Hlavní obsah

Dědictví od tatínků: Za co všechno mohou mužské geny?

Foto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Foto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude dítě chytré po mamince a krásné oči zdědí po tatínkovi? Jak se promíchají vaše a partnerovy geny, není předem moc jisté. Některé zákonitosti dědičnosti ale platí bez výjimky a překvapí vás, co si holčičky i chlapečci odnášejí od tatínků.

Článek

Všichni nastávající rodiče samozřejmě doufají, že si od nich dítě vezme jen to nejlepší. Máte obavy, aby miminko po otci nepodědilo zdravotní problémy, které si v rodině předávají po generace? Může od něj získat třeba sklony k infarktu? Některé potíže i charakteristické rysy skutečně dávají dětem do vínku výhradně (anebo mnohem častěji) jen tatínci.

Pohlaví: holka, nebo kluk?

Jednou z nejzásadnějších věcí, o které rozhoduje otec, je pohlaví. Ženy jsou totiž vybaveny jen chromozomem X, zato mužské spermie mohou mít jak chromozom X, tak chromozom Y. A jestli se narodí holčička, nebo chlapeček, je dáno hned na počátku tím, jaký pohlavní chromozom nese spermie, která úspěšně splyne s vajíčkem. Když je to chromozom X, pár bude mít děvče. Bude-li úspěšnější spermie s chromozomem Y, narodí se chlapec. Jak ustát zklamání, že se narodil kluk místo holky?

Foto: absfree74, Shutterstock.com

Pohlaví miminka určuje spermie, tedy je to zcela na tatínkoviFoto: absfree74, Shutterstock.com

Bolavé zuby

Má otec problémy se zuby? Pak je bohužel dost pravděpodobné, že je jeho potomci budou mít také. Dědí se jak sklon ke zdravotním potížím, tak tvar čelisti nebo velikost chrupu. Pokud má tatínek například zuby příliš u sebe a trpí více na plak a zubní kámen, dětem potíže hrozí také. Od rodičů se potomci učí i sociální návyky, jestli se tedy otec navíc obává návštěvy u zubaře a dentální hygiena mu nic moc neříká, mohou to od něj snadno okoukat a problémy se ještě zvětší.

Slabé srdíčko

V roce 2012 tým vědců z univerzity v Leicesteru zjistil, že určitá forma genu, který je vázaný na mužský chromozom Y, zvyšuje pravděpodobnost srdečního selhání až o 50 procent. Když takto postižený muž zplodí syna, existuje možnost, že mu tento svůj „nešťastný“ gen předá spolu s chromozomem Y. Holčičky chromozom Y nemají, a tak jsou před tímto nežádoucím dědictvím chráněny.

Psychické zdraví

S věkem matky roste i riziko výskytu vrozených vývojových vad. Pokročilá léta ovšem hrají roli i u otce. U potomků, které zplodí po svých 45. narozeninách, roste pravděpodobnost některých duševních chorob a problémů. Jde například o autismus, schizofrenii, bipolární poruchu, ADHD a další. S věkem totiž klesá kvalita spermií, dochází k častějším mutacím a ty vedou k vzniku zmíněných poruch.

Vysoká postava   

Na výšce se podílejí oba rodiče, tatínci ale přece jen o něco víc. Je-li maminka drobná a její partner je naopak hodně vysoký, existuje velká pravděpodobnost, že se společný potomek přiblíží spíše k vzrůstu otce.

Foto: Tagwaran, Shutterstock.com

Když je tatínek fešák, bude mít hezkou dceruFoto: Tagwaran, Shutterstock.com

Krásné dcery, mužní synové

Profesoři ze skotské university v St Andrews prokázali, že krásným rodičům se rodí krásné dcery. Po mamince dědí atraktivní vzhled jak dívky, tak chlapci, tatínci ale prospívají vzhledu pouze v případě dcer. Proč nezískají krásu i synové, vědci bohužel nevyzkoumali. Přišli ale i na další zajímavost: má-li otec mužné a výrazně maskulinní rysy, je šance, že je bude mít i jejich syn.

Potíže s početím

Museli jste kvůli vytouženému miminku projít umělým oplodněním? Pokud za to mohly partnerovy líné spermie a zplodíte chlapce, je bohužel vysoká šance, že i syn bude mít v budoucnu podstatně nižší počet spermií.

Reklama

Načítám