Hlavní obsah

Poctivá rajská s plněnými paprikami

Hodnocení:
(78)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
střední

Co jiného si dát uprostřed léta než plněné papriky s rajskou omáčkou? Tenhle skvost české kuchyně využívá hned dva sezonní druhy zeleniny a je jen na vás, jak moc se jimi přejíte :-). Jsou totiž skvělé!

Ingredience pro:
5 porcí
Na plněné papriky
  • 5 paprik zelených
  • 400 g mletého vepřového masa
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce dlouhozrnné rýže
  • mletý černý pepř
  • drcený kmín
  • sladká paprika
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • 25 g másla
Na omáčku
  • 100 g másla
  • 500 ml rajčatového protlaku
  • 200 ml rajčatového pyré
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
Na přílohovou rýži
  • 500 g rýže
  • 1 ks cibule
  • 70 g másla
  • sůl
  • 1 list bobkového listu
  • 2 ks hřebíčku
  • 3 kuličky celého černého pepře
Článek

Postup

Krok 1: Pokud nemáte k dispozici domácí protlak, máte dvě možnosti: udělat rychlou rajskou z rajčatového pyré, nebo použít zhruba 1,5 plechovky krájených sterilovaných rajčat. Ta nakrájejte úplně najemno nebo je předem rozmixujte!

Krok 2: Troubu zapněte na 190 stupňů. Paprikám odřízněte čepičku a zbavte je semínek, z čepiček vyřízněte stopku a nakrájejte je na malé kousky. V míse smíchejte mleté maso (hodí se třeba plecko), vajíčka a rýži, nezapomeňte přidat koření, česnek a trochu soli.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Papriky naplňte masovou směsí a naskládejte do pekáčku vymazaného máslem. Pak je vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova. Pak je zalijte asi 2 dl rajčatového pyré, aby do sebe nasákly chuť rajčat, a pečte ještě asi 10–15 minut.

Krok 4: Než se papriky upečou, připravte si omáčku. Máslo rozpusťte a osmahněte v něm lžíci hladké mouky, aby vznikla světlá řídká jíška. Kdo chce, může v másle osmahnout i jednu najemno nakrájenou cibulku. Když je jíška hotová, zalijte ji za stálého míchání asi 4 dl vody a nakonec vmíchejte i rajčatový protlak nebo nakrájená sterilovaná rajčata a pokrájené zbytky paprik. Omáčku dochuťte solí a cukrem, důkladně ji provařte a na závěr ji promixujte, aby byla úplně hladká.

Foto: Jakub Jurdič
ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama