Hlavní obsah

Za zneužívání nezletilých podmínka u soudu. Případ Aničky není ojedinělý. Nesouhlasíte? Podepište petici!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Roky znásilňoval svou nevlastní dceru, ale Krajský soud v Brně otčímovi změnil původní trest tří let vězení na podmínku a poslal ho domů. Tedy zpátky tam, kde bydlela jeho oběť a stále tam žijí i její sourozenci. V úterý 23. ledna se konala demonstrace před budovu Ministerstva spravedlnosti, protestovat proti shovívavému přístupu soudů přišly stovky lidí. Pokud vám toto téma není lhostejné, můžete nyní podepsat petici. Případ Aničky totiž není ojedinělý.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nikol Leitgeb, Ewa Farna, sestra Simony Krainové Yvonna Maléřová, Mikolas Josef a řada dalších českých celebrit se postavili na stranu Aničky, kterou roky znásilňoval její otčím, ale od soudu odešel jen s podmínkou. Příběh dívky, která roky čelila sexuálnímu násilí a po neuvěřitelně mírném trestu pro agresora se pokusila o sebevraždu, vzedmul v celé společnosti obrovskou vlnu pobouření.

Znechucení, vztek, pocit křivdy – to je to, co nejen slavní, ale i odborníci a obyčejní lidé cítí. Vážně chceme svoje děti vychovávat v zemi, kde se za systematické, dlouhodobé a trýznivé zneužívání dítěte odchází s podmínkou? „Chceme, aby ti, co rozhodují, začali brát oběti znásilnění vážně,“mimo jiné zaznělo 23. ledna na demonstraci, kterou svolaly organizace KonsentAmnesty International. Pokud chcete i vy vyjádřit nesouhlas se současným přístupem justice k obětem sexuálního násilí, můžete podepsat petici.

Anička není zdaleka jediná

Pravda, případ Aničky společností pohnul opravdu silně, protože je prostě děsivý. To, čím si dívka musela projít, si většina lidí nedokáže představit ani v tom nejhrůznějším snu. A také proto, že jako jedna z mála našla dívka sílu nahlas mluvit o tom, co se jí dělo, a to i poté, co se nedočkala zadostiučinění u soudu.

Podobných případů je ale až příliš mnoho. Už jen čistě statistická data podle údajů aplikace Jak trestáme děsí:

  • Za pohlavní zneužití odchází od soudu asi 81 procent obžalovaných s podmínkou.
  • Za znásilnění odchází od soudu s podmínkou zhruba každý druhý pachatel.
  • Za sexuální nátlak si podmínku odnese asi 63 procent obžalovaných.

Rozsudky, které děsí

Touto problematikou se zabývá řada organizací, například i spolek Bez trestu, u jehož vzniku stála advokátka Lucie Hrdá. Ta se dlouhodobě tematice sexualizovaného násilí věnuje, nyní například u soudu s psychiatrem Janem Cimickým zastupuje oběti.

Na stránkách spolku jsou pak mimo jiné zveřejněny i nejrůznější rozsudky, které jsou výsměchem všem obětem podobně jako v případě Aničky. Tohle je jen malá ukázka toho, co už lidé ze spolku Bez trestu dokázali posbírat:

  • Muž, který zneužíval předškolní holčičku své partnerky, odešel od soudu s pětiletou podmínkou. Pravidelně ji osahával na intimních místech, nutil ji k tomu, aby stimulovala jeho intimní partie, a ignoroval, když mu říkala, že to dělat nechce. Přesto ho soud natvrdo za mříže neposlal. Pokud budeme citovat z rozsudku, přihlédl především k tomu, že „od žalovaného jednání uplynulo již 1,5 roku, že způsob pohlavního zneužití byl na pomyslné stupnici závažnosti (počínající osaháváním a končící vykonáním soulože) spíše při hranici méně závažného jednání a že jednání nezanechalo na poškozené trvalé následky, a proto uložil ještě výchovný – podmíněný trest odnětí svobody…“
  • A co vedoucí v dětském spolku, který prokazatelně ve třech případech sexuálně zneužil své svěřence? Jaký trest vyfasoval za to, že chlapce mladší 15 let osahával na těle, zajížděl jim rukama do kalhot v intimních místech, v jednom případě dokonce chlapci zasunul prst do konečníku? Čtyřletou podmínku a zákaz činnosti! Opět citujeme z rozsudku: „V těchto konkrétních případech se nejedná o tak závažné jednání, které by mělo vážnější následky. Ani sexuální praktiky, které obžalovaný s dětmi provozoval, nebyly drastické a poškození je postupně vytěsnili a nijak zásadně jim nezasáhly do života.“
  • A do třetice všeho šíleného. S ambulantní psychiatrickou léčbou a tříletou podmínkou odešel od soudu i děda, který svou vnučku několik let (od jejích asi osmi let) pravidelně a systematicky sexuálně zneužíval (osahával ji, nutil ji, aby osahávala ona jeho, uspokojoval se na ní…). Soud sice neměl pochyby o jeho vině, tentokrát ani nezpochybňoval utrpení oběti (dívka trpěla posttraumatickou poruchou, pokusila se o sebevraždu, léčila se na psychiatrii a musela brát antidepresiva), ale „přihlédl k nepříliš dobrému zdravotnímu stavu obžalovaného, jeho věku a dále ke skutečnosti, že i podmíněný trest bude dostatečným odsudkem závadného jednání…“

Bohužel společnost nebagatelizuje jen sexuální násilí na dětech, ale i další formy násilí, třeba na ženách. Facky, znásilňování i psychické týrání: Obžalovaný odešel od soudu pouze s podmínkou. A není jediný

Související témata:
Pohlavní zneužívání
Konsent
Amnesty International

Načítám