Hlavní obsah

Příběh Bílé labutě: Obchodní dům s 11 patry, samoobsluhou i prodejem na splátky, který předběhl dobu

Foto: TV Nova

Foto: TV Nova

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jedno, jestli jste z Prahy, nebo jezdíte do hlavního města jen občas. Obchodní dům Bílá labuť asi znáte všichni. Možná i proto se rádi podíváte na nový seriál Zlatá labuť, který měl včera premiéru na Nově. Nakolik skutečný a seriálový obchodní dům souvisejí?

Článek

Je 15. března 1939 a své brány otevírá nový obchodní dům Zlatá labuť, o kterém se mluví jako o chrámu luxusu. Má to být místo, kde je radost nakupovat a kde si vás považují. Nedočkaví zákazníci ve frontě před vchodem myslí jen na to, aby mohli vstoupit, a nevnímají blížící se nebezpečí – do hlavního města vjíždějí nepřátelská vojska a obsazují ho…

Tahle scéna z nového historického seriálu v podstatě odpovídá skutečnosti – jen s rozdílem několika dnů: skutečný obchodní dům Bílá labuť byl uveden do provozu 19. března 1939 a nával byl tak velký, že došlo i ke strkanicím.

Jak válka zasáhla osudy postav

Takových podobností se skutečností je v seriálu mnohem víc, ale historie obchodního domu Bílá labuť byla pro scenáristy jen inspirací. Snažili se spíš zachytit prvorepublikovou náladu na přelomu 30. a 40. let a vykreslit mikrosvět obchodního domu a jeho majitelů i zaměstnanců. Přes jednotlivé postavy chce příběh ukázat, jak složitá doba to byla a jak se válka promítla do každého dne i do vztahů.

Kdo hraje v novém seriálu

Pro potřeby natáčení vyrostlo v pražských Kbelích, na ploše větší než 2 500 metrů čtverečních, hned několik sekcí obchodního domu. Hlavními hrdinkami jsou tři mladé prodavačky – Bára (hraje ji Marta Dancingerová), Eva (Beáta Kaňoková) a Alena (Simona Lewandowská). V seriálu se dále objeví Petr Kostka, Daniela Kolářová, Petr Stach, Kristýna Ryška, Kryštof Bartoš, Adam Vacula, Vasil Fridrich, Michaela Mauerová, Vojtěch Vodochodský, Gabriela Míčová, Tomáš Töpfer, Robin Ferro a mnoho dalších známých herců. Scénář ke Zlaté labuti napsal Jan Coufal a režiséry jsou Braňo Holiček a Biser A. Arichtev.

Foto: Tomáš Krist, Profimedia.cz

Zářící osmimetrové logo Bílé labutě zvalo do obchodního domu, který v mnohém předstihl svou dobuFoto: Tomáš Krist, Profimedia.cz

Bílá labuť jako chrám luxusu

I když je historie obchodního domu Bílá labuť pro nový seriál jen inspirací, rozhodně je dobré ji znát. Je až fascinující, jak moderní obchodní dům to byl – tedy kromě toho, že byl i velmi účelný a krásný.

Bílou labuť nechala postavit firma B+B, tedy Brouk a Babka, která patřila mezi obchodnickou špičku – na paty jí šlapal jen Tomáš Baťa. Obchodní domy firmy B+B projektovali špičkoví architekti, kteří si dávali záležet nejen na vzhledu stavby, ale i na dokonale promyšleném interiéru. Bílá labuť byla nejmodernější obchodní dům u nás a jeden z největších a nejlepších v Evropě. Mluvilo se o něm jako o chrámu luxusu. Jen pro zajímavost: ač to není na první pohled vidět, má jedenáct pater, dvě jsou schovaná v podzemí.

Budova měla účelný funkcionalistický vzhled a byla plná inovativních technických řešení: měla klimatizaci, podlahové vytápění, potrubní poštu, pokladny na pohon nebo jezdicí schody z přízemí do patra a pět moderních výtahů. Kolemjdoucí pak nemohli přehlédnout osmimetrový neon v podobě elegantní labutě na střeše budovy.

Foto: ROBERT RAMBOUSEK / MAFRA / Profimedia

Když se obchodní dům otevíral, mluvilo se o něm jako o zaoceánském parníku, který bere na palubu každého a nabízí mu nezapomenutelný zážitekFoto: ROBERT RAMBOUSEK / MAFRA / Profimedia

Zásilkový i splátkový prodej

Obchodní dům byl na svou dobu velmi progresivní i způsobem prodeje – jako jeden z prvních zavedl jak samoobslužný prodej, tak i možnost zásilkového obchodu. Nafocené zboží se nabízelo v katalogu, který se na požádání posílal zájemcům. Ti si pak mohli produkty objednat a nechat poslat poštou. Součástí katalogu byly i vzorky látek, aby měl zákazník opravdu dokonalou představu o tom, co kupuje. Dokonce se myslelo i na finanční situaci klientů – nákupy na úvěr či na splátky byly samozřejmostí.

Adina Mandlová jako prodavačka

Firma myslela nejen na zákazníky, ale i na dobré zacházení se zaměstnanci – mimo jiné se v pauze mohli chodit slunit na terasu plnou lehátek a slunečníků. K vidění je ve známém a oceňovaném „filmu pro pamětníky“ – drama Šťastnou cestu natočil v roce 1943 Otakar Vávra. Prodavačky hrály Adina Mandlová, Nataša Gollová, Hana Vítová, Jiřina Štěpničková a Jana Dítětová. Kulisu obchodního domu Bílá labuť pro potřeby natáčení postavil architekt Jan Zázvorka (bratr Stelly Zázvorkové) a byla věrnou kopií skutečnosti.

Reklama

Načítám