Hlavní obsah

S Olgou Menzelovou o kondici a kráse po čtyřicítce. Chodí, méně se líčí, nežehlí si vlasy a drží půsty

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za poslední rok prošla Olga Menzelová menší proměnou a v poslední době jen září. Zeptaly jsme se jí tedy, jak ve svých pětačtyřiceti letech pečuje o pleť, vnitřní i vnější krásu a proč nechala vyniknout své šediny.

Článek

Producentka a manželka zesnulého oscarového režiséra Jiřího Menzela (†82) je ve skvělé kondici a její dokonalou postavu obdivují nejen muži. O své tělo se poctivě stará a celý život sportuje, koneckonců vystudovala sportovní gymnázium. Na Instagramu se netají tím, že v každé volné chvilce chodí, cvičí s dětmi na hřišti či běhá do kopce. A jako ekzematik nepodceňuje ani péči o pokožku, takže výběr kosmetických produktů jí není lhostejný.

A tak není náhoda, že jsem se s Olgou Menzelovou potkala na jedné akci české kosmetické značky, jejíž je tváří, a nešlo si nevšimnout její krásné rozzářené pleti i bujných prošedivělých načechraných kadeří, které jí velmi sluší.

Nedalo mi to a zeptala jsem se na její běžnou beauty rutinu: jak se o sebe stará, co se změnilo s věkem a proč se vzdala blonďaté hřívy? Prozradila i svůj tajný trik na ranní unavenou pleť nebo jaký estetický zákrok už podstoupila.

Jaký máte typ pleti?

Mám ekzematickou, suchou pleť. Aby vypadala nějak přijatelně, mě stojí dost úsilí. To znamená mazat, mazat a zase mazat.

Kterým kosmetickým produktem začíná váš den?

Hned ráno po umytí obličeje čistou vodou nanesu na odličovací tampon čisticí tonikum 2 v 1 od mé oblíbené značky Weleda, které pleť vyčistí a sjednotí. Pak použiju sérum z granátového jablka, což je novinka od téže značky pro zralou pleť, a to do pokožky vmasíruju. Mám svoje letité osvědčené postupy obličejových masáží, které skvěle fungují. Pak si ještě dám denní krém, opět z řady granátového jablka, a když si vzpomenu, tak i oční krém.

A kterým produktem končíte svou beauty rutinu večer?

Pečlivé odlíčení považuju za základ. Odličuju se ve sprše, kde na obličej nanesu neparfémované mandlové čisticí mléko a smyju ho vodou. Pak nanesu výživný noční krém s granátovým jablkem a jemně vmasíruju svou osvědčenou metodou.

Máte v tomto období jako ekzematik také osvědčenou kosmetiku na opalování?

Ano, protože v kombinaci se sluníčkem jsem se už mockrát osypala, a to není nic příjemného. Ale od doby, co používám přípravky Institut Esthederm takové potíže nemívám. Mám ráda jejich buněčnou vodu ve spreji na hydrataci, krém proti vzniku pigmentových skvrn a opalovací sluneční vodu.

Foto: Archiv Petry Vavruškové

Nemůže si vynachválit svou kadeřnici Petru VavruškovouFoto: Archiv Petry Vavruškové

Řídíte se nějakým beauty mottem?

Snažím se na svět pohlížet pozitivně a s dobrou náladou, protože to se projeví, a nejen na vaší pleti.

Vaše pozitivní nálada čiší i ze sociálních sítí, co vás na nich těší?

Rozhodně to, když někoho dalšího inspiruju a mám pozitivní ohlasy. Nesmírně mě baví interakce s dalšími ženami, komunikace s lidmi a jejich zpětná vazba. Je to motivující.

Nabádáte ženy k tomu, aby se přijímaly takové, jaké jsou, a snažily se přirozeně stárnout. Co jste zjistila po čtyřicítce vy o svém stárnutí?

Například, že čím jsem starší, tím méně se líčím. Vystačím si s CC krémem, rtěnkou, kterou většinou máznu i na lícní kosti, takže si z ní udělám multilíčidlo, obočí přejedu kartáčkem, a když mám čas, použiju řasenku.

Kdybyste tedy měla zvolit, zda si nalíčíte výrazné oči, nebo rty, co by vyhrálo?

Asi oči. Ale to proto, že mám po mamince plné rty hezkého tvaru, které tolik líčit nepotřebují.

Jakou nejlepší radu k líčení nebo péči o pleť jste kdy dostala?

Na unavenou pleť po ránu stačí použít pár kostek ledu. Pleť se dokonale prokrví a vypadá svěže a krásně. A pak jsou to moje masáže obličeje. Ale to jsou léty vyzkoušené postupy. Je to takový přírodní lifting obličeje.

Co je podle vás nejhorší prohřešek v péči o pleť?

Jít spát s nevyčištěnou pletí.

Jaká je vaše nejhorší kosmetická zkušenost?

Špatná volba krému nebo masky, na které jsem měla alergickou reakci. S mojí citlivou pletí se to občas stalo.

Máte čas zajít si do kosmetických salonů?

V současné době nikam nechodím. Ale nijak mi to nevadí.

A co nějaký zákrok z estetických klinik, třeba botox? Nebo sázíte na přirozené stárnutí?

Jak říká náš letitý rodinný přítel, plastický chirurg Patrik Paulis, chodit k plastickému chirurgovi se má stejně jako k zubaři. Málo, ale pravidelně. Mám nerovnoměrné obočí, jedno výš než druhé. A protože mám na čele silnou kůži, Patrik mi ho už dvakrát vytáhl pomocí nitě. Je to úžasná metoda, kdy se pod kůží protáhne niť a ta se za nějakou dobu rozpustí, ale mezitím se kolem ní vytvoří přirozené vazivo a čelo drží. A pak mám za sebou operaci horních víček. Ale je to jako se vším. Všeho s mírou a se zdravým rozumem.

Foto: Profimedia.cz

Olga Menzelová se snaží na svět pohlížet jen pozitivněFoto: Profimedia.cz

Jak si udržujete štíhlou postavu?

Ke mně patří odmalička sport. Je to pozitivní droga, bez které bych nedokázala existovat. Nesportovat je pro mě asi jako se nemýt. Ale vzhledem k tomu, že se starám o tři děti, mám málo času a do posilovny se nedostanu, tak využívám každé možné příležitosti. Když jdu s dětmi ven, cvičím na lavičce, když jdu se psem na procházku, udělám si pár dřepů a kliků a popoběhnu do kopce. U mě to není o objemu, ale o pravidelnosti a bez té to nejde.

A cítíte nějaký rozdíl v tom, když jste sportovala ve třiceti a teď?

Rozhodně nedělám rozdíl v tom, co jsem dělala před čtyřicítkou a po čtyřicítce, nic jsem s věkem neměnila. Stále sportuju, stravuju se pořád stejně, poslouchám svoje tělo a čas od času držím přerušované půsty. Další věc, která mi pomáhá udržet si váhu, je bezlepková dieta, kterou držím kvůli atopickému ekzému. Takže se nepřejídám. Jeden rozdíl by tu ale byl, a to je regenerace. Chodím dřív spát, už nevydržím být vzhůru do jedné dvou do rána, do půlnoci jsem v posteli.

Kromě postavy máte také krásné vlasy, které ovšem od loňska prošly velkou změnou.

Po mnoha letech jsem si je přestala žehlit. Našla jsem úžasnou kadeřnici Petru Vavruškovou, která má stejné vlasy jako já a naučila mě to, co mi nikdo jiný před tím neukázal. Jak pečovat o kudrnaté vlasy, aby dobře vypadaly, jakou vlasovou kosmetiku používat. Pak mě už také přestaly bavit melíry a to neustálé odbarvování odrostů. A tak jsem se rozhodla pro šediny, které jsou mi navíc geneticky dané. Bratr, který je o sedm let mladší, je šedivý od 25 let. Ale neznamená to, že když se žena rozhodne, že se přestane barvit a bude šedivá, tak úplně rezignuje na kadeřníka. I šedivé vlasy potřebují zvláštní péči, aby dobře vypadaly. Petra mi dává přelivy, sjednocující barvu a výsledkem jsou pak krásné vlasy. Ale co mě překvapilo, jsou předsudky, které ohledně šedin panují.

Máte na mysli, že šedivé vlasy znamenají stáří?

Přesně tak. Ženy, které se rozhodly stejně jako já pro šediny, mi pak psaly, že se setkaly s odsouzením svého okolí. Musím se přiznat, že jsem vůbec netušila, jak velké téma to je a že tohle rozhodnutí bude tak rezonovat. Češi mají bohužel problém v některých ohledech s jinakostí a také s tolerancí. Jakmile se jakkoliv odlišujete, tak je to špatně. Více tolerance a méně odsuzování by nám prospělo.

Načítám