky u nás mají dlouholetou tradici a kromě pověstné UHO (univerzální hnědá omáčka) je miluje snad každý Čech. Některé však s sebou nesou i tak závan školní jídelny, který se jen těžko překoná. Jste milovníkem těchto klasických pochoutek, nebo je nedáte do pusy a při slově kopr máte kopřivku?

Bez kečupu to nešlo

Zaručená klasika devadesátek bylo cokoliv s kečupem. Špagety, řízek a bramboráky… Kečupová éra se vyhnula snad jen krupicové kaši. Nešlo však o vyladěný domácí kečup z hýčkaných rajčat, ale o pořádnou chemickou šmakuládu. Tomu se ale dnes vyhneme. Budeme dělat, že rajská nebyla z kečupu, a podíváme se na retro plněné papriky, klasickou rajčatovou omáčku i polévku z pěkně poctivých surovin.

Jen pro odvážné

Teď zavítáme do temnějších vod devadesátkové gastronomie. Připomeňte si pokrmy, u kterých nikdo pořádně nevěděl, z čeho jsou, a vlastně to ani vědět nechtěl. Buď se daly jíst, anebo ne! Třeba filé se dalo připravit tak, aby chutnalo snad i těm, co nejedí ryby.

Sladké mámení

Devadesátky byly mimo jiné ve znamení sladkých obědů, které se dnes na našich stolech vidí jen zřídka. Není to přece jen škoda? Když už chceme sladký život, proč končit u sladké snídaně. Protáhněme si ho přes oběd třeba až k večeři.

Vzpomínky na jídla ze čtyřky i dvojky

Dnešní výlet do kuchyně 90. let zakončíme v některém z oblíbených podniků ve vašem městě. Jen si sami vyberte, jestli to pro vás byla vyvoněná dvojka či lehce zašlá čtyřka. A nevynecháme ani cukrárnu na náměstí, kde si dáme „turka“ (druh kávy) a k němu klasický punčák.

Načítám