Hlavní obsah

Proč je prospěšné se občas vztekat? Pomůže vám to k lepším výkonům. Vše má ale své meze

Foto: Andrii Zastrozhnov, Shutterstock.com

Foto: Andrii Zastrozhnov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hněv je obecně považován za negativní emoci, ale na rozdíl třeba od smutku, strachu či pocitu studu má jedno výsadní postavení. Dokáže motivovat. Ale abyste ho dokázali využít správně, je potřeba se s ním naučit zacházet.

Článek

Vedle vzteklouna se žije těžko. Na agresivní chování, ať už přímé, či skryté, které hněv často doprovází, nereaguje dobře nikdo. „Vztek míváme občas všichni, je to jedna ze základních lidských emocí,“ říká Zuzana Čechák Tomášková, terapeutka působící na psychoterapeutické platformě Hedepy. Rozdíl je ale podle odbornice v míře prožívané intenzity a ve způsobu, jak se se vztekem vypořádáte. Někteří ho umí proměnit v povzbuzení do akce, jiní ho dusí v sobě, další ho směrují vůči ostatním. „Poslední dva způsoby nejsou vůbec zdravé, protože buď poškozují přímo vás, nebo lidi ve vašem okolí,“ upozorňuje Tomášková.

Kde se vztek bere?

Za vztekem často stojí strach, frustrace nebo stres. Nejčastěji se objevuje, když nejsou tzv. uspokojeny vaše základní potřeby, tedy necítíte se v bezpečí a komfortně. „Člověk může být naštvaný, když se cítí ohrožený, zneužitý, odmítnutý či nerespektovaný, nebo se mu zkrátka vůbec nedaří,“ doplňuje Tomášková. Vědci se domnívají, že se jedná o jednu z neprimitivnějších lidských emocí, která byla do mozku našich předků zakódována už před miliony let. Vztek býval součástí našich schopností čelit hrozbám, soutěžit o zdroje i prosazovat společenské normy.

Při návalu hněvu začne lidské tělo produkovat ve zvýšené míře stresové hormony, které jej dokáží vybičovat k rychlejším reakcím a výkonům. Což může být užitečné, ale zároveň zrádné. Značně totiž omezují uvažování.

Hněv je daný geneticky

Už Seneca tvrdil, že vztek není dobrý ani pro válku. Proč je zřejmé. Člověk zaplavený vztekem začne automaticky podceňovat rizika, ztrácí zábrany a má tendenci nerespektovat názory druhých, dokonce jimi pohrdat. Zářným příkladem může být řidič auta, který naštvaný reaguje úplně jinak, než když je klidný. Mimo jiné často automaticky zrychluje a má tendenci k nebezpečným manévrům… Kam to pak vede, bohužel na silnicích můžete vidět až příliš často. Za mírou prožívaného vzteku stojí do velké míry genetika, ale ani ta nikoho neomlouvá. Pracovat se vztekem by se měl naučit každý.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Vztek je energie, kterou je dobré se naučit ovládat. Může být dobrý sluha, ale zlý pánFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Pomůže psycholog

„Abychom uměli vztek zvládnout, je důležité zjistit, co ho způsobuje, a přemýšlet nad sebou i okolnostmi, které k němu vedly,“ upozorňuje Zuzana Čechák Tomášková. Uvažovat nad situacemi, kdy se objevuje, a co mají společného. Pokud se člověku ale nedaří přijít na příčiny, může být přínosné přizvat si na pomoc odborníka – psychologa nebo psychoterapeuta (jaký je mezi nimi rozdíl?). „S odborníkem se můžete zaměřit na téma hledání hranic, potřeb, výchovy, životních rolí, stylů chování, zvládání zátěžových situací i posilování sebeuvědomění. Důležité je rozklíčování komunikačních dovedností, asertivity i naplňování vlastních potřeb,“ radí terapeutka.

5 tipů, jak zvládnout nával vzteku

Je dobré se naučit se vztekem pracovat. „Pokud ho člověk potlačí nebo automaticky začne přemýšlet, že za všechno může druhá strana, může nad ním ztratit kontrolu a projeví se to jako silný výbuch, který většinou napáchá hodně škody,“ upozorňuje Tomášková. Co tedy konkrétně můžete udělat?

1. Zhluboka se nadechněte, počítejte do deseti nebo odejděte z dané situace. Zkuste se soustředit výhradně na svůj dech: nádech, výdech… Udělejte si jednoduchý test, jestli dýcháte správně.

2. Domluvte si heslo. Pokud víte, že nával vzteku špatně zvládáte, zkuste si doma, v práci nebo i mezi přáteli domluvit heslo, díky kterému pochopí, že potřebujete pauzu. Tenhle trik vám umožní předejít stupňování emocí a zbytečně výbušné reakci.

3. Přesuňte pozornost na věci. Mezi další techniky patří i rozptýlení se tím, že se zaměříte na věci kolem sebe. Na 5 věcí, které můžete vidět, 4 věci, jichž se můžete dotknout, 3 věci, které můžete slyšet, 2 věci, jež můžete ucítit, 1 věc, kterou můžete ochutnat.

4. Vybijte se pohybem. Někomu také funguje vypsat se z toho, ale ještě účinnější je použít nějaký fyzický, uzemňující prvek, tzn. třeba si zadupat nebo udělat pět dřepů, aby nejhorší nával hněvu pominul.

5. Mluvte k sobě. Naučte se pár automatických vět, kterými se dokážete v afektu zklidnit. „To zvládnu, dokážu to! Brzy to přejde, zase to bude dobré. Nenechám se tím ovládat, vztek mnou projde a rychle odezní.“

Načítám