Hlavní obsah

5 způsobů, jak se rychle zbavit stresu: Vypište se z něj, udělejte masáž dlaně nebo vymyslete mantru

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příruček a návodů, jak vyventilovat nahromaděné emoce, existují tisíce. Také si je většinou jen přečtete a pokrčíte rameny? Základem úspěchu je najít způsob, který funguje právě na vás. A to nejlépe zjistíte tak, že jich vyzkoušíte co nejvíc. Představíme vám pět nejúčinnějších metod.

Článek

Stres, respektive napumpování stresových hormonů do žil, nám měl původně pomáhat. Zachránit nás před nebezpečím, zbystřit naše smysly, připravit k boji. Ovšem co s ním při dnešním způsobu života?

Příznaky stresu lze rozdělit na fyzické, sem patří únava, bolesti hlavy, žaludeční nevolnost, svalové napětí, nechutenství nebo naopak nezvladatelný hlad či snížení sexuální touhy. Mezi ty psychické se pak nejčastěji řadí podrážděnost, návaly hněvu, pocity nervozity, nedostatek energie či plačtivost. Pokud na sobě pozorujete víc jak jeden z těchto příznaků, jde o jasné znamení, že nával emocí nezvládáte a je potřeba s tím začít něco dělat. Jak a čím začít?

Hledejte a naleznete

„Vyvarujte se žití podle ‚zaručených desater‘. To bývá jedna z pastí, proč práce se stresem často nefunguje,“ upozorňuje mentorka v oblasti osobního rozvoje Lucie Mucalová. „Snažíte-li se narvat vlastní situaci do obecných tipů, přestanete brát v potaz svoji jedinečnost. Jen se jimi inspirujte a otestujte jich co nejvíc. Klíčem je objevit tu, která funguje právě vám v tu danou chvíli,“ vysvětluje koučka. A rozhodně se nepeskujte za to, že ty další vám nesedí.

Práce s emocemi a jejich zvládání je umění, které je třeba si osvojit. Nejdůležitější je nezamykat je v sobě a naučit se je projevovat tak, aby napáchaly co nejméně škod. Okamžitou naštvanost můžete vypustit rychlou chůzí, někomu pomůže se ze vzteku vypsat. Představte si, že papír je váš šéf, co vás právě vytočil do červených, a z plna hrdla mu vypište vše, co ve vás bublá. Poté se zhluboka nadechněte, vydechněte, papír roztrhejte a jděte dál. Někomu pomůže se večer na vhodném místě vyřvat, jinému to přijde trapné a raději to s někým sdílí. Každý z nás je jiný, proto je tak důležité hledat, co pomůže právě vám, připomíná Mucalová. Co dalšího tedy můžete při snaze o zvládnutí stresu dělat?

1. Osvojte si hluboké dýchání

Pokud cvičíte jógu, znáte to. Hluboký nádech nosem, na sekundu zadržte dech a pak následuje pomalý výdech až do podbřišku. Opakujte alespoň desetkrát nebo ještě lépe po dobu jedné až tří minut. „Tento styl dýchání okysličuje krev, což nás okamžitě zklidní,“ upozorňuje Robert Cooper, spoluautor knihy The Power of 5 (Síla pěti). Položte si při něm dlaň na břicho a sledujte, jak se při výdechu ruka nadzdvihá a roztahuje. Soustředění se na ni také přispívá ke zvládnutí nahromaděných emocí.

2. Čas na minimasáž

Tenhle trik můžete použít například při náročné poradě v práci nebo hádce s partnerem, u které se nechcete vytočit. Je velmi jednoduchý. Palcem ruky si začněte masírovat krouživými pohyby dlaň. Postupujte metodicky od bříška palce k prstům ve směru hodinových ručiček. Je to diskrétní a velmi účinné.

Foto: Yurii_Yarema, Shutterstock.com

Masáž ruky je jednoduchá metoda, jak se během chvilky psychicky i fyzicky uvolnit Foto: Yurii_Yarema, Shutterstock.com

3. Usmějte se na sebe

Úsměv je dvojsměrný mechanismus, když se na vás někdo usměje, automaticky mu to oplatíte. Usmíváme se, když jsme šťastní a v pohodě, a tenhle pocit si můžeme navodit i uměle. Stačí si stoupnout před zrcadlo a zazubit se na sebe. Klidně neupřímně. Mozek je rázem ošálen a spustí chemickou reakci, která vás navede ke klidu.

4. Sestavte si mantru

Vsugerovat si vybranou myšlenku je umění, které nám pomáhá zvládnout rozkolísanou psychiku. Až se vám zase bude zdát, že váš život je jedna velká katastrofa, opakujte si sami pro sebe desetkrát: „Klid, tohle zvládnu!“ A vážně, zvládnete! Vymyslete si svoji vlastní mantru, ta bude fungovat nejlépe.

5. Přivoňte si

„Vůně bazalky, heřmánku, eukalyptu, levandule, máty peprné, růže a tymiánu dokonale uklidňují,“ říkají Kathi Keville a Mindy Green, autorky knihy Aromaterapie: Průvodce uměním uzdravení. Umístěte několik kousků kamenné soli do malé uzavíratelné lahvičky, poté přidejte několik kapek aromaoleje dle vašeho výběru. Sůl absorbuje olej a můžete ji bez obav nosit s sebou v kabelce. Kdykoli cítíte, že potřebujete uklidnit a rychle zahnat stres, otevřete lahvičku a vdechněte vůni. Účinek je okamžitý. Jen pozor - nebude to vhodné pro určitý typ alergiků.

Načítám