Hlavní obsah

Umíte správně dýchat? Udělejte si jednoduchý test

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vůbec možné, abyste dýchali špatně, když jde o přirozenost, kterou vás nikdo nemusel učit? Je to nejen možné, ale dokonce i velice časté. A možná je špatná technika dýchání právě ten důvod, proč vás bolí v zádech. Ale náprava není těžká!

Článek

Málokoho napadne, že důvodem bolestí v oblasti krční páteře, ramen a šíje může být špatné dýchání. Poradíme vám nejen jak to zjistit, ale i napravit. Jaký druh nádechů je pro tělo i duši výhodnější?

Hrudní a břišní dýchání

Do dýchání se zapojuje množství svalů a z nich je nejdůležitější bránice. „Je hlavním dýchacím svalem, závisí na ní, kolik vzduchu vdechnete a jak se při tom budete cítit. Když bránice nefunguje správně, můžete mít pocit, že se vám dýchá obtížně,“ popisuje Jan Buzek, rehabilitační lékař z lázeňského zařízení Reitenberger Spa Medical v Mariánských Lázních.

Podle zapojených svalů se dá dýchání rozdělit na hrudní a břišní. Břišní, tedy brániční dýchání, je typičtější pro muže a děti v kojeneckém věku. Zapojují se do něj břišní svaly včetně bránice. Hrudní je typické hlavně pro ženy, užívají se při něm především mezižeberní svaly.

Výhody zapojení bránice

Když dýcháte plynule a zhluboka, pak obojí splní účel, tedy získáte nezbytnou dávku kyslíku a zbavíte se oxidu uhličitého. Ale nádechy do břicha jsou účinnější. „Správné brániční dýchání je prohloubenější a napomůže k lepšímu okysličení krve, čímž se snižuje únava a stres a naopak se zvýší schopnost koncentrace,“ vysvětluje Jan Buzek.

Kdy dýchání způsobuje bolesti

Jestliže ale dýcháte s pomocí mezižeberních svalů bez zapojení bránice, zbytečně přetěžujete horní dýchací svaly v oblasti krku a hrudního koše, což vede k jejich přetěžování a často i k následným bolestem. Mnoho lidí se tedy o tom, že dýchají špatně, dozví až od lékaře nebo fyzioterapeuta, když s ním řeší problémy s krční páteří a bolesti v oblasti ramen, šíje, mezi lopatkami nebo v bederní oblasti.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Vyzkoušejte si, jestli dýcháte bránicí, nebo hrudníkem. Pro celé tělo je výhodnější, když se naučíte nadechovat do břichaFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Otestujte se: Dýcháte správně?

Jak jste na tom vy? Zjistíte to velmi snadno malým testem: Sedněte nebo stoupněte si před zrcadlo a sledujte, zda se vám při dýchání pohybuje hrudník nebo břicho. Můžete si také lehnout na záda a položit si jednu ruku na hruď a druhou na břicho a sledovat dech takto.

Jestliže zjistíte, že zapojujete spíš hrudník, měli byste se začít učit dýchat bránicí. „Zdravé dýchání je základ zdravého fungování organismu a má vliv na celkovou kondici, třeba i na kvalitu spánku, schopnost zvládat stres a relaxovat,“ vysvětluje lékař.

Jak se naučit správně dýchat do břicha

Začněte tím, že si lehnete, položíte si ruku na břicho a pokusíte se dýchat zhluboka tak, abyste cítili, jak se zvedá právě tato oblast. Nadechujte se víc než obvykle a vydechujte dlouze a plynule. Jako motivace k bráničnímu dýchání může posloužit i fakt, že funguje podobně jako cvičení břišních svalů a díky němu můžete nejen zpevnit, ale i zeštíhlit oblast pasu a břicha.

„Doporučuji si občas zkoušet brániční dýchání vleže na břiše. Plíce jsou umístěné vzadu v hrudníku, takže se jim takto uleví – poloha na břiše se používá jako úlevná při polohování pacientů s onemocněním plic. Při dýchání je zásadní i správné držení těla, například pánve,“ radí cvičitelka jógy Jarmila Kučmášová, poradkyně zdravého životního stylu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nedaří se vám domácí nácvik? S břišním dýcháním vám pomůže například jóga či rehabilitace nebo i správná technika zpěvuFoto: fizkes, Shutterstock.com

Nosem, nebo ústy?

Důležité je i nadechování: většina lidí se často nadechuje ústy. Jestli chcete pracovat na co nejzdravějším dýchání, dělejte to nosem a ústy jen vydechujte. Nejenže se vzduch v nose teď v zimě ohřeje a v létě zvlhčí, což je pro tělo lepší, ale především – nosní sliznice dovede odfiltrovat případné viry a bakterie, které se při vdechování ústy dostanou přímo do krku a do průdušek.

Reklama

Načítám