Hlavní obsah

Beauty tipy zprávařky Veroniky Petruchové: Levné oční linky a noční maska z toho, co najdete doma

Foto: Petr Kozlík

Foto: Petr Kozlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je skoro každý den před kamerou a na očích diváků. I proto péči o sebe nebere moderátorka a reportérka Veronika Petruchová na lehkou váhu. Navíc zastává názor, že když se o sebe člověk stará, pramení z toho sebejistota. Tohle jsou její beauty tipy!

Článek

Tvář hlavních televizních zpráv na TV Nova, Veronika Petruchová (28), o sebe ráda pečuje, zároveň to má tak trochu v popisu práce. Poznávacím znakem jsou pro ni oční linky, bez kterých téměř nevystrčí paty z domu. Kromě Televizních novin ji můžete vídat i v rámci online vysílání TN.cz, kde reflektuje aktuální dění, nebo při moderování různých společenských akcí.

Péči o pleť nebere na lehkou váhu a zastává názor, že co dá pleti před třicítkou, ji v padesáti vrátí! Make-up i péče jí navíc dají přesně takovou dávku sebevědomí, se kterou propluje každým dnem. Bez jakých pomocníků se neobejde?

Liší se líčení do televize hodně od klasického líčení, co máte třeba teď na sobě?

Ano, liší. Asi ne úplně na první letmý pohled nebo pohled chlapskýma očima, ale je to dost odlišné. Moje každodenní líčení je takové, řekněme, lehce odbyté. Nalíčím se ale vždycky tak, abych se cítila dobře a nějak vypadala. Zabere mi to 5 minut. Co se týká make-upu, který diváci vidí v televizi, ten je od profíků a to je znát jako u většiny věcí. Je propracovaný do posledních detailů. Vizážistky pracují s konturováním, projasněním tváře a je to na kameře znát. Do takového profesionálního make-upu mám já hodně daleko, ale ráda koukám holkám pod ruce a učím se od nich. Líčení mě obecně zajímá a baví.

Je nějaké líčení, které byste si nenechala udělat?

Zatím jsem na žádné takové asi nepřišla. Baví mě být chameleon, jednou decentní, jednou extravagantní. Přijde mi i zajímavé, že make-up mění to, jak působíte na lidi na první pohled. Kdybych se nalíčila třeba výrazně a vypadala dominantně a někdo mě potkal poprvé, tak by mohl říct „co je to za drsňačku“ a naopak. Já ale ráda experimentuju a extravagance v líčení se nebojím.

Foto: Archiv Veroniky Petruchové

Takhle vyrazila Veronika Petruchová na fashion weekFoto: Archiv Veroniky Petruchové

Máte dané ve smlouvě s televizí, že nemůžete třeba měnit vizáž, kdy se vám zachce?

Nemám to přímo ve smlouvě, ale máme okolo sebe tým profesionálů, kteří se o naši vizáž starají a určují nám, jak máme vypadat, aspoň co se týká obrazu v televizi. Je to ale vždy na základě vzájemné komunikace. Líbí se mi, že dáváme důraz na přirozenost, můžu mít přirozenou barvu vlasů a nemusím nijak zásadně měnit svou vizáž. Všechno musí zapadat, k tomu většinou volíme jemné a decentní módní kousky. Líčení se pak upravuje vždy podle sezony nebo trendů, třeba teď se soustředíme spíše na krémové produkty. Mě zaujala nejvíc tvářenka, jež je krémová a průhledná a až na tvářích se zabarví. Nebo pudr, který má chladivý a mokrý efekt, ale přitom krásně zmatní pleť.

Večer po vysílání máte asi se sundáváním make-upu trochu větší práci. Popíšete vaši večerní skincare rutinu?

Ano, mnohdy mám barevně doladěný i dekolt, takže to odličování prostě trvá déle. Zabere mi to tak 10–15 minut, protože si na tom dávám záležet. Nejdřív se opláchnu teplou, až horkou vodou, mám pocit, že make-up pak povolí a jde lépe dolů. Pak si na tamponek nanesu dvoufázový, mastnější odličovač, kterým sundám i hodně odolný make-up. Pak použiju ještě gelový odličovač, který pleť hezky dočistí, na to pak přijde sérum a krém. Když u toho ještě neusínám, použiju víc produktů. Dám si i sérum pod oči, na řasy a obočí, aby byly chloupky pevné a husté, a vyživující sérum na rty.

V poslední době se také soustředím na pleťové masky. Oblíbila jsem si teď používat na noc krémovou noční masku, kterou necháte působit po celou dobu spánku a ráno se probudíte jako nová. Tu prokládám s peelingovou maskou asi dvakrát do týdne, po ní je pleť krásně čistá a hebká. Říkám si, že musím o obličej pečovat, aby diváci měli hezký pohled i za 20 let. Zároveň mám ráda, když je kosmetika propojená s aromaterapií, třeba když se nadechnu vůně nočního krému, je uklidňující a navodí mi pocit pohody. Nebo naopak ranní rozjasňující krém mě nakopne. Chci, aby měla kosmetika praktickou funkci, ale i zároveň potěšila moje smysly.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dvoufázový odličovač očí Mixa, 139 kč, prodává Dr. Max (125 ml). Čisticí gel Hydro Boost Neutrogena, 169 Kč (200 ml), prodává RossmanFoto: Archiv firem

A ranní rutina u vás vypadá jak?

Opláchnu se studenou vodou po probuzení a pak pleť vyčistím. Ráno se na to soustředí málo žen, ale neměly bychom na to zapomínat. Ulevíte jí od mazu a odumřelých buněk. K ranní péči se snažím přidat i krém s SPF proti sluníčku. Vím, že by se to mělo každý den, aby pleť byla chráněná a nestárla.

Pak ujíždím na očním séru proti kruhům a otokům pod očima. Kruhy pod očima udělají fakt hodně, člověk s nimi vypadá unaveně a strhaně. Proto mám ještě jeden fígl, pro toho, kdo s tím má problém. Studenou lžičku, kterou si nachladím v mrazáku, přikládám pod oči, a fakt to funguje. Na otoky mi dobře působí i pytlíky se zeleným čajem. Vylouhované sáčky čaje dejte vychladit do lednice alespoň na půl hodiny nebo nejlépe přes noc a poté je přiložte na oteklé oči. Zelený čaj dokáže eliminovat černé kruhy pod očima díky obsahu vitaminu K. Vyzkoušejte sami!

Máte ráda tyhle DIY beauty tipy?

Právě, že docela ano. Tyhle rady a triky miluju a často jsou součástí naší konverzace s kámoškami, ale i s kamarády. Osvědčila se mi také taková domácí maska. Smícháte jen kurkumu a med, uděláte z toho kašičku a nanesete na pleť. Je protizánětlivá, bojuje třeba i proti hormonálnímu akné, stahuje póry a zesvětluje pigmentové skvrny. Okoukala jsem to na Instagramu od Evinátora. Hodně pomáhá problematické pleti a přitom jde jen o dvě ingredience!

Foto: Lenka Fritschova

Výrazné oči, nebo rty? Veronika ráda střídá obojíFoto: Lenka Fritschova

Jak vypadá vaše denní líčení?

Nejsem zvyklá chodit bez make-upu, takže i když jdu venčit pejska nebo do práce a vím, že mě tam holky nalíčí, tak i kdyby ta cesta trvala chvíli, tak si nahodím aspoň základ, což je make-up, tvářenka, řasenka, linky a jdu. Bez make-upu mě vídají leda tak kurýři, když mi vezou domu balíček, ale těší mě, že mě poznávají i bez líčení.

A tedy poslední dobou ujíždím i na rtěnkách. Když si žena namaluje výrazněji rty, tak mi přijde, že už víc ani mít nemusí a působí to upraveným dojmem. Rtěnky si navíc holky nejvíc užijí, když jsou single a nemusí hledět na to, že pak bude mít rtěnku na rtech i jejich partner.

Jakou nejlepší radu do líčení jste dostala?

Jednou jsem potkala takovou starší paní, která měla zralou, ale opravdu krásnou pleť. A ta mi právě řekla, že musím teď investovat do krémů, že to, co pleti dám v mládí, tak ve stáří se mi to vrátí. Tak jsem se toho trochu zalekla a dala na její rady. Obecně mám dojem, že teď se víc holky soustředí na skincare než na dekorativní kosmetiku.

Jaké jsou vaše tři nejoblíbenější produkty z kosmetiky, bez kterých nemůžete žít?

Asi ve 13 letech jsem od tety k Vánocům dostala tekuté linky a od té doby jsou mojí nedílnou součástí. Umím je dělat kdekoliv, v tramvaji i letadle, klidně za pochodu. Kupuju si je už léta, jsou to tekuté linky Essence se štětečkem. Stojí pár korun, ale jsou nejlepší, neobtiskávají se mi a linka jde nakreslit skoro sama. Pak se nemůžu obejít bez krému, řasenky a make-upu, jestli mi uznáte čtyři kousky.

Řasenku používám také často obyčejnou z drogerie, ale na pečující kosmetice, tam si ráda připlatím, protože to je základ. Mám takovou filozofii, že to, co do pleti dám, se pak projeví na povrchu, a tím pádem můžu použít i levnější líčidla a bude to vypadat dobře, když budu mít zářivou a šťavnatou pleť.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tekuté linky Essence, 70 Kč, prodává Notino. Řasenka Lash Sensational Maybelline, 289 Kč, prodává dm drogerieFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Make-up Dior Forever Skin Glow, 1 490 Kč (prodává Sephora). Uklidňující a regenerační spací maska pro suchou pleť Sisley, 3 140 Kč (60 ml)Foto: Archiv firem

Co je podle vás nejhorším prohřeškem v péči o pleť?

Nevnímat svoji pleť. Vím, že není podstatné mít na sobě všechny produkty, co doma najdu, anebo být upravená, když jdu na pole okopávat, ale žádná žena by na to neměla zcela zanevřít. Ne kvůli lidem, ale kvůli sobě. Myslím, že z toho pramení také sebejistota, když se člověk podívá do zrcadla a sám sobě se líbí a třeba se i pochválí.

Jaká je vaše nejhorší kosmetická zkušenost?

Jednou mě oslovila paní, která prodávala kosmetiku, a byla jsem u ní na osobní konzultaci. Byla strašně milá a já naivní a měla jsem pocit, že všechny produkty potřebuju, a tak jsem je nakoupila. Jenže to bylo v době, kdy jsem se odstěhovala do Prahy a potřebovala jsem finance na nájem a podobně. Sice ty produkty byly skvělé, jeden štětec mám doteď, ale v té době to byla neuvážená koupě. Byla to pro mě lekce v tom smyslu, abych se naučila říkat lidem víc „ne“, což se snažím i v osobním životě, a je to občas náročné.

Foto: Lenka Fritschova

Základem je pro Veroniku zdravá a šťavnatá pleť, proto investuje především do skincareFoto: Lenka Fritschova

Jak si udržujete krásné vlasy?

Donedávna jsem je měla ve špatné kondici, také mi docela padaly. Jednou jsme je totiž zkoušeli kvůli práci přebarvit na blond, což si možná i diváci všimli, že jsem byla chvilku světlejší. Dostaly ale extrémní zápřah a výsledek nebyl takový, jak jsme se stylisty očekávali, nebyla jsem to prostě já, takže jsme se rozhodli, že to nebudeme za každou cenu měnit. Navíc co se týká mých kolegyň, tak ve večerních zprávách jsou Lucka Borhyová i Kristýnka Kloubková blondýnky, takže to nějak tak přirozeně zapadlo.

Já jsem po blond experimentu narazila na božského kadeřníka Honzu Vyšohlída a ten mi pomohl dát vlasy zase do pořádku. Najela jsem na přírodní italskou péči o vlasy a vyplatilo se to. Musím jim dopřávat kvalitní péči, protože dostávají každý den zabrat v maskérně kulmou nebo žehličkou. Přijdu tam rozcuchaná a holky vizážistky udělají z housenky motýla, pro moje vlasy je to ale náročné.

A na závěr - jaká je nejlepší kosmetická rada, podle které se řídíte?

Starat se o svoji pleť tak, abych se i po probuzení cítila krásná a fresh. Jo a také nedělat experimenty s obočím. Je to rám obličeje a myslím si, že když je špatně namalované, nedejbože vytetované nebo příliš vytrhané, kazí spoustě holkám výraz ve tváři a ubírá pozornost očím.

Související témata:

Načítám